Als de ‘klik’ uit je vriendschap is

Sinds onze kindertijd hebben we bepaalde ideeën over vriendschap. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat onze beste vrienden er altijd voor ons zullen zijn, of zelfs ‘moeten’ zijn. Dat we altijd alles met hen moeten kunnen delen. Dat ze eeuwig duren. En dat we ‘sociaal vaardig’ en ‘geliefd’ zijn als we veel vrienden hebben. En we denken dat we iemand teleurstellen als we een vriendschap willen beëindigen. Op Facebook is dit duidelijk te zien: ontvrienden veroorzaakt de grootste ruzies.

vriendschap6

Bekijk je deze ideeën, overtuigingen en patronen wat beter, dan blijken ze vaak niet te kloppen. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat de meeste vriendschappen alles behalve een leven lang duren; gemiddeld is een vriendschap na ongeveer 7 jaar uitgewerkt. Uit een ander onderzoek komt naar voren dat we niet eens meer dan 250 contacten kunnen behappen, laat staan onderhouden. En dat is inclusief collega’s, familie, buren, leden van verenigingen, scholen, sportclubs en dergelijke. Het ontbreekt ons daarvoor simpelweg aan tijd en geheugen.

De redenen waarom je vrienden ‘kwijt’ raakt zijn divers. Je deelt niet meer dezelfde interesses, mensen worden ziek, werkloos of maken zaken mee die ze gewoonweg niet meer op een bevredigende manier kunnen delen met bepaalde vrienden. Ook door spirituele groei kun je vrienden kwijt raken. Ergens weten we namelijk wel dat we, voorbij ego-redenen van een ander ‘nodig’ denken te hebben, vriendschappen aangaan omdat we een bepaalde ‘klik’ met iemand voelen. Dat is een vaag begrip, maar je weet dat je vrienden bent omdat er ‘iets’ is. Een soort gelijkgestemdheid, een band, een aantrekkingskracht door energie of trilling die je deelt. Je trekt bepaalde mensen aan, net zoals je bepaalde mensen afstoot.

vriendschap2

Zo’n ‘Kosmische’ band schijnen we doorgaans te onderhouden met een groep van gemiddeld 90 personen. Een soort van Kosmische familie waarin zielen in wisselende samenstelling bijna allemaal tegelijkertijd op deze aarde aanwezig zijn, of elkaar ontmoeten tijdens deze incarnatie. Binnen deze Kosmische groepen is een grote herkenning van zielen en een groepsbewustzijn waar de ziel bij ‘hoort’. De trillingsfrequentie is vooral gelijkwaardig en dat is ook de belangrijkste factor voor deze vriendschappen.

vriendschap3

Als je spiritueel groeit, verhoogt je frequentie doordat je inzichten krijgt, blokkades opruimt en een proces van bewustwording doormaakt. Je gaat dan simpelweg niet meer samen met sommige mensen, je trilt letterlijk anders waardoor er wrijving en onrust ontstaat. Vaak wordt degene die spiritueel groeit en een ander pad kiest niet meer begrepen door de ‘oude’ vrienden. Men kan je niet meer volgen. Hierdoor ontstaan misverstanden, teleurstelling, verdriet en boosheid wat vaak omslaat in wrok en roddel. Veel mensen gaan de confrontatie dan niet aan en laten de vriendschap simpelweg doodbloeden. Soms neemt men het zichzelf kwalijk dat men niet in staat is geweest om de vriendschap in stand te houden. Een troost is dat spirituele groei altijd gepaard gaat met loslaten van oude structuren en beperkingen, dus ook van oude vriendschappen, tenzij die vrienden meegroeien in die verandering.

Sommige mensen ervaren spirituele groei dan ook als behoorlijk onprettig! Je hebt het gevoel dat je mensen ‘verliest’ waardoor een diep gevoel van eenzaamheid kan ontstaan. Sommigen omschrijven het – voor mij zeer herkenbaar – als een gevoel van tijdelijk kluizenaarschap. Maar uiteindelijk trek je met het loslaten van oude vrienden, ook weer nieuwe aan, die beter bij je (trillingsfrequentie) passen. Het is een soort wisseling van kudde. Het eerste waar je de verandering aan kunt merken, is het ontstaan van nieuwe vriendschappen met gelijkgestemden, waarbij het lijkt alsof je elkaar al jaren kent. Het is rustgevend dat het aantrekken en afstoten van vriendschappen onderdeel uitmaakt van de leerschool op Aarde.

vriendschap5

Jammer is dat de meesten van ons niet geleerd hebben hoe we vriendschappen moeten beëindigen. Vaak zoeken we naar een argument om ons besluit om ermee te stoppen te rechtvaardigen. We rekenen een vriend(in) genadeloos af op zijn of haar slechtste eigenschappen, gedrag (zweverig) of op iets wat voorgevallen of gezegd is. Ineens deugt het niet meer voor die waardevolle vriendschap. Negatieve verwijten, soms over en weer, geven schade aan het zelfbeeld. En velen voelen zich, als een vriendschap wordt beëindigd op hun hart getrapt. Om dit te genezen is tijd een belangrijke factor. Om het proces te versnellen is het ook goed om vergeving te schenken, aan jezelf en aan de ander. Niemand heeft ‘schuld’, niemand is ‘goed’ of ‘fout’ geweest. Bedank de ander gewoon voor de vriendschap die er ooit was. En vervolg je weg, in vrede.

vriendschap4

Tags: , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.