Complimenten geven

Een paar jaar geleden schreef ik dit over het geven van positieve feedback. Veel mensen hebben er moeite mee en dat komt in veel gevallen door onze negatieve overtuigingen over complimenten geven. Dit zijn vier veel voorkomende denkwijzen die je weerhouden om positief te zijn over een ander:

  1. Je denkt dat complimenten geven je kwetsbaar maakt.

Het omgekeerde is waar, want geef jij positieve energie vanuit het hart, dan getuigt dat juist van kracht, opmerkzaamheid en durf. Daarom is het ook belangrijk dat je complimenten geeft zonder er iets voor terug te verlangen. Wil je iets terug, dan geeft complimenten maken inderdaad een afhankelijk gevoel  waardoor je je kwetsbaar voelt. Want: vindt de ander jou ook wel aardig/leuk/lief/mooi? Hier speelt vaak ook een vleugje onzekerheid mee.  Krijg je zelf een compliment, voel je dan ook niet verplicht om er een terug te geven. De verwachtingen van een ander zijn jouw zaak niet. Jij deelt alleen je mening vanuit een oprecht gevoel, meer is het niet. Vind je dus iets mooi, bijzonder of aantrekkelijk aan een ander? Laat de zon schijnen!

zonneschijn1

  1. Je weet nog niet of het compliment wel goed aan zal komen

Natuurlijk is het verstandig om je complimenten af te stemmen op de ander. Ken je iemand (nog) niet zo goed, dan is het goed om je compliment goed te timen. Sommige mensen voelen zich bijvoorbeeld een beetje opgelaten als ze ten overstaan van meerdere mensen een compliment krijgen. Ze weten zich geen houding te geven en voelen zich dan ‘voor aap’ staan. Maar mensen die je na staan kunnen een complimentje waarschijnlijk wel erg waarderen. Het geeft tenslotte een goed gevoel.

  1. Je wilt ‘hard to get’ spelen

In romantische relaties wordt nog wel eens ‘hard to get’ gespeeld. Je geeft een ander dan juist geen complimenten omdat je (onbewust) wilt manipuleren. Dit onaangename spelletje resulteert vaak in een afstandelijke, gesloten houding: van beide kanten. En komt de liefde – en geen enkele relatie – ten goede. Initiatief nemen, je open opstellen en de nadruk leggen op het positieve levert meer op dan terughoudendheid. Als jij vanuit je hart leeft en open met anderen omgaat – het mooie in iedereen ziet – dan kun je eigenlijk niet fout gaan. Ook niet in de liefde. Natuurlijk zijn er mensen die gewoon niet met complimenten om kunnen gaan. Als iemand in een arrogante houding zit, dan kan jouw compliment opgevat worden als een slijmpoging en neemt diegene je niet meer serieus. Je kunt je dan natuurlijk afvragen of je wel met diegene om wilt gaan.

 

zonneschijn2

  1. Het voelt onwennig

Dit is de meest gehoorde reden voor het niet geven van complimenten. Veel mensen hebben in hun jeugd weinig complimenten van hun ouders/opvoeders mogen ontvangen. De focus bij het opvoeden is bij veel mensen om vooral constant te roepen wat je kind niet mag en niet goed doet. Vervolgens groeit dat kind op en wordt zelf ook een persoon die gemakkelijker kritiek uit dan complimenten maakt. Of je daar een leuker mens van wordt? Denk het niet!

In alle gevallen is het goed om jezelf te trainen in het geven van complimenten. Zie het mooie, goede, leuke in iedereen en vergeet het ‘negatieve’. Iedereen heeft wel iets dat je niet aan staat. Jij ook. We zijn mensen en we maken fouten. Vergeef (vooral jezelf) voor alles wat mis gaat of wat je niet aan staat. En verleg je focus. Je kunt het geven van positieve feedback oefenen. Doe je dit drie maanden lang, dan zul je zien dat het een gewoonte wordt en dat je hele uitstraling positiever wordt.

*Complimenteer dus dagelijks minimaal drie mensen. Zie het als een training die je doet voor jezelf.

zonneschijn3

 

De complimentjes mogen simpel zijn. Een paar willekeurige voorbeelden:

Aan de kassamedewerker die vlot is: “jij kunt snel scannen, wow!”.

Aan een collega die koffie voor je meebrengt: “Wat aardig, bedankt!”.

Aan een vrouw in een zonnige jurk: “Die staat je goed zeg! Ik word er helemaal vrolijk van.”

Aan iemand die naar je glimlacht: “Mooie glimlach heb je, mijn dag is weer goed!”

Tags: , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.