Marketing-weide vol klavertjes vier

Schrijver en journalist Erwin Wijman is al jaren mijn goeroe op marketinggebied. Zijn nieuwe pil ‘Zo Verkoop je Alles’ blijkt een heuse marketing-weide vol klavertjes vier. En die brengen – zoals iedereen weet – geluk! Gedurende een aantal weken graasde, kauwde, proefde en snoof ik in de 105 hoofdstukken tellende verkoopbijbel zoveel lucky clovers op dat ik weer een tijdje vooruit kan. Voorbeeldje? ‘Bel mensen gewoon op. Acht redenen waarom bellen efficiënter is dan mailen, appen, twitteren, messagen en sms’en’. Wat mij betreft is bellen beter omdat het je dwingt om jezelf kort en bondig te ‘pitchen’. Bovendien is het, wat Erwin ook zegt, preciezer en persoonlijker. Mensen horen je vriendelijke stem en met een goed gesproken en toch spontaan klinkende ‘pitch’ zijn ze eerder geneigd om iets voor je te doen. Jezelf presenteren begint bij de receptioniste, ik zeg het al sinds jaar en dag.

Luxe meepakkers

Verder grazend op deze groene marketing-weide vol klavertjes vier blijf ik wat langer hangen bij #Personal Branding, #Contentmarketing, #Print, #Free Publicity, en #Videomarketing. En ik doe Erwins Italiaanse namenquiz. Want, zijn de merknamen Bertolli, Berini en Boretti nu echt Italiaans? Nee! De populaire Bertolli-pastasaus bestaat tot mijn verbazing bij de gratie van Spaanse olijven, Berini is een Nederlands bromfietsmerk en ook de keukenapparatuur van Boretti is zo Hollands als Gouda. Nederlandse ondernemers blijken hun merk of zaak graag Italiaans klinkende namen te geven. Volgens Erwin – die ook veel over automarketing schreef – wordt dat gedaan om iets van de luxe Ferrari-glans mee te pikken. Dus doopte ik mijn bedrijf House of TXT daarom snel om tot Casa della Testa en ik heet voortaan Violetta, aangenaam 😉

Geef weg en krijg

Ook bij Hoofdstuk 65 doedel ik opnieuw opgetogen het groene geluksteken. Het gaat hierin over de psychologie van Geven = Krijgen. Het blijkt dat slechts 14% van de onlineconsumenten zich bij een aankoop baseert op prijs. Bij de meesten onder ons gaat kopen over vertrouwen. Als verkoper is het dus zaak om jezelf te laten zien & kennen. Wees vooral helder over wie je bent, waarvoor je staat en wat jouw product of merk voor iemand kan betekenen. Blog, vlog en pitch er regelmatig op los – en doe wat je beloofd – want vertrouwen is de grondvoorwaarde voor elke transactie. Geef je iets, dan krijg je daar vaak ook weer iets voor terug. Daarom liggen er bij restaurants ook altijd pepermuntjes op je rekening: iets geven betekent meer fooi ontvangen. Online is het weggeven van Whitepapers, e-boeken, instructievideo of een kortingbon daarom superhandig.  

Vol gegraasd tik ik er inmiddels weer lustig op los. Erwin’s boek verder aanprijzen hoeft niet. Iedere zichzelf respecterende ondernemer heeft ‘Zo verkoop je alles’ natuurlijk allang onder handbereik voor de broodnodige klavertjes vier. Oftewel: Quadrifoglio Verde!

‘Zo verkoop je alles’ is onder meer hier te koop en kost 29,95 euro.

Erwin Wijman

Tags: , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.