Aan de paddo’s

Aan de paddo’s

Hij begroet me heel joviaal als ik hem tegenkom bij de groente-afdeling in de supermarkt. Pakte me bij mijn schouders, klapt spontaan drie zoenen op mijn wangen en kijkt me breed lachend in mijn ogen, terwijl ik de vraagtekens erin probeer te verbergen. Koortsachtig graaf ik door de bak met visitekaartjes in mijn geheugen. ‘Bekend gezicht, maar wie is dit in vredesnaam?’ Er komt niets omhoog. Waarna ik eerlijk zeg: ‘Hee, wat leuk je te zien. Maar help me even. Waar ken ik je ook al weer van?’ Waarna hij enigszins teleurgesteld uitlegt dat we zes jaar geleden samenwerkten aan dat-en-dat project. Het kwartje valt, gênant is het wel… 

Te druk?

Ken je dat soort situaties? En herken je ook de bijbehorende mist in je hoofd, die maakt dat je niet helder kunt denken? Dat je zonder boodschappenlijstje de helft van je inkopen vergeet? En op de snelweg afslagen vergeet te nemen omdat je zo lekker voor je uit mediteert? Vaker dan je lief is te laat komt, omdat de tijd harder gaat dan je hersens? Ik had er regelmatig last van. Ondanks genoeg nachtrust, gezonde voeding en mijn dagelijkse dosis multivitaminen & mineralen. Ik schreef het toe aan ‘te druk’ zijn.

Apenkop

Het antwoord zat ‘m in leeuwenmanen. Jawel: Lion’s Mane. Nee, ik ga geen exotische diersoorten uitroeien omdat ik denk dat hun haren verborgen medicinale krachten hebben. Lion’s Mane is een paddenstoel, een zwam. Ik zit aan de paddo’s! En nee, het is geen paddo waarna je na het consumeren denkt: ‘Ik spring uit het raam want ik kan vliegen’. Nee, deze paddo – die in het Nederlands Pruikzwam of Apenkop wordt genoemd en in Europa best zeldzaam is – wordt in de traditionele Chinese geneeskunst al sinds jaar en dag gebruikt, onder meer tegen ‘mist in het hoofd’.

Messcherp

Gedurende drie weken neem ik dagelijks drie capsules en het effect is behoorlijk confronterend. Of het ligt aan de ontstekingsremmende eigenschappen die aan de leeuwenmaan-paddo worden toegeschreven, of aan het feit dat het een zenuwschade herstellende werking heeft en het immuunsysteem een boost geeft? Ik ben er niet helemaal uit. In ieder geval voel ik me na een dag of tien slikken messcherp van geest. Dat komt me niet alleen van pas bij het doen van de dagelijkse boodschappen en het herkennen van mensen, maar ook tijdens mijn werk. Het ene na het andere artikel, blog en column rikketikt uit mijn toetsenbord en ’s avonds mentaal instorten is al een paar weken niet meer voorgekomen.

Aan de paddo’s: Aanvallûh!

Verrukt bestel ik nog twee potjes van deze wonderfungus en koketteer bij vrienden met de zin dat ik ‘aan de paddo’s’ zit. Waarna ik iedereen die het horen wil inlicht over mijn verbeterde cognitie. De paddo, die je – mocht je hem ergens live kunnen vinden – ook kunt bakken of koken en bijvoorbeeld in een pasta kunt verwerken, schijnt naar krab of kreeft te smaken. En Lion’s Mane schijnt zelfs te helpen tegen dementie en alzheimer. Bovendien blijkt hij een goed alternatief voor koffie en energiedrankjes, op momenten dat je extra alert moet zijn. Ik ga ervoor, als een leeuw(in) in de aanval!     

Medicinale paddenstoelen zijn hier te koop.

Tags: , , , , , , , , , , ,

One Response to “Aan de paddo’s”

  1. Maria3 november 2020 at 14:46 #

    interessant bericht

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.