Boekbespreking: ‘Vrij met je paard’

Boekbespreking: ‘Vrij met je paard’. Een paard komt niet zomaar op je pad, het zijn – net als de mensen die in je leven komen – je leraren. Sonja Braafhart’s boek ‘Vrij met je paard’ vertelt het verhaal van een bevlogen paardenvrouw, maar vooral dat van een mens die haar eigen ontwikkeling doormaakt. We willen ons allemaal vrij voelen en als je het fenomeen van omgaan met en rijden op een dier dat vele malen sterker en groter is dan jij eenmaal kent, is er geen weg terug.

Boek-vrijmetjepaard

Sonja groeide op de Veluwe op met paarden en heeft door de jaren heen veel ’trainingsmethodes’ uitgeprobeerd. Van de reguliere dressuur, tot vrijheidsdressuur en natural horseman(woman)ship en de academische rijkunst waarover ze in dit boek vertelt. De trainingen zijn verwoven met de moeilijke gebeurtenissen uit Sonja’s leven, ziektes, tegenslagen, mensen die op haar pad kwamen en de verschillende paarden die haar daarbij naar meer bewustzijn en het steeds authentieker volgen van haar eigen pad brachten. Paarden zijn de helderste spiegels die je maar kunt hebben, want ze gehoorzamen namelijk precies aan onze bewuste en vooral ook onbewuste instructies. Loopt het niet lekker in het contact of met rijden, dan ligt het altijd aan jou – niet aan het paard. Wil je betere omgang met je paard, dan is het dus zaak om niet aan het paard (het spiegelbeeld) te sleutelen, maar om je onbewuste drijfveren bloot te leggen. Zodat je steeds meer tot bewustzijn en dus tot je je authentieke Zelf komt.

vc

vc

Sonja schrijft: “Aan je onderbewustzijn hoef je nooit te twijfelen, hij is 100% betrouwbaar en voert de opdrachten uit die jij hebt gekozen met je gedachten. Net zo betrouwbaar als de tekst die je intypt in je computer, zal de printer exact dezelfde woorden uitprinten. In dit voorbeeld is de computer je bewustzijn en de printer je onderbewustzijn. Als trainer is het belangrijk dat we onze innerlijke mentale staat van ons bewustzijn naar een hoger plan tillen om zo veranderingen in onze uiterlijke omstandigheden te creeren. Het paard volgt exact, net als de printer, onze aanwijzingen op. We moeten onze aanwijzingen dus verfijnen en verder verfijnen, net zo lang tot we tevreden zijn over het resultaat.”

Sonja_en_Perfecto_in_het_bos

Ik bewonder de manier waarop Sonja, die ook als (rij)coach en hypnotherapeute werkt, haar ziel en zaligheid bloot heeft gelegd in dit boek dat iedereen – paardenliefhebber of niet – zal aanspreken. Sterker nog: ben je geen paardenmens, dan word je het wel. Tenminste: als je toe bent aan persoonlijke ontwikkeling en groei.

‘Vrij met je paard’ door Sonja Braafhart is onder meer hier te koop en kost 32,50 euro

Tags: , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.