Ziekjes? Ontdek de verborgen betekenis

Ziekjes? Ontdek de verborgen betekenis

In deze tijd van het jaar worstelen veel mensen met griep en verkoudheid. Een boek waarin ik altijd veel inspiratie vind als ik me niet zo lekker voel, is Christiane Beerlandts ‘de Sleutel tot Zelfbevrijding’. Ja, de titel klinkt een beetje zweverig. Maar door de jaren heen ben ik wel gaan ontdekken dat deze Vlaamse dame haar vinger – letterlijk en figuurlijk – met de precisie van een neurochirurg op zere plekken kan leggen. Het boek is inmiddels zelfs mijn ‘gezondheidsbijbel’.

Hoe spelen psyche en emoties een zeer belangrijke rol bij het ontstaan en de genezing van ziekten? Christiane Beerlandt vertelt ons per aandoening (ongeveer 1300) waarom je een bepaalde ziekte ontwikkelt. Zonder over ‘schuld’ te praten. Want dat gevaar ligt hier op de loer. Ze vertelt heel helder over de psychologische, emotionele toestand die bij iedere kwaal ‘hoort’. Ik ondervind telkens weer aan den lijve dat het klopt en dat ik mezelf – door schaduwkanten te gaan zien – kan genezen. Zonder hulp van allerlei chemische pillen en poeders.

Voorbeeld: keelpijn

Beerlandt zegt hier onder andere over: ‘Je kan of durft niet te zeggen wat er gevoelsmatig vast zit, datgene wat je hoofd al een tijd ronddraagt. Je zou zelf willen bestaan, onafhankelijk, maar je voelt je er niet toe in staat. Liefde-haat, duwen-trekken, voor jezelf opkomen-de ander terwille zijn… Je wilt meer ruimte voor jezelf, maar je houdt je in, angstig, onzeker. Kwaad om je eigen aanhankelijkheid, verontwaardiging op gezag, je zou het willen uitroepen.  Maar je zwijgt… Keelpijn komt neer op gevoelsgebondenheid. Je ervaart je afhankelijk van anderen en dus ook sterk gevoelsmatig beinvloedbaar door datgene wat men je zegt’.

De ‘oplossing’ ligt volgens Beerlandt in ‘durven doorgaan, zeggen wat er op je lever ligt, tot klaarheid komen in onopgeloste problemen die in je hoofd rondspoken. Zet jezelf niet langer vast, maar ga over tot confrontatie met datgene wat je blokkeert. Uit je gevoelens en verwerk ze, krop niet op. Durf jezelf te zijn. Boosheid en pijn verdwijnen wanneer jij anderen vrij laat bestaan zoals zij zijn en wanneer jij durft kordaat door te gaan op jouw weg, zelfstandig’.

Hier een aardig artikel uit Trouw over Beerlandt en haar werk.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.