Ode aan de Klassieke Homeopathie

homeopathie2Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met de klassieke homeopathie, was ik sceptisch. Maar het gegeven dat het in de reguliere medische wereld voornamelijk lijkt te draaien om het verdienen van zoveel mogelijk geld in zo kort mogelijke tijd door middel van symptoombestrijding, deed mij toch naar een klassiek homeopaat stappen. Inmiddels ben ik van zoveel kwalen en kwaaltjes verlost, dat ik overtuigd ben van het nut en de werking van deze geneeskunde.

Medicinal flask with pills in front of Horned violet (Viola cornuta), close-up

Wat is nu precies klassieke homeopathie? Allereerst is het een holistische geneeswijze, wat wil zeggen dat naast de klacht de hele mens centraal staat. Het middel wordt na een uitvoerige vraaggesprek zorgvuldig door de klassiek homeopaat uitgekozen. Het moet bij het individu passen: wat bij de ene mens werkt, is niet geschikt voor de andere. De homeopaat zoekt naar de oorzaak van de klacht. Want bestrijd je deze oorzaak, dan verdwijnt de voedingsbodem van de ziekte, waardoor de klacht verdwijnt.

homeopathie3

Het belangrijkste homeopathische principe is: similia similubus curentur, wat zoveel wil zeggen als dat met het gelijkende het gelijke kan worden genezen. Christian Friedrich Samuel Hahnemann (1755 ÔÇô 1843) is de grondlegger van de klassieke homeopathie. Hij experimenteerde op zichzelf en nam allerlei (giftige) stoffen van plantaardige, minerale en dierlijke oorsprong in om te zien welke verschijnselen ze zouden veroorzaken. Vervolgens vergeleek hij deze met bekende ziekteverschijnselen. En gaf patienten die bij hem kwamen niet iets ‘tegen’ de symptomen, maar juist iets dat zoveel mogelijk op de klachten leek: het gelijkende kan met het gelijke worden genezen. En boekte uitstekende resultaten.

homeopathie4

Hoe de klassieke homeopathie precies werkt, is echter nog steeds niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat er een energetische werking is, want de (giftige) stoffen die je inneemt zijn zodanig verdund dat je je kunt afvragen of er nog wel werkzame stof in zit. Critici beweren dan ook dat homeopathie niet werkt. Maar behalve verdund zijn de stoffen ook geschudt, het zogenaamde ‘potentieren’. Hahnemann ontwierp hiervoor een standaard verdunnings- en schudschema en het idee hierachter is dat de schudslagen de werking van het middel verhogen en de bijwerkingen wegnemen. Klinkt vaag. Yep… ­čÖé

homeopathie5

Maar desondanks is er wel onomstotelijk bewijs dat homeopathische medicijnen actief zijn en genezend effect hebben. Homeopathische geneesmiddelen blijken ook te werken bij baby┬┤s en dieren (honden, katten, paarden en koeien) waarbij het placebo-effect (je geneest omdat je gelooft dat je een goed medicijn hebt) niet kan optreden. Daarnaast zijn er de gedocumenteerde resultaten van duizenden artsen die homeopathische geneesmiddelen voorschrijven of van hun miljoenen pati├źnten die homeopathie gebruiken. Deze resultaten spreken voor zich…

Belangrijk om te weten is dat die kleine doses alleen hun werk kunnen doen als dat middel precies past bij de ziektetoestand van de pati├źnt. Het gaat er dus om dat de klassiek homeopaat het juiste middel kiest. Als het goede middel gekozen wordt, gedraagt het zich als katalysator van het eigen afweersysteem. Zodat de persoon uiteindelijk op eigen kracht geneest.

Wil je meer weten, een consult afspreken of een EHBO cursus in de homeopathie volgen (handig voor allerlei huis- tuin- en keuken-kwaaltjes zoals verkoudheden, insectensteken, verwondingen en hoofdpijn), kijk dan hier. Ik kan klassiek homeopathe Jolanda Korthof-Kalkoven, wiens prakijk de toepasselijke naam Aandacht draagt, van harte aanbevelen.

Tags: , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.