Wat is jouw liefdestaal?

Wat is jouw liefdestaal?

Iets voor een ander doen – service verlenen – wordt vaak gezien als een manier om liefde te laten blijken. De aanname die deze culturele overtuiging teweeg brengt, is dat iedereen zich geliefd voelt als anderen dingen voor hen doen. Helaas is dat lang niet altijd zo, er blijken diverse manieren om liefde te laten blijken gangbaar en dat is behoorlijk individueel bepaald. Dr. Gary Chapman, een relatietherapeut ontwikkelde de Vijf Liefdes Talen (Five love languages). Deze vijf manieren worden het meest gebruikt om liefde en affectie te tonen:

1. Iets voor een ander doen
Mensen die deze taal spreken, zullen alles voor je doen om hun liefde te laten blijken en altijd proberen het leven voor jou aangenamer te maken. Ze koken voor je, doen de afwas, timmeren een kast, wassen je auto en helpen met het inrichten van je huis. Ze voelen zich geliefd als jij ook je best doet om hun leven gemakkelijker en aangenamer te maken. Verantwoordelijkheden op je nemen en een sterke schouder bieden – op praktisch gebied – zijn voor hen zeer aantrekkelijk.

2. Bevestigende woorden
Mensen die deze taal spreken, vinden het heerlijk om constant, herhaaldelijk en ongevraagd verbale complimenten te ontvangen. Ze horen graag: ‘Ik hou van je’ of ‘Je bent zo mooi/sterk’ om zich geliefd te voelen. Ook geschreven woorden scoren: kaartjes en liefdesbrieven worden gekoesterd. De sentimenten die achter deze woorden schuil gaan, blijven lang in hun herinnering hangen.

3. Kwaliteits-tijd
Zich geliefd voelen heeft voor deze mensen veel te maken met het krijgen van onverdeelde aandacht en ze willen veel tijd alleen doorbrengen met de partner. Dit type mens is erg gevoelig voor afleidingen; als zij iets vertellen willen ze dat je ook echt luistert. Een plan uitstellen of bijvoorbeeld de televisie aanzetten terwijl ze praten geeft het gevoel dat er niet van ze gehouden wordt.

4. Cadeautjes krijgen
Het klinkt misschien oppervlakkig en materialistisch, maar bij mensen die deze liefdestaal spreken gaat het in eerste instantie niet eens alleen om het krijgen van iets. Ze zijn juist erg gehecht aan de sentimenten die achter het cadeautje of het gebaar schuil gaan. Ze waarderen en respecteren het als jij veel moeite hebt gedaan – en geld hebt uitgegeven – om eraan te komen, speciaal voor hem of haar.

5. Fysieke aanraking
Deze taal gaat niet alleen over seksueel plezier, maar over fysieke affectie van allerlei soort. Deze mensen vinden het heerlijk om te worden omhelsd, te kussen en om de hand van hun geliefde vast te houden. Ze zullen tijdens het praten graag en vaak je arm aanraken, je troosten met een omarming en als een jonge hond in je armen springen als ze verliefd op je zijn. Ze voelen zich het meest geliefd als jij je open stelt om fysiek net zo vrij te zijn als zij.

Volgens Dr. Chapman’s research voelen we ons vaak aangetrokken tot een partner die een andere liefdestaal spreekt. Hoe vaak heb je het stereotyp niet gehoord dat een vrouw aan haar man vraag: “Waarom zeg je nooit meer dat je van me houdt?” Waarop de man zegt: “Natuurlijk houd ik van je, als ik dat niet deed had ik die boekenkast toch niet voor je getimmerd?” Die is een helder voorbeeld van hoe twee partners hun manier van het tonen van affectie totaal anders interpreteren.

Aannames doen over elkaars liefdescommunicatiestijl kan erin resulteren dat je elkaars gestes niet op waarde schat. En een constant gebrek aan waardering zal je partner een rotgevoel geven en een negatieve spiraal creeren. Als je lief weet hoe jij het gevoel krijgt dat er van je gehouden wordt – en jij van hem/haar – dan kun je daarop inspelen zodat er geen ruis ontstaat. Praat dus vooral over op welke manier jij je geliefd voelt, en vraag het ook aan hem/haar.

(Bron: vrij naar intersectionmatch.com)

Tags: , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.