6 x Natuurlijke Pijnbestrijders

pijn1Hoofdpijn, spierpijn, zenuwpijn… om het niet te hoeven voelen grijpt menigeen naar de ibuprofen en aspirine. Ik slik die chemische middelen al jaren niet meer omdat de bijwerkingen (maagirritatie en belasting van de lever) vaak heftiger zijn de de kwaal. Maar in de natuur zijn heel wat middeltjes te vinden die net zo goed tegen pijn werken, zonder de bijwerkingen. Hier zes natuurlijke pijnbestrijders:

1. (Witte) Wilgenbast (Salix Alba). Dit ‘kruid’ wordt al eeuwenlang gebruikt als pijnstiller en koortswerend middel. Je ziet dieren, paarden bijvoorbeeld, het ook graag eten. Het is in feite de originele aspirine. Het bevat het stofje salicine dat in je maag verandert in salicylzuur. Het is het hoofdingredient in Aspirine. Maar waar de synthetische versie je maagslijmvlies kan irriteren, daar is de originele versie veilig. Van de losse, gedroogde snippers kun je thee zetten, of het in capsulevorm kopen.

witte wilgenschors

 

 

 

 

 

 

 

2.Capsaïcine: Het is het stofje dat Spaanse pepers zo heet maakt.Voor gebruik als pijnbestrijder wordt er een creme of gel van gemaakt die vooral goed werkt tegen zenuwpijn, reumatoïde artritis en jeuk. De capsaïcine zorgt ervoor dat pijn- en gevoelsprikkels niet aan je hersens worden doorgegeven, waardoor je minder pijn en jeuk ervaart. bij het opsmeren kan het wel wat prikkelen. Het is te koop bij drogist en apotheek en je kunt het drie a vier keer per dag aanbrengen.

rode pepers

 

 

 

 

 

 

 

3. Boswellia: Dit preparaat is een plantaardig geneesmiddel gemaakt van boomhars. De ayurvedische geneeskunde kent het al eeuwen en het heeft hetzelfde effect als corticosteroiden. Ook vormt deze hars de basis voor wierook. De werking is farmacologisch onderzocht en berust op het remmen van het ontstekingsproces. Het wordt gebruikt bij allerlei pijnen, van menstruatiepijn tot allerlei reumatische pijnen en is te koop als extract in poeder-, capsule en tabletvorm.

boswellia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Kattenklauw (Cat’s Claw). Het plantje groeit in Zuid Amerika en de bladeren zien eruit als… kattenklauwtjes. Het bevat een anti-ontstekingsstofje dat helpt bij het blokkeren van de productie van het hormoon Prostaglandine wat bijdraagt aan ontstekingen en pijn in het lichaam. Het is te koop in capsulevorm.

Kattenklauw1

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Curcumine. Het is het stofje in het gele kruid Kurkuma (een ingredient van curry) en wordt in de Ayurveda ingezet in een drietrapsraket; samen met Gember en Basilicum. Curcumine werkt ontstekingsremmend en heeft een beschermede werking op de zenuwen. Het wordt alleen goed opgenomen in combinatie met zwarte peper en verwarmd in (liefst kokos)vet. Ik gebruik het in al mijn warme maaltijden. De volle voordelen worden pas na een week of 8 gebruik duidelijk. NB: heb je last van je gal of je maag, dan moet je er niet teveel van nemen. De aanvullende pijnstillers Gember en Basilicum hebben ook ontstekingsremmende werkingen, ieder op zijn eigen manier. Basilicum verlaagt bovendien de bloedsuikerspiegel. Strooi het dus, liefst vers, lekker over je maaltijd en in salades. Heerlijk!

Kurkuma

 

 

 

 

 

 

6. Berkenblad. Last but not least, want dit is de krachtigste pijnbestrijder uit de natuur. Het werkt als een cortisone en wordt wel voorgeschreven bij hormoonverstoringen, huidaandoeningen en auto-immuunziekten. het actieve stofje is onder meer Salicylaat, hetzelfde als in aspirine. Maar er zit bijvoorbeeld ook ascorbinezuur in wat je ook aantreft in chemische pijnstillers.
Je slikt berkenblad niet, want het is giftig, maar je gebruikt het in een essentiele olie op de huid. Je kunt gedroogd berkenblad kopen en er zelf creme van maken. Het is vrij makkelijk: je kunt er een neutrale olie voor smelten (kokosolie is mijn favoriet) en daar gedroogd berkenblad aan toevoegen. Laat dit mengsel een paar uur op een zacht vuurtje staan. Zeef het, en roer er wat (neutrale) olie door. Bewaar het in een goed gesteriliseerde pot die goed afsluit en bewaar op een koele, donkere plaats. Smeer het dun op pijnlijke plekken waar nodig. (Geheimpje: werkt ook tegen cellulite) 🙂

berkenblad

Tags: , , , , , , , , ,

One Response to “6 x Natuurlijke Pijnbestrijders”

  1. m28 november 2021 at 14:50 #

    ascorbine zuur is vitamine C geen chemische pijnstiller !!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.