Trouw zijn aan jezelf

Trouw zijn aan jezelf. Om trouw te zijn in relaties – of dat nu werk gerelateerd is of persoonlijke – moet je allereerst trouw zijn aan jezelf. Maar wat betekent dat nu eigenlijk in de praktijk? Hier een korte handleiding.

trouwzijn

Ken jezelf. Dat is waar het bij trouw zijn aan jezelf in eerste instantie allemaal om draait. Ga dus vooral de innerlijke dialoog met jezelf aan. Wat is helemaal ‘jouw ding’? Waarvan word je blij? Waarover droom je en waarvoor kom je extra vroeg je bed uit? Maak er een kunstwerk van, beplak een moodboard of schrijf erover in je dagboek. Een valkuil waar velen van ons in trappen is die van ‘doen wat er van je verwacht wordt’ en je eigen wensen op een laag pitje zetten. Je vader is bijvoorbeeld een succesvolle ondernemer die wil dat jij zijn zaak gaat overnemen. Terwijl je er niets mee hebt. Ook druk vanuit de vriendenhoek kan maken dat je van je pad raakt. Uit angst vrienden kwijt te raken, voegen we ons naar ‘wat de groep doet’ in plaats van het ‘buitenbeentje’ te zijn dat minder bekende afslagen neemt. Maar vergeet niet: iedereen is uniek. Er is maar één JIJ in dit universum en niemand heeft precies dezelfde magische mix van genen, in combinatie met ervaringen. Ervaringen uitwisselen is super, maar niemand kan jou vertellen wat je wel en niet moet doen met je leven. Wees daarom niet bang om voor jezelf te kiezen. Weet ook dat je tijdens het bewandelen van jouw weg mensen tegen zult komen met wie je iets deelt. En die langere, of kortere tijd met je oplopen. Je staat dus eigenlijk nooit alleen!

Volg je visie

Trouw zijn aan jezelf, betekent ook: verantwoordelijk nemen voor je eigen leven. Hoewel je met allerlei hindernissen te maken kunt krijgen, is hoe je erop reageert – dat wat je wel of niet doet – jouw eigen verantwoording. Ga je de uitdaging aan en spring je erover? Laat daarom alles wat er in het verleden is gebeurd voor wat het is en richt je op wat je wél wilt. Begin dagelijks met een schone lei. Gisteren ging het misschien niet zo lekker, maar vandaag is een nieuwe dag waarop je nieuwe keuzes kunt maken. Wees daarbij congruent: laat denken en doen één worden. Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Heb je een droom? Zorg dan dat je steeds kleine stapjes zet die je er dichterbij brengen. Sta bij iedere beslissing die je neemt, even stil en bedenk: ‘Brengt mij dit dichterbij mijn goal, of verder ervan af?’ Je weet dan altijd wat je te doen staat. Maak je niet al teveel zorgen als je eens een ‘verkeerde’ afslag neemt. Er leiden vele wegen naar Rome. Daarbij is het leven best moeilijk en niemand is perfect. Wees wel alert dat je niet in gedroom en gepraat blijft hangen. Is het doel duidelijk zichtbaar, dan is het tijd voor actie!

Tien Tekens van Trouw zijn aan jezelf:

  1. Je zit lekker in je vel, simpel en puur
  2. Je innerlijke stemmetje wordt stil en valt je niet meer lastig
  3. Als je ergens voor kiest, dan ben je er ook echt met je volle aandacht. Je geeft je 100% over aan het moment
  4. Je vindt het makkelijker om met moeilijke situaties en mensen om te gaan. Je voelt niet de behoefte om scores van andermans negatieve gedrag bij te houden
  5. Je hoeft niet na te denken over hoe je over wilt komen, je houdt geen schijn of imago op
  6. Je doet niet je best om indruk te maken op anderen. Je bent eerlijk over wie je bent en wat je doet en durft je ‘fouten’ toe te geven
  7. Je maakt je geen zorgen over wat anderen over je zeggen en bent niet bang om regelmatig alleen bezig te zijn
  8. Je spieren zijn ontspannen, je ademt gemakkelijk
  9. Je kunt je goed concentreren op je taken, je ervaart vaak een flow
  10. Je beslist moeiteloos, zonder jezelf bij iedere stap af te vragen of je het wel goed doet

Dit artikel verscheen eerder op Smipe

Tags: , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.