Boekbespreking: Zen Mens Zen Paard

zenmenszenpaardDit fantastische boek over omgaan met paarden, greep me bij de eerste bladzijden al bij de keel. Het vertelt ons namelijk ook veel over hoe we – in onze huidige maatschappij – omgaan met onszelf en onze medemens. In ‘Zen Mens Zen Paard‘ beschrijft neurochirurg Allan J. Hamilton wat en hoe we van de omgang met paarden kunnen leren. Hij vertelt zijn eigen ervaringen met paarden en erg mooi vond ik de passages waarin hij schrijft over onze linker- en rechterhersenhelft. ‘De meeste van ons vinden het geen enkel punt om de linkerhelft van onze hersenen de leiding te geven, met een groot ego dat het commando voert. We willen graag dat hij de beslissingen neemt. We voelen ons veilig en tevreden als we in een fysieke wereld leven die we kunnen interpreteren met ons eigen individuele bewustzijn. Voor de overgrote meerderheid van ons zal dit misschien de enige wereld zijn die we ooit zullen kennen.’

‘Maar is dit de enige vorm waarin we ooit zullen bestaan? Wat als er een andere wereld zou zijn waar we ook naartoe kunnen? De controle van ons ego is zo sterk en zo streng dat we onszelf de vraag misschien niet eens kunnen stellen. Maar soms komt onze rechterhersenhelft tussenbeide en laat ons ervaren welke muziek we zouden kunnen horen als onze innerlijke stem maar eens zweeg. De rechterhersenhelft verleidt ons om het universum niet alleen te observeren, maar er ook deel van uit te maken. Zulke ervaringen van een gedeeld bestaan, deel uit te maken van iets groters dan ons eigen bestaan, doet ons ego rillen van angst. Wat zal er gebeuren met ons goede oude ‘ikke’? Het schild van ons ego brokkelt af, en we ervaren de eerste gevoelens van een oneindige gemeenschap. Misschien vinden we dit nieuwe perspectief wel aantrekkelijk. En wie weet, begin ik er wel aan te twijfelen dat mijn ego alle antwoorden heeft.’

paard2

Wat dit te maken heeft met paarden, vraag je je nu misschien af? Paarden leven compleet in een wereld van beelden en intuitie, ze leven vanuit het groepsgevoel. (de kudde). En dus kun je in contact met paarden leren om het handvat te vinden van je egoschietstoel. Je hebt de kans om de band met de natuur te voelen, en zoals Hamilton schrijft: ‘Je wordt een zwemmer, midden in de creatie die met en in ons vloeit’. De invloed van onze rechterhersenhelft is zo subtiel, dat de linker de boel constant overschreeuwt. De linker is de kant van het verbale, van het ‘weten’, terwijl de rechterhersenhelft denkt in beelden en gevoelens, en emoties en intuitie, een kant die compleet ondergesneeuwd is bij ons Westerse mensen. Paarden drukken zich uit met hun lichaam. Een simpele beweging van de oren van de leidende merrie kan een hele kudde aansturen.

paard1

Onze aandacht, aangestuurd door onze linkerhersenhelft, gaat vooral uit naar woorden – de hele dag blablabla in ons hoofd – terwijl in feite slechts 10% met woorden gezegd kan worden. Want ook wij communiceren voor 90% non-verbaal. In feite zijn we ‘vergeten’ dat ook wij dieren zijn en in contact met paarden kom je terug bij dat onderbuikgevoel. De schrijver haalt vele figuren uit de spiritualiteit aan, bijvoorbeeld Carlos Castaneda die zegt: ‘de grootste fout van mensen is vastgeplakt blijven aan de rede. De rede behandelt mensen niet als energie… we zijn organismen die energie produceren. We zijn bubbels van energie.’ Paarden dompelen ons onder in een energetische context die de rede overstijgt, maar wel binnen het bereik van emotie blijft. Ze geven ons gedetailleerd feedback over hoe bedreven of onhandig we zijn in het voelen van energie en het verplaatsen ervan. We leren van onze paardenpartners hoe we onze geest leeg moeten maken. We leggen de constante herinneringen die ons brein produceert over onze persoonlijke behoeften en angsten het zwijgen op.’

paard3

Ik heb enorm genoten van dit mooie boek, van iedere bladzijde spat het gevoel en de liefde voor het paard. Op menige bladzijde kreeg ik tranen in mijn ogen van ontroering en herkenning. De verzorging van je paard wordt een ritueel, lopen met je paard aan een halster een meditatie, maar ook praktische zaken worden behandeld, zoals het leggen van een goede paardenknoop, het grondwerk in een round pen, gebalanceerd leiderschap dat bestaat uit commando, controle, compassie en communicatie. Paarden willen graag leiding voelen en als je paard ‘nee’ zegt, heb je of de verkeerde vraag gesteld, of de vraag verkeerd gesteld. ­čÖé Dit boek is een must-have voor iedereen die met paarden te maken heeft. Het verbetert niet alleen je band met het edele dier, maar ook de band met jezelf en met de wereld om je heen.

paard4

Dr. Allan J. Hamilton is als hersenchirurg afgestudeerd aan Harvard en daarnaast een gerenommeerd paardentrainer die talloze clinics heeft gegeven in de Verenigde Staten en Europa. Hij is de auteur van The Scalpel and the Soul: Encounters with surgery, the supernatural and the Human Power of Hope, waarmee hij in 2009 de Silver Nautilus Award won voor spirituele non-fictie. Dr. Hamilton is tevens medisch consulent vor de televisieseries Grey’s Anatomy en Private Practice. Hij woont op een kleine ranch in het buitengebied van Tucson in Arizona waar hij Lipizzaners en Angus-runderen fokt. Zijn boek Zen Mens Zen Paard wordt in Nederland uitgegeven door Bloemendal Uitgevers, kost 39,95 en is onder andere hier te koop.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

One Response to “Boekbespreking: Zen Mens Zen Paard”

  1. Kristie15 september 2014 at 09:47 #

    Klinkt zo goed dat ik het direct ga bestellen!
    Dank je wel voor de tip! Kris

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.