Intermitterend vasten: iets voor jou?

Intermitterend vasten is anders dan andere ‘diëten’ omdat het gaat over wanneer je eet – en niet over wat je eet en hoeveel je eet. Wat – en hoeveel je eet is uiteraard superbelangrijk, maar dit blog gaat over een andere wijze om je lichaam wijzer te maken.

Bij intermitterend vasten varieer je met de periodes tussen eten en niet-eten. Er zijn een paar verschillende manieren en het is een kwestie van uitproberen wat voor jou het beste werkt. Over het algemeen kun je spreken van intermitterend vasten als je minimaal 15 uur niet eet. Alles daaronder gaat teveel lijken op de ‘normale’ periodes zonder eten tussen ontbijt en diner.

Dagelijks vasten:

Hierbij kun je werken met 16:8 of 20:4. Zestien uur vasten wordt dan gevolgd door een periode van acht uur waarin je wel mag eten. Of je kunt twintig uur vasten gevolgd door vier uur waarin je mag eten. De eerste variant wordt het meest gebruikt omdat die het minst extreem is en ook behoorlijk toepasbaar als je (fulltime) werkt. Uiteraard kun je een eigen variant maken, misschien wil je wel naar 22:6 omdat dit het beste bij jouw lifestyle past.

Dagvasten:

bij deze variant eet je 24-36 uur niets. Vervolgens eet je een of twee dagen normaal, om vervolgens weer 24-36 uur te vasten. Dit is een wat uitdagender variant, en hij moet wel in je dagelijkse leven passen. Voor mensen voor wie dagelijks vasten een goede gewoonte is geworden, lijkt dit een goede opvolger. Sport je bijvoorbeeld veel of doe je fysiek werk, check dan extra vooral wat het beste voor jou werkt. Sommige sporters zijn er bijvoorbeeld van overtuigd dat hun prestaties zelfs beter worden door IV. Dr. Jason Fung, ‘s werelds meest gespecialiseerde dokter in Intermitterend Vasten, is ervan overtuigd dat een training tijdens het vasten niet ten koste gaat van je prestaties. Hij zegt: “Our bodies have the wonderful ability to adapt to what’s available”. (Ons lichaam heeft het prachtige vermogen om zich aan te passen aan wat voorhanden is.)

Meerdere dagen achter elkaar vasten:

Meestal wordt dit gedaan onder begeleiding van een arts en het is af te raden als je medische problemen hebt. De meesten van ons kunnen of willen hier toch al geen dagelijkse lifestyle van maken.

Waarom intermitterend vasten zo goed voor je is:

Je stofwisseling wordt, als je om de 3-5 uur eet, continue voorzien van een gestage stroom glucose om energie uit te halen. Hierdoor zal je lichaam niet zo gauw zijn vetreserves aanspreken en je leeft hierdoor continue op je suikerstofwisseling. Worden de periodes tussen maaltijden langer, dan raakt onze suikervoorraad op, waardoor het lichaam overschakelt op vetverbranding. Mark Mattson, een Amerikaanse neurowetenschapper legde in The New York Times uit dat het 10 tot 12 uur duurt voordat suikerreserves in je lever op zijn voordat deze overgaat op vetverbranding. Wil je rustig aan afvallen, dan is 16 uur niet eten de beste strategie.

Ook Dr. Monique Tello van Harvard legt uit hoe intermitterend vasten ons metabolisme beïnvloedt: “Zo lang we tussen maaltijden in niet snacken, zal ons insuline level dalen. Onze vetcellen kunnen vervolgens de opgeslagen suikers vrijmaken om als energiebron te gebruiken. We vallen af als we onze insuline-levels naar beneden laten gaan. Het hele idee van intermitterend vasten is gericht op het ver genoeg laten dalen van je insuline-peil zodat je lichaam vet kan gaan verbranden.”

Je krijgt meer energie

Onbekend maakt onbemind?

Intermitterend vasten en het effect dat het heeft op je stofwisseling is nog redelijk onbekend. Maar er zijn meer redenen waarom het goed is om regelmatig intermitterend te vasten:

Je leeft langer. Volgens Medical News Today blijkt uit studies met dieren/muizen dat intermitterend vasten helpt om langer te leven. Wij zijn natuurlijk geen muizen en er moet meer onderzoek gedaan worden, maar de resultaten zijn zeer hoopgevend.

Je kunt je beter concentreren, je geheugen wordt beter en je hebt meer energie. Volgens sommige wetenschappers en mensen die het regelmatig doen, helpt intermitterend vasten om lekkerder in je vel te zitten.

Niet meer snakken naar snacks

Energie: dat is wat we vaak ontberen. Ik geef toe, intermitterend vasten is even wennen als je normaal gesproken gewoon ontbijt, luncht en dineert op de normale tijden, met wat snacks tussendoor. Veel mensen kijken dan ook een beetje moeilijk als je het hebt over intermitterend vasten: ‘Wat? Je hebt toch voeding nodig om te kunnen presteren?’ Men denkt al gauw dat je je lichaam iets ontzegt als je niet om de vier, vijf uur eet. En oké, het is misschien wennen. Denkpatronen en gewoontes zijn hardnekkig en omschakelen kost tijd. Maar probeer je het, dan zul je merken dat je na verloop van tijd geen dips meer hebt en niet meer snakt naar snacks. Je leert je lichaam in feite om anders om te springen met z’n voorraden. Ben je bijvoorbeeld na een maaltijd vaak moe en hangerig? Dan zal intermitterend vasten je goed bevallen, want dat lome apres-diner gevoel is weg!  

Tip:

We zijn dan nog wel massaal geconditioneerd om 3x per dag te eten, maar dat betekent ook dat je jezelf kunt conditioneren om het anders aan te pakken. En je beter te voelen! Eet daarom tussen 18:00-19:00 uur ’s avonds je diner en daarna niets meer. Ga op je normale tijd slapen en breng vervolgens het eerste deel van je dag door met het drinken van water, (kruiden)thee en misschien een kop koffie. Eet vervolgens rond 13:00-14:00 uur een kleine lunch, en tussen 18:00 en 19:00 uur weer een normaal diner. Waarna je hetzelfde stramien herhaalt. Veel succes!  

Bronnen: Elephant Journal, ketofit.nl

Tags: , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.