Drie niveau’s van Bewustzijn: waar leef jij?

Drie niveau’s van Bewustzijn: waar leef jij?

‘Ja maar…’ liggen die woorden ook op jouw lippen als het gaat om veranderingen? Heb je alles, maar ben je toch niet gelukkig? Ben je ontevreden over jezelf en/of je manier leven? Heb je last van stress, overbelasting, burn-out? Doe je nu eigenlijk wel wat je echt wilt doen? Of leef je in een gevangenis van verplichtingen, of handelingen en verwachtingen van anderen? En kun je daar – voor jouw gevoel – niet onderuit? Dan is het tijd voor bewustzijn. En het ontdekken wat dan wel het leven is waarvoor jij echt warm loopt.

Je kunt pas een andere weg inslaan als je weet waar je nu staat. De eerste stap bestaat daarom uit het onderzoeken van je houding. Welke manier van doen & laten geeft jouw leven vorm? Welke drive zit achter wat je nu doet? Dit ontdek je door te kijken naar het niveau van bewustzijn waarin je leeft.

Er zijn drie verschillende niveau’s van bewustzijn van waaruit je kunt leven.

  1. Het instinctieve bewustzijn

Het instinctieve bewustzijn is je overlevingsmodus. Je bent vooral bezig om jezelf en je naasten gaande houden. Op dit niveau gedraag je je als een schaap dat de kudde volgt. Gaan zij rechts, dan ga jij ook rechts. Gaan ze links? Jij ook! Op dit niveau denk je namelijk onbewust dat het gevaarlijk is om je ‘anders’ te gedragen. Want dan word je misschien uit de groep gezet. Je hoort er niet (meer) bij. En dan ‘geniet’ je niet meer van de privileges die de ‘veilige’ groep je geeft. Erbij horen is belangrijk en angsten en instincten geven sturing aan je handelen. Dus camoufleer je je eigen mening zoveel mogelijk. Anders word je misschien ‘opgegeten’ door de kuddeleider- of een roofdier van buiten. Je doet je best om niet op te vallen en bent het gewoon altijd lekker eens met de anderen. Want op dit niveau geldt het recht van de sterken; het recht van de grootste schreeuwers. Je bent bang om dat wat je verworven hebt, kwijt te raken.

  1. Het intellectuele bewustzijn

Op het Intellectuele niveau, regeert de Neo Cortex, het gebied van de taal, de logica en het denken. Het verlangen om ‘iemand’ te zijn regeert hier. Dat betekent dat alles wat je doet en laat wordt afgewogen aan: ‘dit ben ik wel’ en ‘dit ben ik niet’. De wereld is nogal zwart-wit hier. En je identificeert je met het beeld dat je van jezelf – en van anderen – hebt. Het ego is groot en je bent vooral bezig om jezelf en anderen ‘te verbeteren’. Wat je denkt over jezelf en anderen is belangrijk en je laat je leven erdoor bepalen. ‘Ik denk dus ik ben’,  zei Descartes al en voor velen is dit nog steeds de waarheid. Je wilt geluk, een goede relatie, een goede baan, een mooi huis, respect van anderen. En je hebt weerstand tegen andere zaken als een onzekere financiele toekomst, ‘niet weten’ en ‘domme’ mensen. De belangrijkste drijfveer is hier eigenlijk het gevoel ‘niet goed genoeg’ te zijn. Je hebt op dit niveau wel geluksmomentjes, maar die vervliegen snel. Waardoor je weer naar ‘meer’ en ‘beter’ streeft. En ‘je uiterste best’ doet. Hieruit ontstaat bijvoorbeeld wedijver, willen pleasen, faalangst en statusgevoeligheid. Ook houd je je op dit niveau veel bezig met het verleden en wat er allemaal gebeurd is. Je haalt constant herinneringen op en roept daarmee daaraan gekoppelde gevoelens weer op. Zit je niet in het verleden, dan houd je je bezig met de toekomst. Wat kan er allemaal gebeuren en hoe kan ik dat voorkomen? En: wat is mijn doel voor volgend jaar? Je bent eigenlijk nooit gewoon NU.

  1. Het bron bewustzijn

In het bron bewustzijn is denken je dienaar geworden die je helpt bij praktische zaken. Gedachten vallen je op dit niveau niet meer lastig. Ze zijn er wel, maar je weet dat ze niet ‘echt’ zijn. Gebeurtenissen in het leven zie je op dit niveau als een film. Jij bent niet de film, maar het witte doek waarop zich alles afspeelt. En je bekijkt het zonder al teveel innerlijk rumoer. Als een adelaar die boven die wereld zweeft, en alles waarneemt, maar er niet door van streek raakt. Je hebt grip op hoe je reageert en hoe je je wilt verhouden tot omstandigheden. Sterker nog: jij schept op dit niveau je eigen leven, je bent de regisseur van de film. Niet omdat alles aldoor perfect is in je leven, maar omdat je zelf bepaalt hoe je op omstandigheden reageert. Wat er ook gebeurt: jij leeft vanuit die vrije wil. Meningen van anderen raken je niet meer zo, gebeurtenissen treed je tegemoet met innerlijke rust. En of er nu iets heel leuks, of iets heel onaangenaams ervaart: jij reageert behoorlijk neutraal. Saai? Bepaald niet, want je voelt je wel innig verbonden met alles wat er is. En dat geeft een enorme innerlijke vrede. Persoonlijke doelen nastreven is niet meer interessant, je bent er voorbij gestreefd en je leven ontvouwt zich als vanzelf. Hier en Nu.

Vanuit de andere twee niveau’s is dit bewustzijn niet bereikbaar. Het reptielenbrein kent geen taal maar is alleen bezig met overleven.  Het is vooral bang… Het intellectuele kan zich wel een voorstelling maken van wat zich op dit niveau afspeelt, maar zal het niet daadwerkelijk ervaren. Het ego past niet door deze deur, want dan stoot hij zijn hoofd (verdwijnt).

Copyright: House of TXT

Pas op het niveau van bron bewustzijn ontdek je wat jouw leven ECHT de moeite waard maakt. Een mooie oefening is het om jezelf en je leven te observeren zonder oordeel. Welk bewustzijn overheerst in jouw leven? Kijk naar je reacties, verlangens, conflicten en patronen die steeds weer terugkeren. Wat houd je waar je bent: in je veilige, maar saaie of juist uitputtende leven? Welke manier van denken voorkomt dat je je droom leeft en doet waar je echt blij van wordt? Wat wil je vermijden, of voorkomen? Waar ben je bang voor? En wat verlies je, als je het anders gaat doen?

Dit is vooral geen oefening in jezelf be- of veroordelen. Het is een kwestie van ontdekken. Kijk dus vooral met milde ogen naar jezelf. Er is geen goed of fout. Niets om te fixen, verbeteren of veranderen. Kijk enkel, met milde ogen naar jezelf. En waardeer jezelf. Je bent een mens.

Wil je coaching op dit gebied? Kijk dan hier.

Tags: , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.