Tien Tips bij spierpijn

Man with neck pain and stiffnessIn mijn praktijk als sportmasseur kom ik vaak mensen tegen met spierpijn. Dat is niet erg, mits het binnen een paar dagen weg is. Maar blijf je met klachten rondlopen, dan is dat altijd een teken dat er iets anders op de loer ligt. Het is goed om er meteen aandacht aan te besteden voordat het erger, of zelfs chronisch, wordt. Hier een aantal natuurlijke remedies om sportgerelateerde spierontstekingen te behandelen:

1. RUST. Voor veel fanatieke sporters is dit moeilijk, die willen hun training niet onderbreken en gewoon doorgaan. Door je pijngrens heen gaan lijkt stoer, maar is het ergste wat je kunt doen. Luister dus naar je lichaam en neem, als spierpijn of andere pijntjes niet binnen een paar dagen weg zijn, vooral rust. Vijf tot zeven dagen moet in eerste instantie voldoende zijn. Ben je daarna pijnvrij, dan kun je het sporten rustig weer opbouwen.

2. DRINK MEER WATER. Vooral voor mannen geldt dat ze vaak niet genoeg drinken. Spierweefsel bestaat in gewicht uit ongeveer 75% water. Als je spieren zeer doen, dan is water de sleutel om de afvalstoffen – melkzuur – eruit te ‘spoelen’. Misschien overbodige info, maar toch: dat doe je niet met sloten koffie of alcohol, maar met kruidenthee en water.

Rear view of man with hands on lower back

3. WARMTE EN KOU THERAPIE. Ben je gevallen of heb je je gestoten tijdens het sporten, dan is direct een ijspakking erop leggen een bekende remedie. Bij spierpijn door overbelasting is warmte een goede oplossing. Hitte stimuleert de bloedcirculatie waardoor afvalstoffen het lichaam sneller kunnen verlaten. Investeer in een infrarode lamp, en/of ga regelmatig naar de sauna.

4. DE JUISTE VOEDING. Sommige voedingsmiddelen werken ontstekingen in de hand. Suiker, koolhydraten en dierlijke vetten kun je beter vermijden als je gevoelig bent voor spierpijn en ontstekingen. Voedsel dat van nature rijk is aan phyto-enzymen, zoals groene groenten en algen helpen het lichaam om het lichaam te ontgiften en sneller te genezen.

spierpijn3-massage

5. MASSAGES. Een goede masseur zorgt ervoor dat je bloedcirculatie gestimuleerd wordt, stimuleert het zenuwstelsel en faciliteert lymfe drainage. Sommige spierknopen zijn gebaat bij drukpuntmassages, maar bij hevige spierpijn en chronische ontstekingen is een zachtere aanpak waarbij het hele lichaam vrij lang maar zachtjes wordt gemasseerd een betere weg.

6. ESSENTIELE OLIEEN. Een goede masseur stemt ze op jouw persoonlijke behoeften af en mengt ze door de olie die hij/zij op jou gaat gebruiken. Maar je kunt ook zelf aan de slag. Voeg vijf druppels Arnica, Calendula, St. Jans kruid of Pepermuntolie door een kwart kopje neutrale massageolie en wrijf de pijnlijke plekken een paar keer per dag in om stijve spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren.

7. ARNICA. Ik heb het altijd in huis, want in de homeopathie stimuleert Arnica de witte bloedlichaampjes die het bloed – dat bijvoorbeeld door een blauwe plek ergens is gestagneerd – oplossen. Arnica crème kun je rustig aanbrengen op alle pijntjes die te maken hebben met vallen, stoten of spier en gewrichtspijn.

spierpijn4-kurkuma

8. KRUIDEN. Een aantal kruiden hebben ontstekingsremmende werking. Geelwortel (Kurkuma), Gember, Rozemarijn, zwarte peper, kaneel, basilicum, kardemom, knoflook en peterselie staan erom bekend, dus gebruik ze in je eten. Ze werken beter als ze samen met (de juiste) vetten in je lichaam komen, dus bijvoorbeeld olijfolie (in of over koude gerechten) of kokosolie (in warme gerechten).

9. VITAMINES SUPPLETIE. Volgens onderzoek van de University of Minesota heeft 93% van mensen met niet specifieke spierpijnen gebrek hebben aan vitamine D. Hoge doses vitamine C kan ontstekingen ook remmen en vitamine E speelt ook een grote rol bij herstel. Kijk dus of je je lichaam op een natuurlijke manier – uit voeding – en wellicht ook uit natuurlijke poeders die je kunt toevoegen aan smoothies en shakes kunt helpen.

spierpijn5-magnesium

10. MAGNESIUM. (en Magnesium Sulfaat). Magnesium is een geweldig mineraal dat niet meer genoeg in onze grond voorkomt en daardoor vaak ontbreekt in ons voedingspatroon. Je kunt het in pilvorm innemen, maar het werkt vaak beter in een olie en bij gebruik op de huid. Magnesium is een geweldige spierontspanner en ik gebruik het in mijn praktijk vaak bij cliënten die lijden aan te hoge spierspanning. Magnesium heeft het lichaam nodig voor grofweg 300 vitale biochemische reacties, inclusief de overbrenging van zenuw impulsen, het reguleren van lichaamstemperatuur, ontgifting, energie productie en bot en tandopbouw. Sulfaten helpen je hersenweefsel, de proteïnes in je gewrichten, en de spijsvertering. Een bad met magnesium badkristallen doet wonderen na een middagje sporten.

(Bron: vrij naar een artikel op www.yoganonymous.com)

Tags: , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.