10 x Stap uit je slachtofferrol

Ach en wee-verhalen. Je hoort ze dagelijks om je heen. Misschien klaagt je buurvrouw wel steen en been over die andere buurvrouw. Is je naaste collega constant verwikkeld in een machtsstrijd met jullie chef – en krijg jij steeds updates. Of zevert die vriendin continue over haar zwakke gezondheid waardoor ze van alles niet kan: ziek, zwak, misselijk. Misschien betrap je jezelf wel op het steeds opnieuw oprakelen van dat ‘zielige’ verhaal waardoor je luisteraars aan je kluistert. Valt je iets op? In de slachtofferrol is het altijd andermans schuld, of de schuld van ‘iets’ anders waarop je geen vat hebt. Betrap je jezelf op dit patroon? Zodra je je ervan bewust wordt, kun je het doorbreken en de zon weer laten schijnen in je leven. Hier TIEN TIPS:

1.  Baten versus lasten

Velen pakken het slachtofferschap niet voor niets op. Het levert namelijk aandacht en empathie op. Men leeft met je mee. Mensen proberen je waarschijnlijk te helpen. Totdat het kwartje bij menigeen valt: het ‘slachtoffer’ heeft namelijk áltijd wat om over te zeuren. Het is noooit goed. Vervolgens is men je ‘geklaag’ beu en loopt met een grote boog om je heen. De slachtofferrol aannemen lijkt de gemakkelijke uitweg. Er komt veel uit je mond, maar niets uit je handen. Waardoor je ook niet meer op fouten gewezen kunt worden, of te worden gecorrigeerd. Pijn vermijden is dus een sterke motivatie om slachtoffer te spelen. Je hoeft geen verantwoordelijkheid te nemen: dat is veel te veel moeite. Beslissingen nemen is moeilijk, de verantwoording bij de – of iets – anders leggen is veel gemakkelijker. Confronterend, deze uitleg? Goed zo, want het helpt je bewust te maken. Bewustwording is een eerste stap om jezelf van een andere – veel leukere – rol te voorzien.

2.  Het is niet waar

Ben je er klaar voor om de ‘voordelen’ van het slachtofferschap los te laten? Ga je de consequenties van verantwoordelijkheid accepteren? Dan pas kun je loskomen uit je slachtofferrol. Grote kans dat je je nu heel erg eenzaam en verlaten voelt. Niemand kijkt naar me om, niemand wil mijn ‘verhaal’ horen. De negatieve gedachten-loop van peinzen en vertellen over wie schuld heeft aan wat, is niet meer aan de orde. En daar moeten nieuwe gedachten voor in de plaats komen. Het is even wennen, maar dan heb je ook wat. Een leuker leven!

3.  Alleen jij bent verantwoordelijk

Neem je verantwoording voor je leven? Dan moet je keuzes maken. ‘Nee’ tegen het een, betekent automatisch ‘ja’ tegen het andere. Je doet bepaalde deuren dicht, zodat andere zich kunnen openen. Wat je moet kiezen, weet je best. Jouw innerlijke kompas is – onder al die zielige verhalen – heus afgestemd op het positieve. Wil je morgen dus ergens anders zijn, dan moet je je koffers pakken – en gaan met die banaan. Realiseer je dat je zelf aan het roer staat van jouw relatie, jouw wensen, jouw route in het leven. Er is echt niemand anders die dat voor je gaat doen. Zet de E dus in Motie, en kom in beweging.

4.  Bouw aan Vertrouwen

Het komt te voet, en gaat te paard, zegt een oude wijsheid. Toch is het zaak om jouw vertrouwenspaardje sneller naar je toe te laten galopperen. Zelfvertrouwen groeit in eerste instantie als je het goede voorbeeld volgt. Kijk naar mensen die zich lekker los door het leven bewegen. En doe ze na: loop rechtop, trek iets moois aan, besteed aandacht aan je haar en make-up. Maak oogcontact met sterretjes in je ogen. Vertel leuke dingen: over jezelf en over anderen. En doe het vooral VAAK en OVERAL. Hoewel het soms niet zo lijkt, is de wereld nog steeds een fijne, mooie plaats. Realiseer je dat, en je (zelf)vertrouwen groeit.

5.  Wees dankbaar

Alles wat je aandacht geeft groeit. Negatieve gedachten geven negatieve energie, positieve gedachten positieve. Denk daarom even na over wat je bevalt aan deze dag. Ben je lekker wakker geworden in je warme bed? Had je een lekker ontbijtje? Voelde je je lijf en leden lekker samenwerken? Er is – ook als je je niet gezond voelt – genoeg om dankbaar voor te zijn. Bedenk ook dat er altijd wel iemand is die er beroerder toe is dan jij. Die realisatie maakt ook dat je van tunnelvisie kunt veranderen naar een holistische kijk. Je gaat van navelstaren naar een ruimere blik en ziet opeens andere mensen om je heen: goh, wat doe die het goed, jee, wat is die leuk. Denk ook aan de woorden van ene J. Cruijff die ons leerde dat ‘ieder nadeel z’n voordeel hep’. Kijk eens bewust welk voordeel jouw nadeel heeft. En oogst het goede uit de situatie.

6.  Vergeef

Haat heeft een lage frequentie die niet lekker aanvoelt. Dus wat iemand je – volgens jou – ook heeft aangedaan: je hebt altijd zelf de keuze om diegene te vergeven. Dat doe je niet voor die ander, maar voor jezelf. Zolang je blijft hangen in verwijten en beklag, zit je energetisch als het ware ‘vastgeklonken’ aan die ander. Jouw gedachten worstelen er misschien wel dagelijks mee. Waardoor je kostbare levensenergie verspild. Je veroorzaakt in feite lijden, niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen die je verhalen moeten aanhoren. Vergeef, denk aan iets anders en je raakt los van negatieve energie.

7.  Help een ander

De beste manier om je focus van je eigen ‘wee’ naar de buitenwereld te richten, is door iets te doen voor iemand anders. Hoe kun je iemand anders helpen? Kun je iemand een glimlach bezorgen. Een last uit handen nemen? Door het beantwoorden van deze vragen kom je in een andere mindset en krijg je energie. Hoe je over anderen denkt beïnvloedt namelijk het denken over jezelf. Oordeel je over anderen, dan oordeel je in feite ook over jezelf. En help je anderen, dan help je jezelf ook. Hoe meer je van anderen houdt, hoe meer je van jezelf houdt. Probeer het eens een paar dagen en zult zien dat de zon vaker schijnt in je leven.

8.  Geef jezelf respijt

Oeps… heb je per ongeluk toch weer geklaagd? Geeft niks! Het overkomt ons allemaal wel eens. Neem het jezelf niet kwalijk! Heb je die negatieve output nog even nodig? Stel dan klaag-sessies in. Je partner of vriend(in) kan daarbij als een soort Klaagmuur fungeren. Jij klaagt tien minuten lang, onafgebroken, hij/zij luistert alleen. Heeft de ander vervolgens ook klaagbehoefte, dan mag je na tien minuten wisselen: de ander klaagt, jij laat het tot je komen.  Vervolgens sluit je het af met ‘dank voor het luisteren’ en ga je over tot leuks. Trakteer jezelf op ontspanning en houd je energie hoog.

9.  Ja maar…

Zelfsabotage komt nog wel eens voor bij het lozen van de slachtofferrol. Slachtofferen voelt helemaal niet lekker, maar we doen het toch! Waarom?? Het heeft met onbewust controle willen houden te maken. Zit je in de slachtofferrol, dan ben je je bewust van je eigen kwetsbaarheid. Gaat er iets mis of gebeurt er daadwerkelijk iets naars, dan word je niet teleurgesteld. Want dan ben je echt het slachtoffer. Je houdt je eigen rol als het ware ins stand en bevestigd jezelf. Dit kan alleen als je er zelf aan meewerkt. Dus stop daarmee! Iedereen krijgt butsen in het leven, ook jij. Leef ermee en ga verder!

10.  Je bent sterk!

Ja, het leven is soms niet eerlijk. En ja, het klopt: ook met ‘goede’ mensen gebeuren ‘slechte’ dingen. Maar het is aan jou hoe je ermee omgaat. Ga je er niet dood aan? Dan maakt het je sterker. Ervaringsdeskundigen weten: Als overlever besluit je om je goed te voelen, ook al zijn de omstandigheden er niet naar. Dit is een mooi rijtje, spiegel jezelf eraan:

Geef niet op, maar zet stappen om vooruit te komen.

Sla zelfmedelijden van je af, stel anderen gerust: het gaat wel!

Check jaloezie: laat het succes van anderen een inspiratie voor je zijn.

Focus niet op pijn van het verlies, maar koester fijne herinneringen.

Zoek geen wraak, maar verlossing – voor jezelf!

Ga de strijd niet aan met het leven. Laat je erdoor omarmen. Alles is oké!

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.