‘Nog een katteboutje, schat?’

‘Nog een katteboutje, schat?’

Oorlogsleed uit het midden Oosten, bommen en op hol geslagen vrachtwagens op kerstmarkten… via het journaal vliegt het me om de oren. Kennelijk heb ik een laagje journaal-eelt ontwikkelt. Na een ‘jee-wat-erg’ zucht, zap ik vrolijk door naar De Wereld Draait Door en neem nog een lijnzaadkoekje bij mijn groene thee.

Dan verschijnen in dat – door mij zeer gewaardeerde – dagelijkse programma een kok en een journalist die het eten van paardenvlees promoten. We schijnen in dit land namelijk bijna 300.000 hobbypaarden te hebben en als kindlief de Shet niet meer leuk vindt, waarom draaien we er dan geen worst van? Beter voor het milieu dan het houden van vleeskoeien en nog hartstikke lekker ook! Black Beauty is tenslotte gemaakt van scharrelvlees! Ik verslik me acuut in mijn lekkers.

Hond op het menu

Ali B., mij na aan het hart gelegen en ook te gast in deze uitzending, leek het even goed te gaan maken. Terwijl verraders Halina Reijn en Matthijs van Nieuwkerk verlekkerd knikkend paardenhachee proeven, zegt hij vanaf het podium: ‘Je eet toch geen paard? Paarden zijn mooi.’ Helaas komt daar direct achteraan: ‘Kijk dat je koeien eet, die kijken toch al dom…’ Die opmerking doet vermoeden dat onze knuffel Marokkaan nog nooit een koe geknuffeld heeft. Foei Ali! Schaam je! Dieren, alle dieren, zijn onze vrienden. En je vrienden, die eet je niet op! Ik zie het al voor me: ‘Schat haal jij nog wat kattenboutjes uit het asiel voor vanavond bij de snijbonen?’ In delen van Zwitserland schijnt hond zelfs regelmatig op het menu te staan. ‘Vlees is vlees’ stelt men daar en gooit Lassie rustig auf den Grill.  ‘Lecker, mit Bratkartoffeln’…

Dierenliefde groter dan mensenliefde

In ons land is het verboden om in het vlees van huisdieren te handelen. Maar hoe zit het dan met paarden? Zijn dat geen huisdieren dan? Oké, alleen tijdens carnaval blijken ze her en der weleens in de gang te staan, doorgaans hebben ze een weiland en/of stal als thuis. Maar ik en velen met mij houden meer van hun paard dan van menig familielid. Een vriendin ondertekent haar ‘Prettige kerstdagen en gelukkig nieuwjaarskaarten’ steevast met ‘Liefs van Odette, Peter, Komeet en Zilverster.’ En om nog even door te galopperen op dit stokpaardje: hoe zit het eigenlijk met de handel in levend vlees? Hoe zit het met die 23 honden en 4 konijnen die deze week in een Friese vriezer werden gevonden? Waarom bestaat de handel in puppy’s nog steeds? Waarom is het oké om dieren te fokken voor hun vlees, hun bont of ons vermaak? Waarom verhandelen we dieren alsof het dingen zijn, voor ons eigen gewin?

Ali B. geeft, zonder dat hij het beseft, het antwoord: we denken dat dieren dom zijn. En ‘domme’ wezens mag je kennelijk rustig als shit behandelen en zeker ook opeten. Die nacht schrik ik zwetend en ‘NEE, NEE, NEE!’ roepend wakker uit een nachtmerrie. Ik zit in de uitzending van Matthijs en moet gemarineerde en gebraden knuffel Marokkaan proeven. En gekookte Halina-wang-worst. En… de ballen van Matthijs… in plakjes, met zoetzure saus en zuur…

Néé!!!

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.