5 x Leren vertrouwen in de Liefde

5 x Leren vertrouwen in de Liefde

Vertrouwen: hét codewoord dat iedereen graag gebruikt als het gaat om (liefdes)relaties. Het scoort zelfs hoger dan persoonlijkheid, gedeelde normen & waarden en seksueel bij elkaar passen. Helaas is de tegeltjeswijsheid dat het te voet komt en te paard gaat, ook waar. Hoe bouw je wel een blijvende vertrouwensband op?

Couple in love in autumn

Bandbouwer 1: Bouw langzaam

Velen van ons willen zó graag romantiek dat we ons hals over kop in een relatie storten. Maar Rome stond er ook niet binnen een dag. Door de ander eerst goed te leren kennen, stort je als het ware het fundament van wederzijds vertrouwen waarop het ‘huis’ van de relatie verder opgebouwd kan worden. Begin, ook als je nare ervaringen hebt, met een schone lei en neem de tijd om elkaars prettige – en minder leuke eigenschappen – uit te vogelen. Pas je bij elkaar? Deel je dezelfde interesses en idealen? Voel je je fysiek aangetrokken? Ben je allebei emotioneel rijp, dat wil zeggen: beschouw je de ander niet als bezit, of vervanging van een ouder en kun je omgaan met je emoties? Wees nieuwsgierig en neem vooral de tijd om te daten. Geniet van het proces, in plaats van direct een doel te willen bereiken.

Bandbouwer 2: Wees eerlijk tegen – en over – jezelf

Dit lijkt een cliché, maar door de stortvloed aan informatie die we dagelijks over ons heen krijgen, vindt menigeen het lastig om na te gaan wat we nu eigenlijk zélf denken en voelen over onszelf en de wereld om ons heen. Te flexibel of te vaag zijn, trekt echter ook té flexibele en té vage relaties aan en dat schept wantrouwen. Sta dus je mannetje/vrouwtje en wees je eigen betrouwbare basisstation. Ken je grenzen en weet wat je denkt en voelt over zaken die belangrijk voor je zijn, los van wat je omgeving (cultuur, familie, vrienden) ervan vindt. Praat open en eerlijk over je wensen en ideeën en sluit, omwille van het krijgen of behouden van een partner, geen grote compromissen.

Bandbouwer 3: Geen woorden maar daden

Doe wat je zegt, en zeg wat je doet. Nog zo’n open deur! Maar praatjes vullen geen gaatjes tijdens het spel van vertrouwen. Doe alleen toezeggingen en maak alleen beloftes als je echt de intentie hebt om ze waar te maken. En beoordeel de ander ook op wat diegene doet (gedrag) en niet op wat iemand beloofd. Zeg je bijvoorbeeld: ‘Ik hou van je’ dan moet deze tekst als het ware omlijst worden door plaatjes, anders verliezen woorden hun betekenis. Spreek je dus je liefde uit, illustreer het dan vervolgens door een liefdevol gebaar te maken. Verras hem met zijn lievelingsmaaltijd of neem haar spontaan een avondje uit. Ook als je al langer bij elkaar bent!

Bandbouwer 4: Wees kwetsbaar

Vertel je partner wat er in je omgaat en wat bepaald gedrag met je doet, in plaats van hem of haar verwijten te maken of allerlei onduidelijke hints en seintjes af te geven. Eerlijk zijn naar je lief lijkt ook vanzelfsprekend. Toch neigen velen van ons ernaar om ‘eerlijkheid’ in eerste instantie te zien als een verkapte vorm van kritiek, een manier om te laten weten dat we het er niet mee eens zijn. In relaties betekent eerlijk zijn juist open zijn over je eigen gevoelens zonder de angst om daardoor afgewezen te worden. Ben je hierin secuur, dan bouw je aan vertrouwen. Zeg dus niet: ‘Je werkt te hard en ik zie je nooit’, maar ‘Ik mis je en zou graag meer tijd met je willen doorbrengen.’ Kies je woorden met zorg als het gaat om het uitdrukken van je gevoelens.

Bandbouwer 5: Leer omgaan met kritiek

Om een eerlijke relatie te hebben, is het goed om open te kunnen zijn over wat je niet bevalt aan het gedrag van de ander. En: ditzelfde van de ander te accepteren! Relaties hebben meer kans van slagen als je je kunt inleven in de ander, en de dingen vanuit zijn/haar perspectief kunt zien. Let er bij het geven van kritiek op dat het gaat over gedrag, niet over de persoon. Zeg dus niet: ‘Je bent te laat en dus een waardeloze vent’, maar: ‘Je bent te laat, daardoor moeten we nu haasten en dat vind ik heel vervelend.’ Ben je de ontvanger van de kritiek, schiet dan niet in de verdediging. Zeg geen ‘ja maar’, maar doe juist een stapje terug, luister en ga na hoe de ander het precies bedoelt. Probeer vervolgens zijn/haar kant van de zaak te begrijpen. Kun je dat allebei, dan is er een mooie basis voor vertrouwen.

Dit artikel verscheen eerder op Smipe 

Tags: , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.