7 Spirituele Spelregels voor Singles

7 Spirituele Spelregels voor Singles

Hoe kun je ‘heel’ zijn met jezelf, een leven vol liefde leiden als je tijdelijk of langdurig zonder partner bent, een leven dat je vervulling geeft? Hoe kun je vanuit zelfvertrouwen en veiligheid de liefde naar je toe laten stromen? Soulwoman-gastschrijfster Lisette Thooft geeft antwoord op vragen die veel singles bezighouden. Het is eerder gepubliceerd in Happinez. Veel leesplezier!

Steeds meer mensen gaan als single door het leven. Het zijn er nu al 2,5 miljoen in Nederland en in de komende vijftien tot twintig jaar stijgt dat volgens de statistieken tot 3,3 miljoen. Een op de vijf vrouwen en een op de zes mannen wonen alleen. Voor een aantal van hen is dat een tijdelijke zaak, tussen twee relaties in; anderen doen het een half leven zonder die éne speciale liefdesrelatie. En veel mensen willen niet anders meer. Een kwart van de alleenstaande vrouwen tussen 35 en 65 jaar verlangt niet meer naar een vaste partner.  Maar soms valt het alleen zijn zwaar. Hoe goed je het ook hebt met jezelf, twijfel en eenzaamheid kunnen je overvallen. Hoe zorg je ervoor dat je gelukkig blijft, dat je verlangen naar liefde geen lek slaat in je energie? Hier zeven ‘spirituele spelregels’ om ook zonder partner gelukkig en vervuld te leven.

1. Vind je ding

In een gezin, vooral met jonge kinderen, is het makkelijk om je te laten opslokken door de dagelijkse drukte van werk en zorg en geen tijd meer over te hebben om stil te staan bij jezelf. Als je alleen leeft, is dat lastiger. Maar dat is geen probleem, integendeel: het is een spirituele uitdaging. Waarschijnlijk is het zelfs een van de dieper liggende, onbewuste redenen waarom steeds meer mensen alleen blijven. We willen allemaal meedoen, ons steentje bijdragen. Onze ingewikkelde en spannende tijd, met al die wereldwijde crises die er woeden en de grote veranderingen die op til zijn, vraagt van ieder van ons dat we bewust meewerken.

Waarvoor ben je op aarde?

Wat heb je te geven, bij te dragen, toe te voegen aan het geheel? Met andere woorden: wat is je ding? Er zijn nog maar weinig goed opgeleide vrouwen tegenwoordig die op die vraag oprecht en zonder aarzeling kunnen antwoorden: ik wil alleen maar moeder en huisvrouw zijn, binnen mijn gezin. Verreweg de meesten van ons hebben een talent te ontwikkelen, een speciale gave of kundigheid waarop de wereld zit te wachten. Of het nou lesgeven is, of huizen mooi maken, mensen helpen met therapie of coachingsgesprekken, kunst maken of zorgen dat administraties op orde komen, er is iets waar je goed in bent en dat je aan de wereld schenkt. Wij zijn wereldburgers, we weten dat we met ons allen bezig zijn met de volgende trap van de menselijke ontwikkeling. En ieder van ons doet mee, door haar of zijn beste krachten in te zetten. Wat het ook is, je ding is waarvoor je leeft, niet die partner die je niet hebt. Als je je ding nog niet gevonden hebt, dan is de zoektocht ernaar je hoogste prioriteit. Houd dat voor ogen, dag in dag uit: je leeft omdat je iets belangrijks te doen hebt, iets waar de wereld niet zonder kan.

2. Leef in je lijf

Eenzaamheid kan alleen komen opzetten als je vervreemd bent van je lichaam. Zolang je diep contact houdt met je eigen lijf, voel je dat je verbonden bent met de natuur, met alle mensen om je heen, met het leven zelf. Onze computergestuurde cultuur doet alles wat ze kan om dat contact met het lichaam te verbreken en te zorgen dat we in ons hoofd gaan leven, hoog en droog. De virtuele wereld lonkt en voor je het weet, zit je uren per dag op internet te chatten, te twitteren of te bloggen. Maar de contacten die je daar opdoet, zijn vaak vluchtig en niet vervullend. Je zintuigen verkommeren. En je lieve lijf, je anker op aarde, komt aandacht tekort als je verdwijnt in cyberspace.

Gevoelswoestijn

Voor singles die niet elke nacht tegen het lieve lijf van een partner kunnen aankruipen, is het nog eens te meer belangrijk om voeling te houden met het eigen lichaam. Geef het aandacht op alle mogelijke manieren. Doe aan sport, yoga, tai chi, of een andere lichaamsbeweging. Ga dansen. Vertroetel jezelf in de sauna, laat je masseren. Tuinier als je een tuin of een balkon hebt, maak contact met de natuur.
Mediteer ook regelmatig op je lichaam. Voel je lijf, van beneden naar boven en van top tot teen. Voel het vibreren, zinderen, tintelen, voel de energie van het leven zelf er doorheen gaan. Waar je ook bent, wat je ook doet, onder het werk, onder het autorijden, in bed, aan tafel of in de tuin: je kunt altijd stilstaan bij jezelf en je lichaamsbewustzijn verhogen. Loop bewust, eet bewust, zit ontspannen, beweeg met aandacht.
En dit alles geldt nog eens extra voor het onderlijf. Ons bovenlijf, met het hart erin, wil soms nog wel doorvoeld en doorleefd blijven, maar onder de gordel begint maar al te vaak de gevoelswoestijn. Vooral vrouwen boven de veertig lopen het risico ongemerkt en beetje bij beetje het contact met hun onderlichaam te verliezen. Er gebeurt daar niet meer zoveel als vroeger en de hormonen komen tot rust. Maar als je het contact met je onderlijf kwijt bent, ben je het contact met Moeder Aarde kwijt, de grote eeuwig gevende altijd gulle bron van geborgenheid. Schenk dus extra aandacht aan je onderste chakra’s, met oefeningen of door meditatie. Als je onderlijf en je bovenlijf één geheel vormen, als de energie vrijuit kan stromen door je hele lichaam, voel je je geestelijk ook één geheel, ongebroken en onbreekbaar: een intact en integer mens.

3. Omarm je verlangen

Het is een vergissing te denken dat je niet zou mogen verlangen naar liefde, naar een maatje, een arm om je heen of een warm lijf in je bed, als je dat allemaal niet hebt. Er is niets mis met verlangen. Juist verlangen onderdrukken, verdringen of in jezelf veroordelen kost energie en levensvreugde. De hunkering verdwijnt dan niet, maar gaat ondergronds en legt van daaruit een grauwsluier over je leven.
Dus: voel je verlangen. Maar de kunst is om scherp te focussen op het gevoel van het verlangen in je lichaam. Zorg dat het je niet naar het hoofd stijgt, waar het vliegensvlug kans ziet te veranderen in depressieve gedachten, spijt of wrok, of fantasieën die je leeg en ongelukkig achterlaten. In je lijf kan verlangen je hoogstens een beetje kramp bezorgen: een knellend gevoel in je borstkas, een knoop in je maag, een trekkend gevoel in je buik. Richt je aandacht daarop, liefdevol en accepterend. Vind het interessant, onderzoek het, verwelkom het. Omarm het verlangen, wees er bij wijze van spreken een goede moeder voor. Geef het ruimte, laat het er helemaal mogen zijn. De energie van je verlangen staat dan tot je beschikking. Vroeg of laat verdwijnt de kramp en ontspant je lichaam zich weer. En jij zit vol nieuwe moed.

Fantasiepartner

Fantaseren over een nieuwe relatie is een van de meest dodelijke valkuilen die het single bestaan bedreigen. Het lijkt zo normaal, natuurlijk en zelfs nuttig: wat je bedenkt, wordt toch waar, als je er maar genoeg in gelooft? De waarheid is dat fantaseren je contact met het hier en nu ondermijnt, je afhoudt van de werkelijkheid om je heen. Al dagdromend van de ideale partner kun je voorbij lopen aan al die lieve goede mensen in de werkelijkheid met wie je het fijn kunt hebben, hier en nu. Het is voor een mens van vlees en bloed nauwelijks mogelijk een fantasiepartner te evenaren, dus als je jezelf vaak en lang hebt toegestaan te fantaseren, zal elke nieuwe partner van vlees en bloed je teleurstellen. Je verlangen omarmen betekent niet dat je toegeeft aan de verleiding om weg te dromen, maar dat je het verlangen serieus neemt in de fysieke werkelijkheid, als bron van energie.

4. Weet je bemind

Het leven bemint je, zelfs als je geen mens bij je hebt die af en toe zegt ‘Ik hou van jou’. Het hele universum is een web van energie waarin ook jouw bestaan onmisbaar is. Alles heeft je lief: de wind die door je haren strijkt, de zon op je gezicht, de regen die tegen je ramen klettert, de wolken die boven je hoofd voorbij zeilen. Bomen met hun ritselende blaadjes zijn je welwillend gezind, bloemen lachen naar je, dieren vinden je aanwezigheid spannend en interessant. De stoel waarop je zit draagt je met plezier, de tafel vindt het fijn je van dienst te kunnen zijn: alles maar dan ook alles is blij met jouw bestaan en jubelt erover tot in de verste uithoeken van het universum. Misschien voel je dat niet altijd zo, maar wéét dat het zo is en van tijd tot tijd zal het besef doorbreken: ‘Ik word diep bemind. Ik mag er zijn. Het leven houdt van mij.’

5. Maak pret

Intieme vrienden zijn van levensbelang voor singles, om je hart uit te storten en de laatste nieuwtjes of roddels uit te wisselen, dat is algemeen bekend. Minder bekend is dat lol trappen minstens even nodig is. Gewoon grapjes maken, lachen, gek doen, de boel op stelten zetten.
Singles met interessant werk hebben vaak de neiging hun leven op te vullen met werk, werk, werk. Daarom zijn vrouwen zonder partner ook vatbaarder voor burnout dan vrouwen met partner: er is niemand die ze aan hun jasje trekt en roept: ho! Ontspan! Dus dat moet je zelf doen. Pret maken met vriendinnen is niet frivool of oppervlakkig, maar een eerste levensnoodzaak om een evenwichtige, ontspannen en gelukkige vrouw te blijven. Zoek het op en laat het toe. Ga ook naar lachfilms en cabaret, luister naar vrolijke dansmuziek en kom in beweging, geniet van gezellige etentjes en feestjes. Neem de tijd om te shoppen, uitgebreid te lunchen, vakantie te vieren, romans te lezen en vrije uren te beleven waarin je helemaal niets hoeft van jezelf. Het succes van Sex and the City zit ‘m niet alleen in de mooie kleren, maar ook en misschien wel vooral in de onbedaarlijke lol die de vrouwen hebben met elkaar.

6. Los je eigen problemen op

Bewust of onbewust kun je naar een partner verlangen om bepaalde problemen voor je op te lossen. Je eenzaamheid, bijvoorbeeld, of het gevoel dat je geen doel hebt in het leven. Of je denkt dat je pas je financiën op orde zou kunnen krijgen als je niet meer alleen woont. Je meent dat je een of ander conflict in je leven pas zou kunnen winnen als je een man had die je daarin steunde. Of je gelooft dat je jezelf in een cynisch pantser hult omdat je alleen bent: met een lieve begrijpende vriend of vriendin zou je jezelf wel kwetsbaarder kunnen opstellen in het leven. Je zoekt eigenlijk een oppas, of een klusjesman, een coach of een vaderfiguur.
Dit nu zijn illusies. Waanvoorstellingen. Er komt nooit iemand die jouw probleem voor je oplost.
In het beste geval vind je een partner die behoefte heeft aan een behoeftige vrouw/man, vanuit een reddercomplex, en ben je gedoemd behoeftig te blijven om hem of haar tevreden te houden. In het slechtste geval jaag je mogelijke partners weg met je behoeftigheid. (Of is het andersom? In het beste geval jaag je partners weg, in het slechtste geval trek je een verkeerde aan.)

Wees autonoom

Los je eigen problemen op, voor zover mogelijk: doe wat je kunt om te zorgen dat je leven op orde is, dat je tevreden bent over jezelf. Wees autonoom. Dat wil niet zeggen dat je nooit iemand anders nodig hebt, maar wel dat je bewust hulp zoekt voor elk specifiek probleem dat je niet alleen aankunt, dat je bedankt of betaalt voor die hulp, en zelf de verantwoordelijkheid houdt voor je eigen leven. Sta op eigen benen. Het maakt je gelukkiger, en het maakt je aantrekkelijker.

7. Heb het leven lief boven alles

“Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf” – het komt uit de Bijbel, Jezus gaf het als raad aan zijn volgelingen mee en grappig genoeg is het de beste raad die een alleenstaande in de oren kan knopen. Klinkt het je te religieus, vervang ‘God’ dan door ‘het leven’. Zolang je maar beseft dat er iets is dat groter, dieper, mysterieuzer is dan wij kunnen begrijpen, en dat de bron is van alles, inclusief jezelf. Binnen in je bevindt zich die bron en je kunt er toegang toe krijgen.
Sommige mensen praten onbekommerd met God. Anderen hebben liever iets minder abstracts om mee te converseren: een beschermengel of hoger zelf. Investeren in contact met je engel loont. Iedereen heeft een engel, sommige mensen hebben er zelfs meer dan een, en voor die engel ben jij de belangrijkste persoon op aarde. Je kunt het ook je spirituele gids noemen, je geleidegeest, je alter ego of je innerlijke kind: het komt erop neer dat er een centrum is van liefde en aandacht, wijsheid en vreugde, speciaal op jou gericht of met jou verbonden, waarmee je contact kunt leggen en waaruit je moed, inspiratie en troost kunt putten wanneer je het maar nodig hebt. (Nee, je hoeft niet eerst te geloven voordat je dat contact kunt leggen. Het werkt ook voor ongelovige Thomassen. Probeer maar.)

De wegen van Amor zijn ondoorgrondelijk

De Australische spirituele leraar Barry Long zei: “Don’t put the man before God.” Zet nooit een partner of het verlangen naar een partner vóór die innerlijke bron, want dat verduistert je zicht op de eeuwigheid, en laadt te veel verwachtingen op een eventuele partner, als hij komt. Vroeg of laat kan de liefde weer bij je komen aankloppen – de wegen van Amor zijn ondoorgrondelijk en je bent nooit te oud om verliefd te worden. En dan blijkt: deze zeven spirituele spelregels zijn niet alleen nuttig om in je eentje gelukkig te worden, maar gelden onverminderd tijdens liefdesrelaties.

***

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One Response to “7 Spirituele Spelregels voor Singles”

  1. andre mom12 augustus 2016 at 15:36 #

    hartelijk bedankt voor de publikatie van dit stukje
    het is echt goed, en bovenal, praktisch

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.