8 Simpele Stappen naar Zelfliefde

8 Simpele Stappen naar Zelfliefde

Het leven kan hard zijn en we maken allemaal weleens fouten, raken gefrustreerd en halen uit. Vervolgens krijgen we spijt en branden onszelf, vaak onbewust, genadeloos af. ‘Wat een sukkel ben ik, ik kan ook nooit iets goed doen, ik stink er altijd weer in…’ Tijd voor een shotje zelfliefde!

self-love

Stap 1: Erken dat je het lastig vind

Erkennen dat je iets, iemand of een situatie moeilijk vindt, is de eerste stap naar zelfliefde en compassie. Het ergens moeilijk mee hebben, is geen teken is van zwakte of mislukking. Het is simpelweg menselijk en zelfs nodig voor groei. Sta dus stil bij dat lastige gevoel en oordeel niet.  Verwonder je er over. Misschien ben je er zelfs nieuwsgierig naar?

Stap 2: Accepteer dat je niet perfect bent

Niemand is perfect. Stop dus met bewijzen dat je het (liefde) waard bent door méér te doen, of door constant bezig te zijn met voldoen aan andermans zogenaamde verwachtingen.  Maak je een fout, of kom je erachter dat je – net als iedereen – niet altijd leuk, mooi, gezellig of hardwerkend bent? Geef jezelf dan liefde in plaats van kritiek en straf. Wat zou je tegen een vriend/vriendin in dezelfde situatie zeggen? Hoe zou je hem/haar troosten? Tien tegen een dat het ook werkt voor jou.

Stap 3: Complimenteer jezelf

Ben je goed met jezelf bevriend, dan feliciteer je jezelf niet alleen als je promotie hebt gemaakt, maar ook met het feit dat je nu al maanden drie keer per week naar de sportschool gaat. Geef jezelf dezelfde complimenten als die je een vriend zou maken: ‘Jee, wat zie ik er goed uit na die workout, ik gloeit helemaal!’ En: ‘Geweldig dat ik tijdens die vergadering rustig kon blijven terwijl mijn collega me vliegen afving.’ Feit is: je doet veel dingen goed. Wees je daar bewust van!

Stap 4: Schakel een versnelling lager

Veel mensen gebruiken ‘het druk hebben’ als een vorm van ontkenning. Zeg jij het ook als je geen ‘nee’ wilt zeggen, geen kleur wilt bekennen of geen beslissing wilt nemen? Het leven lijkt gemakkelijker als je maar doorrent. Zodra je dat tempo echter vertraagt of zelfs stil staat, zul je merken dat je gemakkelijker bij jezelf naar binnen kunt gaan om te luisteren wat je lichaam, hart en gevoel je vertellen. Dit helpt weer om te begrijpen wat je nodig hebt, zodat je het jezelf kunt geven.

Stap 5: Geef grenzen aan

Soms voelt ‘nee’ zeggen als iets waarvoor je sorry zou moeten zeggen. Stop daarmee! Duidelijke grenzen aangeven is juist een super goede manier om van jezelf (en anderen) te houden. Je vertelt ermee dat je jezelf en je eigen tijd respecteert. Door verwachtingen helder en op een positieve manier uit te spreken vertel je anderen ook hoe je behandelt wilt worden. En hoe jij anderen behandelt: met respect en compassie.

Stap 6: Houd een succesdagboekje bij

Kreeg je een compliment van iemand? Gebeurde er iets leuks op je werk, of met vrienden? Genoot je in je lunchpauze van de warmte van de voorjaarszon op je gezicht? Heb je twee weken suikervrij vol gehouden? Heb je lekker geslapen en/of mooi gedroomd? Schrijf het allemaal op in een speciaal hiervoor aangelegd boekje. Lees er regelmatig in en tel je zegeningen. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn!

Stap 7: Zorg voor jezelf

Lekker in je vel zitten – zelfliefde – begint met goed eten en beweging. Geniet dus, liefst buiten, van sporten of rustigere beweging zoals wandelen. Gun jezelf voeding in plaats van vulling en kies voor gezond. En let ook op wat je verder ‘tot je neemt’. Zit je avond aan avond crime-series en realityshows te kijken? Wees eerlijk: dat zuigt energie uit je. Mensen die echt van zichzelf houden, doen in plaats daarvan iets wat ze echt leuk vinden. Richt een kookclubje op, organiseer een poolbiljart- kaart- of wandelavond en nodig mensen uit die je graag ziet.

Stap 8: Weet jezelf te kalmeren

Diep vanbinnen reageert ons lichaam hetzelfde op stresssituaties als toen we een baby waren. Geef jezelf, zodra je uit evenwicht dreigt te raken, dan ook de volwassenen-versie van jezelf kalmeren. Neem een warm bad met bubbels, doe een tukje op de bank onder een zachte deken, drink een kopje warme chocolademelk met slagroom, laat je masseren met lavendelolie… Ook een zich herhalende beweging zoals wandelen of schommelen zijn goede relaxers. En spreek jezelf bemoedigend toe: ‘Alles komt goed’.

Dit artikel door Viola verscheen eerder op Smipe.

Tags: , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.