6 X Superfoods tegen griep en verkoudheid

Je krijgt geen verkoudheden of griep door kou, maar door virussen. Is je weerstand goed, dan hebben ze geen vat op je. Je weerstand verhogen en stabiel houden is dus het devies. Met deze voedingsmiddelen geef je je immuunsysteem een boost:

1. Felgekleurd fruit en groente zitten bomvol met vitamine A, C en E. Naast het eten van sinaasappels (niet alleen het sap, de hele vrucht!) kun je blauwe besjes, paprika, zoete aardappels, wortels, spinazie en broccoli aan je dieet toevoegen.

sinaasappel

2. Knoflook heeft een antivirale en antischimmel werking. Verse knoflook is uiteraard het beste en laat het niet langer dan 10 minuten staan voordat je het kookt of eet. Met een a twee teentjes per dag ben je preventief bezig, heb je acute aanvallen van verkoudheden, hoest of dikke slijmvliezen, dan kun je er drie tot vier per dag nemen. Als je niet van knoflook houdt, kun je knoflookcapsules nemen. Overigens hebben ook uien en prei deze werking, zij het in mindere mate.

knoflook

3. Gember is in de Ayurveda een bekend universeel medicijn. Het is ‘heet en verwarmend’, lost slijm op en helpt je luchtwegen openen.
Er zitten ook phytochemicalieen in die antiviraal werken. Verrijk je (groene) thee met gember door er verse plakjes in te doen. En kook kleine stukjes mee in je maaltijden.

gember

4. Paddestoelen geven je immuunsysteem een boost. Ze bevatten vitamine D en helpen infecties bestrijden. Zoek de meer exotische soortendie phytonutrienten bevatten zoals shitake, reishi, enoki en maitake. Voeg ze toe aan je favoriete gerechten zoals soepen, salades of roer-bakjes.

shiitake

5. Voedsel dat hoge concentraties Zinc bevat helpt je immuunsysteem Ben je al verkouden, dan kan Zinc de symptomen helpen verlichten en snellere heling bewerkstelligen. Hoge doseringen Zinc zitten in sla, veel bonensoorten en soya, pompoenpitten, noten, eieren en rundvlees.

Pompoenpitten

6. Kurkuma of geelwortel is een natuurlijk antibioticum en helpt goed tegen verkoudheid en keelpijn. Het specerij bevat sterke antioxidanten, het bestrijdt en remt virussen en bacteriën, het ondersteunt de spijsvertering, werkt bloedzuiverend en ontgift de lever. Het zou zelfs de groei van kankercellen remmen en preventief tegen Alzheimer werken. Niet voor niets staat kurkuma in India bekend als het ‘heilige poeder’. Verrijk je sauzen ermee, een theelepeltje per dag is prima.

kurkuma

Tags: , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.