Hoe hoog is de kwaliteit van jouw aandacht?

Hoe hoog is de kwaliteit van jouw aandacht?
Zonder het te merken multitasken we bijna continue. Dat dit een slecht idee is, onderschrijven wetenschappers al langer. Maar wist je dat je ook een leuker mens wordt als je de kwaliteit van je aandacht opschroeft?

Het is 11:00 uur ’s ochtends en Marieke scrolt door haar e-mails terwijl ze aan de telefoon zit met een klant, een slok koffie neemt, flarden van het nieuws op de radio opvangt en ondertussen denkt aan de lunchafspraak die ze moet maken met haar baas om te praten over salarisverhoging. Multitasken: is dat nou echt zo slecht?
‘Doe twee dingen tegelijk en je doet ze geen van beide’ is een uitspraak die al in de eerste eeuw na Christus werd gebruikt en diverse studies onder duizenden mensen onderschrijven dit. En dan te bedenken dat de gemiddelde manager zijn e-mail dertig keer in een uur checkt… Continue switchen van de ene taak naar de andere maakt je echt minder efficiënt. Er is simpelweg meer ‘breinkracht’ beschikbaar als je je op één taak tegelijk richt. Daarbij geeft multitasken stress omdat je het gevoel krijgt dat je niets meer onder controle hebt. Het lijkt bovendien alsof je enorm vergeetachtig bent. Sta jij ook wel eens op om iets te gaan doen, om na een paar stappen niet meer te weten wat je wilde gaan doen? Typisch geval van te veel tegelijk willen doen…
Het effect van jouw gemultitask op andere mensen is ook groot. Ben je met klanten of teamleden bezig zoals Marieke hierboven, dan voelt degene aan de andere kant echt wel dat je er niet ‘bij’ bent. Mensen zijn heel fijngevoelig voor aandacht omdat het een van onze belangrijkste basisbehoeften is. Is iemand helemaal bij je, dan geeft dat een groot gevoel van welbehagen en saamhorigheid. Je voelt je gezien en gehoord en dat maakt dat je graag in iemands gezelschap bent, en dat je graag iets voor diegene doet. En dat is handig: zowel op het werk als thuis. Hier drie manieren hoe je de kwaliteit van je aandacht traint:

1. Leer te focussen
Voor velen is het al lastig om gewoon te lunchen zonder de krant erbij te lezen, te werken zonder radio te luisteren of met iemand te overleggen zonder om de drie minuten de smartphone te checken. Het richten van je aandacht op één taak kun je heel zelf oefenen door je een paar keer per dag vijf à tien minuten terug te trekken op een rustige plek waarbij je je ogen sluit en je ademhaling volgt. Ook even rustig de handen wassen blijkt een goede manier om beter te leren focussen. Je doet het met aandacht: de kraan opendraaien. Zeep pakken. Je handen vinger voor vinger inzepen, afspoelen, afdrogen… Op deze manier kun je veel alledaagse klusjes waarbij je normaal gesproken helemaal niet stil staat, zoals een kop koffie maken bijvoorbeeld, opnieuw leren doen, stap voor stap, waarbij je aandachtspanne groeit. Is je kwaliteit van aandacht hoog, dan ga je er zo in op dat je je gevoel van tijd compleet verliest.

dreamstimefree_2967102. Kom in je lichaam
Een mooi spreekwoord is ‘where attention goes, energy flows’. Oftewel: alles waar je aandacht aan geeft, groeit. Veel dingen tegelijk doen, geeft een onrustig gevoel. Allerlei gedachten zoemen door je hoofd en het gevaar daarvan is dat hoofd niet meer verbonden lijkt met je lijf. Je raakt verstrooid in je doen en denken, bent niet meer congruent en dat voelen anderen weer. Je aandacht naar binnen kunnen richten – aanwezig zijn in je eigen lichaam – is een voorwaarde voor kwalitatief hoge, naar buiten gerichte aandacht. Herfocus dus tijdens het werken regelmatig door je tenen in je schoenen te bewegen, je billen op de stoelzitting te voelen en je nek en schouders te ontspannen. Hoe hoog of laag zit je met je adem? Hoe voelt je buik? Heb je het warm/koud? Voel wat er bij jezelf te voelen valt, dan voel je anderen ook beter aan.

3. Leef je in
De kwaliteit van je aandacht verhogen kun je ook oefenen tijdens gesprekken die je door de dag heen voert. Neem de tijd om je in anderen in te leven. Ga liefst even ergens samen zitten. De tijd nemen als het druk is, lijkt tegenstrijdig, maar je wint er onderaan de streep juist tijd mee. Stel vervolgens open vragen, kijk de ander aan en herhaal op cruciale punten wat diegene zegt: ‘Heb ik nu goed begrepen dat…?’ Luister goed en let daarbij op gezichtsuitdrukking van de ander, de toon van de stem en op onwillekeurige gebaren: ze spreken een woordloze taal maar geven haarfijn aan hoe iemand zich voelt. Benoem vervolgens wat jou opvalt: ‘Ik zie dat hierover praten je emotioneel maakt, hoe zou je zelf willen dat dit opgelost wordt?’ Hoe beter je de ander leert kennen en begrijpen, hoe effectiever, relaxter en bevredigender er gewerkt kan worden. En daar wordt iedereen blij van.

Dit artikel is geschreven door Viola Robbemondt/House of TXT (copyright), en verscheen eerder op Smipe

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.