Wat stilte met je doet – de kracht van retraite

Wat stilte met je doet – de kracht van retraite

Omdat ik zelf veel goede ervaring heb met stilteretraites, kan ik dit boek van harte aanbevelen. ‘Dagenlang, helemaal niks in stilte. Voor mij is dat helend.’ 15 mannen en vrouwen vertellen over wat stilte met hen doet.

Meer verdieping in je leven

In deze hectische en soms onzekere tijden vol keuzemomenten winnen stilte, meditatie en reflectie aan betekenis. Retraites kregen ooit al snel het stempel ‘soft’ of ‘religieus’. Tegenwoordig lijkt het algemener geaccepteerd om je in stilte te bezinnen op een belangrijke beslissing of een volgende fase in je leven. In het boek ‘Wat stilte met je doet – de kracht van retraite’ vertellen mannen en vrouwen over waarom zij behoefte hebben aan rust en stilte en daarom een retraite deden. Zij delen openhartig over wat het heeft betekend om te wandelen in stilte door de woestijn. Een pelgrimsroute af te leggen. Of om je letterlijk alleen terug te trekken in de stilte van de natuur of een klooster. Het zijn 15 inspirerende verhalen voor lezers die zelf op zoek zijn naar verdieping, rust of meer vervulling in hun leven. ‘Bewustwording is niet altijd een feest maar wel vervullend. Je bent meer aanwezig en je leven wordt er rijker door.’

De waarde van stilte

De auteurs van Wat stilte met je doet – de kracht van retraite zijn Petra van Rijn (1964) uit Bergschenhoek en Caspar van Loo (1959) uit Amersfoort. Aanleiding voor hun boek is de stilteretraite van Petra in de Jordaanse woestijn Wadi Rum. Eenmaal terug van die tocht is zij nieuwsgierig naar de verhalen van anderen die een retraite hebben gedaan. Hoe hebben zij die ervaren? Hoe geven zij die ervaring een plek in hun leven? Is de vorm van retraite bepalend voor het effect? Wanneer vriend en oud-collega Caspar van Loo hiervan hoort, is ook hij meteen geïnteresseerd. Samen besluiten zij om de belevenissen op te schrijven van mensen die ervaring hebben met retraite en deze verhalen te bundelen in een boek. Een boek dat mensen doordringt van de waarde van stilte in de hectiek van het dagelijks en soms zo veeleisend leven.

Je staat daarna anders in het leven

Elk van de verhalen brengt nieuwe en onverwachte invalshoeken. Wel zijn er overeenkomsten: iedereen zoekt rust, stilte en ruimte om terug te gaan naar zijn of haar basis. De meesten geven aan dat hun bezinningstocht heeft bijgedragen aan bewuster leven én meer optimisme. Het is een wezenlijk onderdeel van hun proces tot verdieping. Zonder uitzondering zeggen alle geïnterviewden dat een retraite een prachtige ervaring is. Zij geven aan daarna anders in het leven te staan. ‘Van retraite en verbinding wordt de wereld beter.’

Met het boek ‘Wat stilte met je doet – de kracht van retraite’, dat Petra van Rijn en Caspar van Loo in eigen beheer uitgeven, hopen de auteurs lezers te inspireren om – op welke manier dan ook – te blijven terugkeren naar hun basis, en te luisteren naar hun innerlijke stem. Retraites en stilte helpen daarbij. Of zoals een van de geïnterviewden zegt: ‘Dat is the real thing. Zo wil ik leven in deze tijd’.

Het boek is te bestellen op www.watstiltemetjedoet.nl of bol.com Het kost 19,95

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.