5 x Technieken voor een Stille Geest

5  x Technieken voor een Stille Geest

  1. Focus op de positieve aspecten van jezelf en je omgeving

Kijk je met je hoofd, dan ziet het leven er behoorlijk chaotisch uit. We zien dan vooral wat er niet klopt, wat niet mooi is en wat niet goed is. Het zijn juist deze negatieve denkpatronen die voor veel onrust in ons leven zorgen. Bedenk dat de fysieke wereld slechts een product is van je eigen gedachten. Verschuif je je aandacht naar waar je blij van wordt, waar je dankbaar voor bent en wat je mooi vindt, dan train je je brein om positiever te zijn. Wees je bewust waar je gedachten heen gaan, en buig ze om. Jij bent meester over je gedachten, niet andersom! Vervolgens zul je je direct relaxter voelen. Onthoud: alles wat je aandacht geeft, groeit!

  1. Gebruik rustgevende woorden als mantra

Let op wat er momenteel in je omgaat. Welke gedachten blijven terugkomen? Je merkt misschien dat de meeste gedachten in cirkeltjes ronddraaien. Vaak gaan ze over wat je allemaal nog moet doen, wat iemand tegen je zei en veel negatiefs over jezelf. Het journaal, de krant, social media… Het is niet altijd gemakkelijk om een positieve mindset te houden met zoveel negativiteit om ons heen. Voel je je onrustig, zet dan even alles uit. En herhaal dan vredige woorden in je geest. Zoals: Rust. Ruimte. Kalmte Liefde. Licht. Strand. Briesje. De laatste twee woorden beschrijven een omgeving die je kunt visualiseren als dat helpt. Ook muziek met een prettige tekst die blijft hangen, helpt. Het nummer Happy van Pharell Williams stond niet voor niets wekenlang op nummer 1.

  1. Mediteer dagelijks

Ik heb het op dit blog vaak over mediteren en niet zonder reden. Als je mediteert stopt de stroom van gedachten die je bewustzijn de hele dag teisteren. Het geeft ruimte voor nieuwe energie. En nieuwe ideeën! Je hoeft je brein niet ‘uit’ te zetten om te mediteren. Veel mensen zijn al gebaat bij het vertragen van de gedachtestroom. Je kunt jezelf veel gemakkelijker observeren als je je ogen sluit en rustig in je buik ademt. Meditatie brengt ook lichaamsbewustzijn, waardoor je kwaaltjes veel eerder opmerkt. En je kunt gemakkelijker omgaan met de uitdagingen van alledag.

Wil je meer vrede en rust in je gedachten en je leven brengen, begin dan met mediteren terwijl je gewoon ergens zit. Focus tien minuten lang op niets anders dan je ademhaling. Raak je afgeleidt? Begin opnieuw. Doe het ‘s ochtends en ‘s avonds voordat je naar bed gaat en je zult merken dat het leven gemakkelijker wordt.

  1. Leef hier en nu

Vergeet de boodschappen die je na je werk moet doen, de rekeningen die je volgende week moet betalen of de onzekere toekomst met je lover. En vergeet je verleden en alle narigheid die gebeurd is. Laat je  gedachten over toekomst en verleden woekeren, dan veroorzaken die grote stress in je lijf. Dat komt omdat het lichaam niet weet dat iets in het verleden of toekomst speelde of speelt. Alles is NU. Maar leef je in gedachten steeds achteruit, of vooruit, dan kan dat leiden tot een heel scala aan ellende: angstaanvallen, depressie en chronische stress. En dat kan weer leiden tot fysieke ziektes in allerlei vormen. Bedenk dus dat de meeste ‘problemen’ alleen in je geest bestaan. Dat veel zichzelf oplost. Dat je het verleden niet kunt veranderen en dat je het dus los kunt laten. En dat je vanzelf tot actie overgaat als een situatie daarom vraagt. Uiteraard is dit geen vrijbrief om op de bank te gaan liggen vegeteren. Maar door jezelf toe te staan om simpelweg van het ene moment in het andere te ‘vloeien’, net als toen je een kind was, zul je veel rust hervinden.

  1. Ga de natuur in

Werk je in de stad, ga dan naar het park tijdens de lunch. Breng vaker tijd door met wandelen in het groen. En spendeer je weekenden buiten, op het strand, in het duin, aan een rivier, in het bos en op de heide. Observeer dieren: honden, koeien, paarden. Planten, bomen. Alles wat leeft. Zonder het te verstoren. Dit regelmatig doen versterkt de band die je van nature hebt met alles dat leeft. Dan komt ook het inzicht dat we de meeste stress zelf creëren in onze drukke denkgeest die gek is op illusies in allerlei vormen. Onze originele staat is pure harmonie. Want wij maken niet alleen deel uit van de natuur: wij ZIJN de natuur. Dus: raak niet verstrikt in je denken en de materiele wereld. Je vindt geen rust in bezittingen.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.