Boekbespreking: Maak je niet dik

cortvriendtBoekbespreking: Maak je niet dik In navolging van het grote succes van boeken als ‘de Voedselzandloper‘ en ‘Veroudering Vertragen’ van arts en onderzoeker in de nutrigerontologie Kris Verburgh, zijn er gelukkig ook andere artsen die de pen ter hand nemen en hun bevindingen op tikken in boekvorm. Zo ook arts William Cortvriendt, de auteur van het boek ‘Maak je niet dik.’ Het is een zeer toegankelijke bundeling schrijfsels geworden met een goed verteerbare inhoud. Na ieder kort hoofdstukje staat de samenvatting ervan op een groene bladzijde en dat maakt het gemakkelijk om dingen nog even na te zoeken.

Inhoudelijk sprak mij vooral hoofdstuk 14 aan, dat gaat over het ongezondste voedingsadvies dat overheden (en artsen) ons jaaaarenlang hebben gegeven. Namelijk: dat vet ongezond is. Ik citeer even uit het boek: ‘In 1977 publiceerde de Amerikaanse McGovern-commissie een rapport waarin werd geadviseerd de hoeveelheid vet in onze voeding te beperken en de hoeveelheid koolhydraten te vergroten, met name om het risico op hart- en vaatziektes te verkleinen. In navolging van de Amerikaanse overheid werd dit voedingsadvies door vrijwel alle overheden in de westerse landen overgenomen. De letterlijke tekst luidde als volgt: Vermeerder de consumptie van koolhydraten tot een totaal van 55 tot 60% van de energie (calorische) inname. Verminder de totale vetconsumptie van ongeveer 40 tot 30 procent van de energie-inname’.  Dit advies is in veel landen – waaronder Nederland – nog steeds van kracht. Terwijl de mensheid zich in de loop van ongeveer 2.5 miljoen jaar succesvol vermenigvuldigde tot een miljarden bevolking, en zich voedde met blijkbaar ongezonde volvette voeding uit de natuur, stonden vanaf eind jaren zeventig onze supermarkten vol met halfvolle, magere en vetvrije producten.’

Olijf olie

Hoe men bij zo’n studie kwam, lees je verderop in het boek, maar feit is dat de volksgezondheid er in de jaren die daarop volgden bepaald niet op vooruit is gegaan. Sterker nog: sinds dit advies zijn het aantal mensen met hart- en vaatziekten juist sterk toegenomen. De meeste in de natuur voorkomende vetten blijken namelijk juist heel gezond te zijn. En (meer) koolhydraten eten, juist erg ongezond… Je gaat je toch echt afvragen in hoeverre regeringen als het gaat om dit soort kwesties onder een hoedje spelen met de producenten van al die zogenaamde ‘gezonde’ producten die we in de loop der jaren onder het motto ‘gezond’ zijn gaan eten… En wie daar rijk van is geworden?

Cortvriendt geeft in ieder geval het advies om juist wel de volvette varianten te kiezen, en juist de consumptie van koolhydraten (suiker voorop, en ook brood, pasta, rijst, aardappelen) te beperken. Veel mensen raken door zo’n advies een beetje in verwarring. Ze houden er al jarenlang een bepaald voedingspatroon op na – een biggie in Nederland is bijvoorbeeld het eten van boterhammen en sowieso koolhydraten bij iedere maaltijd – en weten vervolgens niet wat ze dan moeten kiezen. Wil je hier echt mee aan de slag, dan kan ik je de eerder genoemde boeken van Kris Verburgh aanbevelen. Meer dan Cortvriendt geeft deze specialist op het gebied van voeding aan welke vetten het gezondst zijn, en wat je nog meer allemaal zou kunnen eten plus recepten. Anders gaan eten is een kwestie van omschakelen, maar het werkt echt!

Wat ik jammer vind aan Cortvriendts boek, is dat er hier en daar toch wat ‘reguliere’ artsen uitspraken zijn te lezen. Bijvoorbeeld dat er tegenwoordig vaccins bestaan tegen baarmoederhalskanker – terwijl deze vaccins juist zeer omstreden zijn. Cortvriendt gaat daar verder niet op in, waarschijnlijk omdat het onderwerp te ver af staat van de strekking van het boek. Of misschien moet menig nieuw inzicht bij hem ook nog inslijten?!

Het boek van William Cortvriendt ligt in de winkels en kost hier 18,95.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.