Boekbespreking: Superfoods in je dagelijks leven

cover_superfoods.inddDit bijzondere boek ‘Superfoods in je dagelijks leven’ van Jenny Bor en Thorsten Weiss heb ik al een tijdje in huis, ik lees er zeer regelmatig in en pas veel van de superfoods toe in de groene smoothies die ik een aantal keer per week maak. De schrijvers roeren op tamelijk confronterende wijze onderwerpen aan die je – met onze huidige mindset – niet eventjes een-twee-drie tot je neemt. Bor die gediplomeerd hormoon en voedingscoach is en Weiss die werkt als coach voor nieuw bewustzijn, gaan uit van de energetische waarde van voedingsmiddelen en stellen vast dat 95% van wat wij eten, en in de reguliere supermarkten kopen, ‘leeg’ voedsel is dat ons geen energie geeft, maar energie vreet. Daarom voelen veel mensen zich ook ‘leeg’ en uitgeput en ontwikkelen we allerlei kwalen en allergieen. Onze conditioneringen ten aanzien van voeding, hoe we erover denken, houden ons daar net als onze verslavingen aan vast.

superfoods3

Wat dan wel te eten? Veel mensen gaan steigeren als ze de recepten in dit boek, met de subtitel ‘waarom God geen fastfood eet’, zien. Want ze bestaan allemaal uit superfoods en groenten. Toch geloof ik wel in de boodschap van de schrijvers. Ze zeggen: “Natuurlijk en zo mogelijk rauw voedsel heeft een helende werking op het lichaam omdat het je lichaam inwendig zuiver houdt en van energie voorziet. Natuurlijke, zuivere en vitale voedingsmiddelen zijn in onze ogen zo weinig mogelijk bewerkte of verhitte, biologisch geteelde groenen en vruchten die veel bladgroen (chlorofyl) bevatten, gekiemde en ongekiemde biologisch geteelde en ongemanipuleerde granen, noten, zaden, kruiden en alle soorten superfood. Deze voedingsmiddelen bevatten enorm veel mineralen, vitaminen,antioxidanten en enzymen.’

superfoods1

Een kleine greep uit het grote aantal voordelen dat deze Superfoodlifestyle je biedt: genezing van ontstekingsprocessen in je lichaam, preventie van kanker, ontgifting, minder vermoeidheid, goede hormoonbalans, grotere weerstand, schone huid en gewichtsverlies. En dat zijn er maar een paar… Wat is nu eigenlijk een Superfood? Dat is een voedingsmiddel dat volwaardig en biologisch geteeld is, rauw en dus niet verhit boven de 42 graden, eenvoudig te verteren, voedzaam, rijk is aan vitaminen, mineralen, eiwitten en vetzuren etc die het immuunsysteem versterken, het lichaam ondersteunen en een gezonde spijsvertering bevorderen. NB: Superfood is geen vervanging van een evenwichtige voeding en hebben het meest effect als ze een onderdeel van je dagelijkse voeding vormen, die bij voorkeur vegetarisch en grotendeels rauw is.’

superfoods4-smoothie

Eigenlijk bevelen de schrijvers aan om te ‘eten als een chimpansee’, omdat die genetisch voor 99% op ons lijkt. In de vrije natuur levende chimps eten vruchten, groenten, noten, zaden en wat insecten. Veel groene voedingsmiddelen dus die veel chlorofyl bevatten, dat de kracht van de zon bevat. De schrijvers raden dan ook aan om veel groene smoothies te maken. Niet alleen kan je lichaam voedingsstoffen uit vloeibaar voedsel heel goed opnemen, een drank van groene bladeren in combi met vruchten en bronwater is een ideaal mengsel van vitale stoffen. Ik heb al vele superfoods besproken op dit blog, en ook de schrijvers van dit boek zijn dol op: rauwe cacao, rijstzemelen, kokoswater en kokosolie, hennep, moringa, spirulina, chlorella, tarwegras en gerstesap, marien fytoplankton, kiemen, brandnetels, kamille, biloba, chiazaad, lijnzaad, gojibessen, acaibessen,schisandrabessen, camu camu bessen, blauwe bessen, avocado, granaatappel, papaja, noni, baobab, aloe vera, cashewnoten, macadamia, olijven en olijfolie, spaanse pepers, maca, astragalus, ginseng, kurkuma, reishi, chaga, stevia, dadels, mesquite, lucuma, bijenpollen, kaneel, en shilajit. Al deze voedingsmiddelen worden in het boekje ‘Superfoods in je dagelijks leven’ uitgebreid besproken en er staan simpele receptjes bij.

superfoods5

Al met al zal deze manier van voeden misschien niet iedereen aanspreken, we zijn nog teveel gehecht aan ons ‘normale’ dieet van boterhammen met beleg, veel suiker en warm (gekookt) eten. Maar het kan zeker geen kwaad om met deze gegevens te experimenteren om te zien wat het voor jouw gezondheid kan doen. Ik heb er in ieder geval veel baat bij. Het boekje Superfoods in je dagelijks leven – waarom God geen fastfood eet’ is o.a. hier te koop en kost 19,90. Enjoy!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.