Boekbespreking: Master your Mindset

master-your-mindsetBoekbespreking: Master your Mindset

Ooit interviewde ik Michael Pilarczyk – de schrijver van dit boek – over zijn werk als programmamaker en autojournalist. Een aantal jaren later hoorde ik dat hij zijn zaak aan TMG had verkocht en zelf op reis was gegaan. Hij had genoeg van het ‘lege’ bestaan, het testen van de mooiste en duurste auto’s en daarover als televisiepresentator berichten bevredigde niet meer. ‘Good for you!’ dacht ik. Het is een herkenbaar gegeven voor iedereen die gewild of ongewild in de schijnwerpers terecht komt. Je bestaan is dan helemaal naar buiten gericht, terwijl juist het innerlijk (je ziel) schreeuwt om aandacht en ontwikkeling. Ik begreep daarom heel goed dat Michael de stilte en eenzaamheid van de zee en de elementen opzocht voor reflectie: ‘Wat wil ik nu eigenlijk echt met mijn leven? Is dit alles?’

Inmiddels is Michael weer ‘geland’ en succes is bij hem nog steeds een codewoord. De definitie van succes is echter voor iedereen verschillend. In Michaels boek Master your Mindset dat als ondertitel ‘Leef je mooiste leven’ kreeg, gaat het kortweg over doen wat je leuk vindt, en daarmee uiteindelijk (veel) geld verdienen. Bijna iedereen in onze Westerse wereld kan zich daarin vinden. Daarom zal dit boek voor velen een nuttige aanvulling blijken op het gigantische assortiment ‘self help’ boeken met een spiritueel sausje. Master your Mindset leest lekker weg, Michael is als schrijver gegroeid. Persoonlijk zou ik het wel mooi vinden als hij zichzelf wat minder op de voorgrond zou plaatsen, want het eerste deel gaat vooral over hem zelf. Alla, het blijft een showmannetje en eerlijk is eerlijk: ik vind het leuk om Michael op het podium aan het werk te zien. Daar is hij voor gemaakt, daar straalt hij zelfvertrouwen en kracht uit.

Ken je de wijsheden en boeken van grote meesters als Thich Nhat Hanh, Eckhart Tolle, Byron Katie en ken je bijvoorbeeld de Tao te Ching – die Michael ook noemt in dit boek – dan voegt Master your Mindset niets toe. De informatie is op een Westerse manier hetzelfde, al gaat Michael niet erg diep zoals bijvoorbeeld Deepak Chopra. Ook die laatste maakt er geen geheim van dat hij geld wel errug lekker vindt. Het is Michael allemaal vergeven, want dit boek vormt een mooi vehicle om mensen te bereiken die net beginnen aan hun reis naar binnen. Die rondlopen met dat knagende, ontevreden gevoel van: ‘Dit wil ik niet meer, maar wat dan wel?’

michael-pilarczyk

Herkenbaar in het boek is de opsomming van dingen (smoesjes) die mensen er vaak van weerhouden om te slagen in het leven, in het behalen van doelstellingen. Ik citeer uit een punt: “Veel mensen zijn van nature lui en gemakzuchtig. Het liefst willen ze veel verdienen en daar niet al teveel voor doen. Zo werkt het niet. Als je wilt winnen, zul je intensief en langdurig moeten trainen. Discipline is zelfbeheersing. Het betekent dat je afspraken MET JEZELF maakt en dat je je daaraan houdt.” Met jezelf is wat mij betreft het codewoord hier. Niemand kan zorgen dat jij het leven leidt waarvoor je geboren bent. Daarvoor ben jij zelf verantwoordelijk. Jij zorgt voor de ingrediënten voor de lekkerste soep die je maar kunt brouwen. En dat vergt inderdaad focus.

Het nadeel van dit soort boeken vind ik dat het leven zo wel heel erg maakbaar lijkt. Als ik maar ‘hard’ genoeg werk, dan bereik ik de top. Als ik maar écht wil, dan overwin ik deze ziekte. Als ik maar vriendjes word met de juiste mensen, dan word ik beroemd. Veel mensen komen er echter achter dat ze niet krijgen wat ze willen. Terwijl ze wel heel erg hun best doen. Of ze krijgen wel hetgeen waarvan ze denken dat ze het willen, of denken nodig te hebben. Maar worden er helemaal niet gelukkig van. Dat zie je aan mensen die plots de loterij winnen. Een paar jaar later blijkt het geld verdampt en is men terug bij af (lees: bij zichzelf). Krijgen wat je denkt dat je wilt, kan dus een enorme bron van onvrede en depressie zijn. Wat mij betreft geldt de Oosterse wijsheid: het leven geeft je niet wat je wilt, maar wat je nodig hebt.

Voor mensen die zich graag spiegelen aan ‘succesvolle’ anderen: houd bij het lezen dus vooral in je achterhoofd dat we niet allemaal op aarde zijn om de levenslessen te leren die Michael leerde. Zijn pad is niet jouw pad. En dus is het geven van advies, aan wie dan ook en op welke manier dan ook nutteloos. Het enige wat je kunt doen – en wat Michael volgens mij ook wel doet – is de rol van coach innemen en vragen stellen. Of, maar dat is een kunst die slechts een enkeling gegeven is, vragen wégnemen.

Ik zie het zo: we zijn hier allemaal op aarde met een specifieke taak of missie. Je talenten in combinatie met het doen van de dingen waarvan je hart sneller gaat kloppen, waarvan je de tijd vergeet vormen je gereedschap om die missie of taak te volbrengen. Maar die missie is lang niet altijd wat we denken dat die is, of ‘zou moeten zijn’. Die missie kan juist heel wrang zijn! Misschien ben jij wel hier op aarde om jouw moeder te leren over loslaten. Daaruit zou dan ook verklaard kunnen worden waarom sommige mensen niet oud worden. Of misschien is jouw taak wel simpelweg het samenbrengen van gelijkgestemde mensen. Of het verspreiden van woorden van anderen. Of bestaat jouw taak uit het simpelweg omgaan met verveling. Of ongemak. Of is het toveren van een glimlach op het gezicht van een zieke of wat verlichting geven bij pijn jouw taak. Of het leren aanvaarden van hulp, of het opruimen van rommel van anderen. Nee, dan spreekt de missie ‘Hollywoodster’ ons meer aan. Omdat we geluk te veel buiten onszelf zoeken. In geld. In materie. Zelfs in andere mensen/liefde. We willen vaak wat de ander heeft, en wij niet…

Het jezelf vergelijken met anderen is een enorme valkuil. Het vormt het recept voor een ongelukkig leven. Waar het om gaat, is dat je leert om je unieke zelf te zijn. Daarom spreekt de ondertitel van  Master your Mindset de zin ‘Leef je mooiste leven’ mij nog het meest aan. Het betekent het accepteren van, en leren omgaan met jouw unieke levensomstandigheden en jouw eigen vaardigheden en talenten. Dan wordt het leven een flow, dan gaat het gemakkelijk en lijkt het niet op werken. Hard werken, het ondernemerschap of succesvol zijn in de zakenwereld is voor de meesten onder ons niet waar het om draait. Het gaat om focus op hetgeen zich nú afspeelt in jóúw leven, in jouw binnenste. De buitenwereld is – net als geld – ‘slechts’ een spiegel, een stukje gereedschap, dat je helpt bij het herkennen van de rode draad. Het is jouw taak om die te omarmen. Ook als jouw leven er, volgens de buitenwereld, allerminst ‘succesvol’ uitziet.

Ik zie uit naar Michaels volgende boek!

 

Tags: , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.