Boekbespreking: ‘Eerherstel, een nieuw begin’ door Petra Maartense

Boekbespreking: ‘Eerherstel, een nieuw begin’ door Petra Maartense

Een boek geschreven door een collega journalist lees ik altijd met ‘gespitste’ oogjes. Vooral als het een journalist betreft die – net als ikzelf – door een minder populaire bril kijkt. Anders dan de massa, idealistisch en een vleugje spiritueel. Tot mijn grote vreugde maakt Petra Maartense, ex NOS-Journaal journaliste al mijn herkenningsdromen waar in dit boek ‘Eerherstel, een nieuw Begin’. Waar het over gaat? Over het leven!

Aan de hand van haar eigen levensverhaal en ervaringen laat Petra zien dat alles een spiegel is van onze eigen beleving. Zaken die veel te vaak worden afgedaan als ‘zweverig’ pakt ze op. En maakt ze simpel en toegankelijk. Op haar website Happy View zegt ze: “Jarenlang ben ik in de ‘gewone’ journalistiek werkzaam geweest. Maar altijd al vond ik de verhalen van mensen en hun overlevingskracht, eigenheid, creativiteit en dappere keuzes het meest interessant. Wat ik merkte is dat het aankaarten van misstanden en ellende in de wereld, zoals kinderarbeid, milieuvervuiling, onbegrip voor andere culturen, religies, vluchtelingen en minderheden, niks oploste. Alle goeie bedoelingen en strijd ten spijt, dat was niet de manier… We kunnen beter kijken naar wat wel goed gaat, wat er wel is, wat er wel gebeurt. En daar de aandacht op vestigen. Bovendien… laten we eerst eens naar onszelf kijken en onze eigen verantwoordelijkheid nemen. We kunnen wel klagen over oorlog en milieuvervuiling, allerlei anderen overal de schuld van geven, maar is het al vrede in onszelf? Leven we zelf op een verantwoorde manier? Alles begint in jezelf. Want de wereld is een afspiegeling van wie wij zelf zijn. Je bent wat je eet… bijvoorbeeld. Waar je je mee voedt, heeft invloed op jou. Je hebt zelf ook invloed op de wereld. Laten we ons daarvan bewust zijn en vooral in de spiegel durven te kijken. Wat we om ons heen zien, vertelt ons alles over onszelf. Dus zijn we ook zelf in staat de wereld mooier te maken.”

Heerlijke, persoonlijke bonbonnetjes

Eerherstel is een lijvig werk met veel woorden die veel bij me opriepen. Herkenning – en vooral de wens om het echt anders te doen in het leven. De wens om het niet bij beklag te laten, maar om daadwerkelijk het verschil te maken. Het goede voorbeeld te ZIJN en te leven door goed te doen. Op mijn eigen manier, in het klein, maar toch… Je leest Petra’s boek niet even lekker op een avondje weg. Er zijn geen handige lijstjes met to-do’s en tips die de woordenstroom breken. Nee, Petra pakt het grondig aan en diept alle ins en outs uit in prachtige volzinnen van soms wel zes regels. Kritisch op taal denk ik regelmatig: ‘hier had ik een punt gezet, en hier, en hier’. 😉 En soms zoek ik even: waar is Petra? Want eigenlijk wil ik alleen maar haar ervaringen lezen, haar gevoelens en gedachten opslurpen, die zo op de mijne lijken. En waaruit ik vervolgens troost put: ‘Gelukkig, er is nog zo iemand die het opvalt dat de media vrijwel alleen slecht nieuws brengen’. Die persoonlijke noten komen ook – steeds weer – als heerlijke bonbonnetjes, tussendoor gefietst. Zo heeft ze het over de band met haar ouders, de invloed die haar vader en diens sterfbed op haar had. En over haar moeder met wie ze regelmatig wrijving ervaarde en met wie ze nu een veel mooiere band heeft. Over de tijd na haar vaders overlijden schrijft ze: “Laten we elkaar meer waarderen, altijd al dat commentaar, al die kritiek… die manier van omgaan met elkaar die een soort vervelende gewoonte is geworden, een vorm, een patroon, vermoedelijk ontstaan vanuit onmacht, waarmee we elkaar nodeloos kwetsen en waarachter onze ware aard en gevoelens verborgen liggen, daar had ik genoeg van. We projecteren onze eigen onvrede op anderen, meppen om geen klappen te krijgen, maar waarom zouden we niet gewoon wat aardiger en vriendelijker met elkaar omgaan?” Het is me uit het hart gegrepen.

Goed voor jezelf zorgen

Er zijn zoveel passages die rechtstreeks uit mijn toetsenbord zouden kunnen rollen. Deze bijvoorbeeld: “Ik was gewend om altijd genoeg te hebben, meer dan genoeg te verdienen, alles te kunnen kopen wat ik nodig had of wenste, op reis te gaan en me dan ook nog enig comfort te permitteren. Ik heb niet bepaald een armoede mentaliteit, integendeel. Zelfs in de tijd dat ik even wat minder te besteden had, heb ik nooit bezuinigd op goed voor mezelf zorgen. Ik ging gewoon naar de sauna als ik daar behoeft aan had en schakelde over op biologische voeding. Er zijn wel eens mensen die zeggen dat dat ‘te duur’ is, maar je krijgt er iets voor terug wat veel belangrijker is. Het heeft meer voedingswaarde, het is gezonder en goed voor jezelf en het milieu zorgen is een prima investering die zich altijd terug verdient. Voor mij was het nuttig om te bewuster te worden van waar ik geld aan besteedde. Geld is net als aandacht, waar je het aan besteedt, groeit. Waar wil je in investeren?”

Verwikkeld in drama’s

Ook over de liefde heeft Petra veel herkenbaars te zeggen. Als het gaat over exen, dit bijvoorbeeld: “Oordelen over een ander creeert altijd onderscheid. ‘Hij of zij is fout’, heeft schuld, is de oorzaak van… en dan kunnen we onszelf vrijpleiten, want we willen vooral niet het gevoel hebben dat we zelf ‘niet goed genoeg’ zijn. De angst voor afkeurig en beoordeling. Daarom zoeken we graag allerlei verklaringen en zo maken we hele verhalen, waar we maar moeilijk uitkomen omdat ze zichzelf waarmaken. Op die manier blijf je – ongemerkt – juist in de slachtofferrol zitten of je plaatst jezelf in de arrogante rol. Maar in elk geval houd je de afscheiding in stand. En blijven we verwikkeld raken in al die drama’s. We houden elkaar daarin gevangen. En het is de grote uitdaging om daar doorheen te breken.”

Wijze leraren

Petra doorspekt haar boek niet alleen met haar eigen wijsheid, maar ook die van anderen. Spirituele leraren zoals Rumi, Eckhart Tolle en White Bull komen voorbij. Met name met de laatste heeft ze een speciale band en ze schreef ze samen met Ian Graham al een boek met wijsheden van deze ‘geest’ met de titel ‘Er is niets wonderbaarlijks aan een wonder – De Essentie van White Bull’. Hierin geeft de wijze indiaan-spirit, die zich tijdens een meditatie openbaarde aan Graham, die sindsdien vele channelingen voor deze ‘geest’ verzorgde, zijn blik op de wereld.

Ik kan nog honderd voorbeelden aanhalen en quotes uit het boek optikken die me raakten, maar dan wordt dit blog wel erg lang. Het enige dat ik nog over ‘Eerherstel, een nieuw begin’ wil zeggen is: aanrader! Neem er de tijd voor, lees dagelijks een paar bladzijden, laat Petra’s woorden op je inwerken. Ik weet zeker dat veel mensen zich er, net als ik, zeer in herkennen. En er hoop uit putten. Zijn we op weg naar een betere wereld? Ik weet het zeker!

‘Eerherstel, een nieuw begin’ is – net als Petra’s andere uitgaves – te koop via haar eigen uitgeverij Happy View en kost 59,95.  Op youtubekanaal HAPPYVIEWPETRA meer over het boek, goed nieuws en intenties.

Tags: , , , , , , , , ,

2 Responses to “Boekbespreking: ‘Eerherstel, een nieuw begin’ door Petra Maartense”

  1. Huub Koch5 mei 2018 at 12:12 #

    Zo’n dikke inspirerende pil samenvatten en onderstrepen is geen sinecure, maar je bent er wonderwel in geslaagd. Dus: Kudos for You! En een fijne dag natuurlijk.

  2. Lyda May5 mei 2018 at 14:25 #

    Helemaal mee eens. Het is een ” waarden- vol ” boek. En ik ga het zeker herlezen. En ik beveel het iedereen van harte aan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.