Boekbespreking: ‘Het liefdesvaccin’ door Geert Kimpen en Michelle Shanti

Meteen na het uitpakken valt het me op: wat een knuffelige omslag! Hoe fijn is het om in deze tijden van verminderd huidcontact urenlang een lekker zacht vel (papier) in handen te mogen houden. Ook zegt het iets over de makers. Zij hebben niet alleen over de inhoud en ‘look’ van hun boek nagedacht, maar ook letterlijk over de ‘feel’. Het scheelt natuurlijk dat Geert Kimpen en zijn geliefde Michelle Shanti samen een zeer bijzondere uitgeverij bestieren. En hun maaksels daardoor ook naar hun hoogsteigen voorkeuren kunnen invullen en vormgeven. Dat schept veel vrijheid.

Handvatten voor opluchting

Ik las voor het eerst over Het Liefdesvaccin op Facebook waar ik dit bloemrijke duo graag volg. Het idee voor de omslagfoto – en de bijbehorende vraag om publiciteit – is origineel. Naar voorbeeld van Yoko Ono en John Lennon, die in 1969 samen liggend in een Hilton bed aandacht vroegen voor vrede, huurden Geert en Michelle onder het motto ‘Bed-In’ een heuse herbergkamer af in het Mandalahuisje aan het IJ. Hun speerpunt: attentie voor liefde, verbinding en menselijkheid. In hun boek Het Liefdesvaccin vertellen ze niet alleen hoe ze de coronatijd persoonlijk ervaren, maar geven ze ook handvatten voor opluchting.

Depressief moeras

Het eerste deel, het ‘Lockdowndagboek’ bestaat uit stukjes waarin beiden heel herkenbare gebeurtenissen en gevoelens beschrijven. Ook hun relatie komt uitgebreid aan bod: hoe stimuleren ze elkaar? Hoe proberen ze het beste van deze bizarre tijd, waarin ze minder samen konden zijn, te maken? Waar Michelle de lockdownperiode regelmatig ervaart als een zegen omdat er meer rust is om te reflecteren, daar gaat Geert gebukt onder contactarmoede en dreigt zelfs even weg te zinken in een depressief moeras. Mooi dat zij zich allebei zo bloot durven geven, het zal veel mensen een hart onder de riem steken.

Lichaam en geest versterken

Deel 2 van Het Liefdesvaccin leest als een serie adviserende blogs met bijbehorende persoonlijke ervaringen. Hierbij komt de titel tot zijn recht in de stelling dat ‘een vaccin niet ons wondermiddel is, maar het wonder is ons lichaam zelf dat alle stoffen aanmaakt om een sterke weerstand op te bouwen.’ Vervolgens worden we aan de hand meegevoerd langs manieren om ons zowel lijfelijk als geestelijk te versterken: De Pijnappelklier, Serotonine, Melatonine, DMT (Ayahuasca), het Lichtlichaam, de Alchemie van Horus, de Seksmagie van Isis, Transcendente Meditatie en De Leer van de Witte Tijgerin. Vooral de Pijnappelklier trekt mijn aandacht: het orgaantje is in feite ons ‘derde oog’ en daarmee de poort naar subtielere dimensies. Je kunt van alles doen om dit oog ‘schoon’ te houden. Onder meer door je lijf te ontgiften met superfoods, onder meer de algjes spirulina en chlorella, appelciderazijn en veel groene blad- en vaste groenten.

De toespraak die nog moet komen

Als bonus krijgen we nog de corona-verhalen van Geert, die veelal ook als blog verschenen en waarbij – als afsluitende kers op de taart – ook ‘De persconferentie waarop iedereen hoopte’ is opgenomen. Hierin roept de Minister President middels nieuwe maatregelen op om een gezonde geest in een gezond lichaam te cultiveren. Hij biedt excuses aan voor de anderhalve-meter samenleving en de mondkapjes: ‘We wisten niet beter en dachten u oprecht te beschermen’ en zet onder meer in op gratis sportbeoefening en gesubsideerde massages. Hij roept op tot knuffelen, plezier maken en verbinding.

Wat je ook vindt van de lockdown, de anderhalve meter samenleving, mondkapjes en vaccinaties: ik laat me graag meevoeren in de wereld van Michelle en Geert. Die ziet er tenslotte heel wat liefdevoller, gezelliger en gezonder uit dan wat we nu meemaken.

Het Liefdesvaccin is te bestellen via deze link, en het kost 15 euro plus verzendkosten.

Tags: , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.