Een basisinkomen voor iedereen!
In Zwitserland stemt men in de herfst van 2016 over de invoering van een basisinkomen. Een onvoorwaardelijk en gratis, maandelijks geldbedrag voor iedereen. Er bestaat enorm veel belangstelling voor dit idee van radicale hervorming en eind 2014 veegde Guy Standing, hoogleraar economie in Londen, de vermeende bezwaren hiertegen al van tafel in een interview met NRC Handelsblad. In het tijdschrift ‘Vruchtbare Aarde’ een groot artikel over dit onderwerp door Fernand Crijns. Aanrader!
In deze blog zet ik – op basis van dit artikel – graag in het kort de voordelen van zo’n gratis basisinkomen op een rijtje:
1. Je krijgt ruimte om je hart te volgen.
Mensen krijgen met een gratis basisinkomen de kans om hun hart te volgen. Veel mensen werken tegen heug en meug omdat ze ‘moeten’, krijgen er allerlei klachten en kwalen van omdat ze zich onvervuld voelen. De bestaanszekerheid van een vast inkomen is tenslotte een basisbehoefte, maar als je jaar in jaar uit alleen maar voor de pegels aan het werk bent, dan kan het niet anders dan dat je ongelukkig (en ziek) wordt. Een basisinkomen stimuleert reflectie: kritisch kijken naar waar je hart werkelijk naar uit gaat en de stap daarna ook durven zetten. Het basisinkomen verlaagt de drempel van buitenaf, zodat we eerder kunnen gaan voor wat we echt willen zonder meteen in de financiele problemen te komen.
2. Het is eerlijk.
Een basisinkomen geeft iedere volwassen mens een gelijke financiele basis. Of je nu Roderick van de Keizersgracht bent, of Miep uit de Bijlmer. Of je nu een IQ van 70, of een IQ van 130. Mensen zullen door een basisinkomen eerder verantwoording nemen voor de situatie waarin ze zitten. Het is namelijk niet per se de taak van de overheid om mensen aan het werk te krijgen. Werken moet je zelf willen, omdat je iets nuttigs met je leven wilt doen, iets dat je gelukkig maakt. Natuurlijk zullen er mensen zijn die dan niets meer doen en de hele dag op de bank hangen. Maar de meeste mensen willen juist wel graag werken. Uit experimenten blijkt dat het met onze eigen luiheid en die van anderen wel meevalt. De angst dat iedereen op de bank gaat zitten niksen zit in echter in onze cultuur gebakken en wordt nogal opgezweept door politici en media. Maar die blijkt ongegrond. Ook nog iets: er is veel minder ruimte voor fraude als iedereen hetzelfde krijgt, en dus is er minder geld nodig om te controleren, en reguleren van allerlei toeslagen.
3. Het is goedkoper
Een basisinkomen van 1500 euro per maand zou in Nederland rond de 300 miljard per jaar kosten. Dat is veel geld, maar relatief gezien slechts 40% van het Bruto Binnenlands Product. De overheid geeft nu al 50% van datzelfde BBP uit aan zorg en sociale zekerheid en het grootste deel van die kosten komt te vervallen met de invoering van een basisinkomen. Oplossingen voor het tekort op de Rijksbegroting zouden nader bekeken moeten worden door de politiek, men zou hiervoor bijvoorbeeld de vermogensbelasting of btw kunnen verhogen. In ieder geval is de invoering van een basisinkomen volgens deskundigen een kwestie van willen en niet van kunnen.
Nog meer effecten van een basisinkomen: *Het stimuleert werkgevers om werken aantrekkelijker te maken; mensen zullen willen werken voor hun extra inkomen. Werk moet dus leuk zijn. *Als werk leuk is, zijn mensen ervoor te porren, ook tegen een lager salaris. * mensen worden productiever want ze zijn gelukkiger en dus minder vaak zien. * de medische kosten dalen. * de criminaliteit daalt * Er zijn meer zorgmogelijkheden voor kinderen en ouderen. * Er is meer tijd voor eigen ontwikkeling en ontspanning. Ook schijnt een basisinkomen goed te werken in de zin van vermindering van tienerzwangerschappen, minder spijbelen, betere schoolprestaties, hogere economische groei en emancipatie, meer zingeving en een hogere geluksbeleving. *Een onvoorwaardelijk basisinkomen ontneemt mensen over het algemeen niet die prikkel om te werken, maar wel veel stress. Het geeft vrijheid. En werken vanuit vrijheid levert plezier, creativiteit, productiviteit voor individu en samenleving.
Meer lezen? Bron: Vruchtbare Aarde, editie 4, winter 2014, ligt nu in de winkel. Of bestel via deze link
Klinkt geweldig!