Spiritueel Bungeejumpen

Waarom zijn we hier? Dat is de grote vraag waarop iedereen wel een antwoord wil – of heeft. Sommigen beweren dat we hier zijn om lessen te leren, om een ‘goed’ mens te worden of zijn. Anderen zeggen dat we vooral hier zijn om te ‘zijn’. Om het leven bewust en met alle zintuigen te ervaren. En dat er verder geen diepere ‘zin’ is. En volgens de hoopvollen gaat het leven na de dood gewoon verder… zij het in een andere vorm of lichaam.

Spiritueel Bungeejumpen

Eugène van Haaren, schrijftrainer en tektschrijver, schreef er een leuk boekje over dat ‘Spiritueel Bungeejumpen’ heet. In de dertien hoofdstukken duikt hij dertien keer de diepte in, op zoek naar antwoorden op levensvragen. Aan de hand van zijn eigen ervaringen die hij deelt met zijn helderziende vriend Maik Tselepis komen er grappige, cynische en kritische hersenspinsels uit zijn toetsenbord.

Drukke gedachten

Een quote: ‘Ik ben van mijn ADHD afgekomen. Maar anders dan een zelfhulpboek zou beweren, misschien niet door yoga. Ruim een derde van druk geboren mensen zoals ik, wordt vanzelf rustiger naarmate ze ouder worden. Wel leerde ik hoe ik een groot deel van mijn drukke gedachten de ruimte kon geven: door ernaar te kijken en ze weer te laten gaan. Als waren het voetgangers op de stoep voor je huis. Je hoeft niets met die mensen, lekker door laten lopen!  Dit meningloos observeren is echt een geweldige vondst, wat je gemakkelijk lukt als je er, zoals bij het mediteren, even voor gaat zitten. Maar eigenlijk kun je het, zodra je weet dat je hersens ertoe in staat zijn, overal toepassen. Zoals in de rij bij de supermarkt: niet ergeren en iemand in gedachten uitschelden omdat hij belachelijk veel spullen heeft gekocht maar wegloopt omdat hij toch nog wat vergeten is, alle mogelijk zegels wil en graag nog wat boekjes wil inwisselen voor een bestekset. Gewoon een beetje om jezelf lachen en bedenken waar deze extra tijd nu weer goed voor zou kunnen zijn.”

Hulp van medium Maik

De gesprekjes met vriend en medium Maik dienen ter verduidelijking van ‘spirituele zaken’ zoals omgaan met spijt bijvoorbeeld.

Eugène: “Ik denk altijd: spijt is verlangen naar de verleden tijd. Dat je daar dingen alsnog weer zou willen goedmaken. Een beetje zinloos omdat die tijd niet terugkomt. En karma, de wet dat elke actie een gevolg heeft, kun je daardoor toch niet meer veranderen?”

Maik: “Dat is waar. Je kunt het verleden niet veranderen. Maar: het inzicht dat je anders had kunnen handelen, verandert jou alsnog ten goede. De volgende keer dat je in zo’n situatie belandt, kun je dat inzicht gebruiken om andere keuzes te maken. En als je dat dan ook doet, dan knapt je karma enorm op.”

Verplichte kost in de hangmat

Het boekje Spiritueel Bungeejumpen past prima in je handbagage en leest lekker luchtig weg in de vliegtuigstoel, of aansluitend in de hangmat of op het strandbedje. Laat je ontspannen meevoeren door een nuchtere vent met een dito kijk op het leven terwijl hij zich wel laat leiden door zijn dagelijkse ervaringen met ‘het spirituele’ .

Check Eugène’s website en koop het boek hier, voor 13 euro.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.