Het onbewuste wordt bewust in je dromen

Sonja is droomtherapeute. Door het duiden van dromen komen er zaken naar boven die veel helderheid kunnen geven en je kunnen helpen en steunen op je levensweg. Soulwoman stelt haar een paar vragen:

Hoe kwam je erachter dat dromen meer betekenis hebben? En dat dromen niet ‘slechts’ verwerkings-mechanismen zijn?
Sonja: “Van kind af aan heb ik hele intense dromen. Ik zag op een gegeven moment dat ik antwoorden kreeg in mijn dromen en ik voelde dat een droom die je de hele dag bij blijft, iets te betekenen heeft. Ik heb toen dromenboeken aangeschaft en zocht de betekenis van mijn dromen op. Ik was verbaasd dat het zo treffend overeen kwam met de thema’s in mijn leven en zag duidelijk een richting of antwoord in mijn dromen. Ik (iedereen) vertoef ’s nachts in heel andere dimensies en door ervaring weet ik inmiddels vaak wel of het gaat om een voorspellende droom of een boodschap van de ziel of een verwerkingsdroom. Op mijn 20e ben ik gaan experimenteren met het stellen van vragen aan mijn droomgids – ook wel je innerlijke leiding/gids genaamd – om antwoorden te krijgen of om te vragen hoe ik met dingen kan omgaan. Inmiddels, 24 jaar later, is de beeldspraak van dromen mijn tweede natuur en heb ik vaak voorspellende dromen.

dromen2

Ik kreeg er destijds steeds meer plezier in omdat ik zag dat het zó een mooie – en vooral gemakkelijke – manier is om het onbewuste bewust te maken. Normaal ga je met een gevoel of probleem hulp zoeken buiten jezelf: bij een psychotherapeut bijvoorbeeld. Maar je kunt ook je dromen laten verklaren. Toen ik dromen ging duiden voor andere mensen bleek het voor deze mensen heel helder en herkenbaar en vooral steunend omdat er iets in henzelf, vanuit de eigen ziel, helder werd. Ik verklaar dromen voor anderen met behulp van mijn helder voelende gaven samen met mijn ervaring. Een droom blijft iets heel persoonlijks en daarom is helder voelen ook van belang om een droom van iemand anders te duiden.”

dromen1

Veel mensen onthouden hun dromen niet, ze zijn ze bij het wakker worden alweer kwijt. Hoe kun je jezelf erin trainen ze wel te onthouden?
Sonja: “Alle gedachten hebben kracht. Je kunt een intentie neerzetten voor jezelf dat je je droom wilt onthouden! Dit kun je doen vlak voordat je gaat slapen. Leg een schriftje neer en schrijf direct na het wakker worden alleen de kernwoorden op van je droom. Wat je aandacht geeft groeit en echt, je zal zien dat je steeds meer gaat onthouden. Blijf na het wakker worden even rustig liggen en probeer terug te gaan naar de beelden van je droom voordat je je pen pakt. Het heeft ook te maken met het waarnemen en bewustzijn in het dagelijkse leven om je dromen nog beter te gaan onthouden.”

dromen4

Hoe kun je beginnen met het duiden van je eigen dromen?
Sonja: “Eerst je droom opschrijven en dan de betekenis opzoeken in een droomduiding boek of via internet. Doe je dit vaker, dan wordt het steeds gemakkelijker om het grote geheel te zien door middel van een aantal droomsymbolen. Een goed begin is altijd de kernwoorden van je droom op te schrijven en deze op te zoeken qua betekenis. Het loont altijd de moeite om te proberen de betekenis te achterhalen.”

dromen5

Wat was jouw meest indrukwekkende ervaring met een eigen droom?
Sonja: “Mijn dromen zijn nu meestal voorspellend, maar een voorbeeld van een droom die me hielp, was deze: Toen ik in een lastige nogal angstige situatie was belandt voelde ik in mijn dagelijkse leven plotseling ook dat hevige angstige gevoel dat wekenlang aanhield. De daadwerkelijke dreiging stelde niet zoveel voor, maar het gevoel was zo sterk dat ik er gewoon ziek van werd. Eerst liep ik ervoor weg maar op een gegeven moment besloot ik dwars door dat gevoel -de angst- heen te gaan, dat was geen fijne dag kan ik je zeggen. De droom die ik de daarop volgende nacht droomde ging als volgt: Ik reed op een olifant in een zonnig natuurgebied op zanderige paden. Er heerste een serene sfeer. De omgeving was prachtig, kleurig en ook mijn zus was aanwezig. Op een gegeven moment week de olifant van de route af. Mijn zus attendeerde mij erop dat ik de olifant liefdevol kon besturen en zo realiseerde ik me, in mijn droom, dat ik zelf de weg kon bepalen. Maar je moet wel je richting aangeven! Een olifant staat in de dromensymboliek voor een moederlijk wezen waarbij we bescherming en kracht zoeken en het gevoel zeker te zijn van jezelf. Een zus is altijd een archetype of schaduwkant, een deel van jezelf dat je niet goed benut. Dus in dit geval, mijn kracht! Net voor ik wakker werd hoorde ik in mijn droom de woorden: ‘I am not afraid, not anymore!’ Het was een bevestiging dat het gevoel van angst verdwenen was uit mijn systeem, uit mijn ziel zogezegd. Dat geeft dan vertrouwen en kracht als dit in je droom kenbaar word gemaakt. Want een droom is je eigen onderbewuste, die je bewust maakt!”

Wil je je dromen laten verklaren? Google dan eens op de woorden ‘dromen verklaren’. Behalve droomwoordenboeken vind je er ook namen en websites van droomtherapeuten zoals Sonja (zij zelf doet geen duidingen meer.)

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

One Response to “Het onbewuste wordt bewust in je dromen”

  1. Gerard16 mei 2015 at 17:31 #

    Leuk om te lezen hoe dat werkt. Op deze site vindt ik altijd waar ik me net mee bezig hou! Toeval? 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.