6 X Voeding die je beter kunt vermijden

gezondVeel producenten van eetwaren willen ons graag doen geloven dat hun producten ‘gezond’ zijn. Misschien is dit een goede eyeopener om eens heel kritisch te kijken naar wat je nu precies in je mond stopt. Onthoud: je bent wat je eet. Hier een Top 6 van producten die je liever wilt schrappen van je boodschappenlijstje, plus gezonde alternatieven!

1. Vetvrije producten.
Eerst hadden we al te maken met suikervrije producten – die bomvol met chemische zoetmiddelen zoals aspartaam zaten – nu is de oorlog tegen vet geopend. Het is de grootste fout in de historie van voeding, want je lichaam heeft vetten erg nodig om gezond te blijven! Bovendien heeft voeding vet nodig om lekker te zijn, dus ga je alle vet eruit halen, dan smaakt alle voeding naar karton. En moet dat gecompenseerd worden. Producenten doen dat vaak door veel zoetmiddelen of geur- en smaakversterkers toe te voegen.
Alternatief: Vervang ‘vetvrije’ producten dus door voedingsmiddelen die gezonde vetten bevatten zoals hennepolie, sesamolie, (extra vergine) olijfolie en kokosolie. Een gezond vet is bijvoorbeeld visolie (haring en zalm). Salades (en alle koude voeding) kun je garneren met olijfolie. Ook groene shakes en juices kun je verrijken met een lepeltje olijfolie. Bakken doe je bij voorkeur in extra vergine kokosolie; het enige vet dat niet vervormd bij zeer hoge temperaturen. Voor mensen die bang zijn dat alles naar kokos gaat smaken: is echt niet zo. Probeer maar. Ook Ghee (geklaarde boter) is een goed vet-alternatief voor je lijf.

6x1

2. Fruitsappen.
Veeeeel mensen denken dat het drinken van sinaasappelsap of appelsap gezond is. Want ze zijn gemaakt van fruit, nietwaar? Maar de sappen die je in een supermarkt koopt, zijn bijna nooit echte fruitsappen. Soms zit er zelfs geen fruit in, alleen chemicaliën die naar fruit smaken. Je bent dan dus water dat naar fruit en suiker smaakt aan het drinken. Maar zelfs als je zelf je sinaasappeltjes perst, is dat nog een slecht idee. Kort door de bocht kun je stellen dat om opgenomen te worden in je lichaam, ook de vezels van de vrucht of plant noodzakelijk zijn. Anders zijn het slechts de suikers die je inneemt. Daarom zijn (groente)sappen gemaakt in slowjuicers ook niet zo gezond als ze lijken. (Producenten van slowjuicers willen ook een graantje meepikken van de gezond-hype…)
Alternatief: maak je sappen uit hele stukken (biologisch) fruit (of groente) in een blender, en leng dit als je het te dik vindt, aan met water of kokoswater.

6x3

3. Dressings en sauzen uit potjes, flessen en flacons.
Sauzen en dressings zitten meestal vol met ongezonde ingrediënten zoals suiker, foute oliën en transvetten en bovendien boordevol E-nummers en conserveringsmiddelen. Natuurlijk is het gezond om verse salades te eten, maar gooi er dus geen junk op.
Alternatief: een dressing maak je heel simpel met wat azijn, olijfolie en citroensap. Ook zijn er in de biowinkel heel smakelijke balsamicodressings te koop op de versafdeling. Een pastasaus maak je simpelweg door wat uien en knoflook te bakken samen met verse tomaatjes en wat kokosolie. Om het smeuïg te maken, gebruik je wat (geiten)roomkaas.

6x2

4. Tarwe (brood).
Allereerst zijn veel volkorenproducten niet gemaakt van volkorenmeel. Vooral supermarktbrood is vaak gewoon gekleurd. Bovendien is de tarwe die we nu voorgeschoteld krijgen iets heel anders dan de tarwe die onze oma’s en opa’s aten. Commerciële tarwe is genetisch gemanipuleerd om het sneller te doen groeien, en die (gezonde) bruine boterhammen die je meeneemt naar je werk of die pasta waarmee je dineert hebben inmiddels een net zo hoge glycemische index als witbrood. Het gehalte aan gluten is daarbij torenhoog, waardoor veel mensen er darmklachten (of erger) van krijgen. (Nee, dat gerommel in je darmen na het eten is niet normaal!) Modern graan kan ontstekingen veroorzaken.
Altnernatief: Laat brood en (gewone) pasta weg uit je dieet. Is dat moeilijk voor je, kies dan in ieder geval voor brood of pasta gemaakt van de oudere graansoorten zoals Spelt.

6x4

5. Margarine
Op boter kon geen patent worden aangevraagd, dus moesten fabrikanten op zoek naar een alternatief voor boter. Tadaaaa: margarine. Niet alleen zit dit gele goedje vol met verkeerde vetten (ja ook plantaardige vetten zoals maïsolie of zonnebloemolie zijn niet goed voor je), maar ook vol met chemicaliën. Margarine is geen voeding, maar een bijeenraapsel van componenten om het er te doen uitzien en smaken als boter. Een studie van Framingham Heart liet zelfs zien dat mensen die in plaats van margarine boter gingen eten, minder kans hadden op hart- en vaatziekten.
Alternatief: Eet echte boter, gemaakt van koeienmelk afkomstig van met gras gevoerde, biologische koeien. Of kies voor geklaarde boter = Ghee.

6x5

6. Sportdrankjes
Topatleten moeten na een zware sessie zout en mineralen aanvullen. En dus kwamen er allerlei sportdrankjes op de markt die zeggen dat te doen. En die vinden gretig aftrek want iedere hardloper ziet zichzelf tegenwoordig als een topatleet. 😉 Probleem is alleen dat 99,9 procent van de mensen niet zo intensief sport dat er tekorten ontstaan die niet met water en normale voeding zijn aan te vullen. Loop jij bijvoorbeeld drie keer per week een uur hard, dan heb je helemaal geen extra aanvulling nodig. Daarnaast zitten sportdrankjes vooral vol met suiker – ook druivensuiker en bijvoorbeeld agavenstroop is niet best voor je – en allerlei kleur- geur- en smaakstoffen. Laat ze dus vooral waar ze horen: op de niet-kopen plank van de supermarkt.
Alternatief: drink na het sporten lekker veel (gezuiverd) kraanwater met citroen of limoen. Is het erg warm geweest en heb je veel gezweet, neem dan een snufje extra Himalaya-zout in je eten dat eventuele tekorten aan mineralen en zouten aanvult.

6x6

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to “6 X Voeding die je beter kunt vermijden”

  1. nathalie29 januari 2015 at 10:10 #

    Goed artikel ben het helemaal met je eens!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.