Dit kunnen we leren van de Corona crisis:

Nu de wereld langzaam weer ‘open’ gaat, hoop ik dat we er met z’n allen een stukje wijzer over de drempel van onze nieuwe wereld stappen. Ik stelde mezelf de vraag wat ik heb geleerd van deze weken:

1. Er is veel om dankbaar voor te zijn

Een warm huis, schoon, stromend en warm water, genoeg te eten… Als dit een crisis is, moet het ergste waarschijnlijk nog komen. In de tussentijd ben ik extra dankbaar voor alles wat ik heb. Ten eerste mijn gezondheid waarvan ik me nu nog bewuster ben dan daarvoor. Ik kan kiezen voor biologisch eten, ik kan veel buiten zijn, ik kan sporten. Ik kan contact hebben met anderen via internet en de telefoon. Ik heb een fiets, een auto, ik kan genieten van de natuur, ik heb mijn gezonde verstand! Mijn hemel wat ben ik Rijk! Je daar dagelijks van bewust zijn is het ticket naar een bevredigend leven.

2. We kunnen beter omgaan met veranderingen

De afgelopen jaren heb ik me daar al enorm mee bezig gehouden: verandering. Het leven verloopt meestal niet volgens ons eigen (ego)plan, maar volgens een ‘hoger’ plan. Ik geef me over aan dat laatste en aard mezelf. Ik lig in het zand, loop op blote voeten op het gras, ik voel mijn lichaam en luister naar welke kant het me opstuurt. Wat voelt goed? Komen er gedachten die mij angstig en onrustig maken, dan stel ik mezelf vragen (zie de boeken van Byron Katie). Is het waar? Kan ik 100% weten dat het waar is? Hoe helpt deze gedachte me? Hoe zou mijn leven er nu uitzien als ik deze gedachte niet zou geloven? Vertrouwen neemt dan de plaats in van angst. Wat de toekomst brengt, kan niemand weten. Ik ga ondertussen de weg die bij me past, die goed voelt. En ik vertrouw daarbij op de natuurlijke stroom van het Leven. Wat er ook gebeurt, ik kan het aan.

3. Doe minder – en Wees meer  

Aldoor maar presteren, je meten met anderen en de beste willen zijn en veel geld verdienen. Dat is velen van ons met de paplepel ingegoten. Die conditionering kan je nu -in tijden van thuis zitten en afwachten- behoorlijk dwars zitten. We waarderen onszelf alleen als we dingen ‘doen’, als we iets ‘voor elkaar krijgen’, als we ‘druk’ zijn met van alles. Maar draait je leven dan alleen daar om? Deze tijd is heel nuttig om jezelf af te vragen wie je eigenlijk bent zonder je baan, je werk, je inkomen, je huis, je bezittingen – ja, zelfs de mensen om je heen. Wat blijft over? Wat doet er werkelijk toe? Wat als we gewoon op deze wereld mogen Zijn, zonder iets te moeten, willen of doen? Hoe wil je zijn, wie wil je zijn? Iemand die luistert, die kookt, die mediteert, die vragen stelt, die speelt, die geniet van de stilte, die leest, die samen is met anderen, die in de natuur is, die in beweging is? Neem deze tijd dus om te reflecteren over wat je echt gelukkig maakt, waaraan je voortaan meer tijd wilt besteden. Het is zoals met make-up: less is more. Dus: Doe minder en Wees meer.

4. We zijn allemaal verbonden

Hoewel we allemaal verschillend zijn, zijn we in wezen ook allemaal hetzelfde. Diep van binnen willen we namelijk allemaal dezelfde ervaringen: aandacht, liefde, (aan)geraakt worden, begrip & verbinding voelen. En tijdens een crisissituatie – als we zelfs fysiek afstand moeten houden – is het fantastisch als je emotioneel in contact kunt blijven met jezelf en anderen. Kijk naar al die mooie gebaren die worden gemaakt. In de zorg, bij buren die elkaar helpen. Beroemde bands geven gratis concerten. Er zijn collectieve meditaties om de moed erin te houden. Coaches en healers en wijzen geven gratis hulp en advies om kalm en gezond te blijven. Geef dus datgene wat je zelf ook wilt ontvangen door. (Pay it forward). En zie het allemaal in het licht van verbondenheid. Hoe we ook leven, hoe we er ook uitzien, hoe we ook denken: we zijn samen – hier op deze planeet.

5. Ontwikkeling is onvermijdelijk

In deze tijd worden we opgerekt om verder te kijken dan onze neuzen lang zijn. Misschien waren we stiekem een beetje ingekakt, ging het ons in de Westerse wereld een beetje te goed en gemakkelijk af. Zijn we allerlei superdeluxe zaken als ‘normaal’ gaan zien. Wat? Niet meer 4x per jaar een verre reis? Minder – of geen – vlees eten? Niet meer alles met de auto doen? Voor velen is dit misschien een uitdaging. Dit is het moment om mogelijkheden te zien om het anders te doen, om ons aan te passen. Om ons andere waarden eigen te maken. En beter op onze mooie planeet te passen. Om de gezondheidszorg en het schoolsysteem om te vormen. Om ander werk te gaan doen, om nieuwe innovatieve bedrijven op te richten, om andere manieren vinden om (meer thuis) te werken, om over-toerisme aan te pakken, minder te eten, liever te zijn voor de natuur en de dieren, minder files te veroorzaken… Alle eindes vormen nieuwe beginnen en dit is een tijd van evolutie, creativiteit en connectie. Laten we met z’n allen die resetknop indrukken, ons positief ontwikkelen en verder groeien als mensheid. Dan is deze crisis goed besteed.

Tags: , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.