8 X De Kenmerken van Gelukkige Mensen

Gelukkig zijn: het is in veel gevallen een manier van leven. Hier acht kenmerken van blije mensen:

1. Ze raken niet verstrikt in andermans drama
Blije mensen zijn wars van drama’s. Ze creeeren ze zelf niet – door te roddelen, te emmeren over zaken die ze toch niet kunnen veranderen of te blijven hangen in het verleden. En ze raken ook niet betrokken bij het drama van anderen. Gelukkige mensen vinden het niet interessant wat andere mensen over hen zeggen. Zelfs niet als de opmerkingen onbeschoft zijn. Sterker nog: blije mensen zijn vaak dankbaar als ze te maken krijgen met moeilijke mensen omdat deze mensen belangrijke reminders vertegenwoordigen van ‘hoe ik NIET wil zijn’. Ze glimlachen erom en gaan rustig hun eigen kant op.

happy1

2. Ze zorgen voor hun belangrijke relaties

Volgens studies blijven mensen gelukkiger als ze minimaal vijf belangrijke vrienden/relaties hebben met wie ze moeilijke en/of emotionele zaken kunnen bespreken. Het aantal vrienden is hier niet het belangrijkste aspect, het is de moeite die je ervoor doet – de input – die telt. Studies wijzen ook uit dat je naarmate de tijd verstrijkt steeds weer belangrijke mensen ‘verliest’. Daarom is het belangrijk om in innige vriendschappen te blijven investeren. ‘Gevers’ zijn ook vaak gelukkiger dan ‘nemers’. Aandacht geven maakt gelukkig, terwijl mensen die constant vragen: ‘what’s in it for me’ vaker ongelukkig zijn.

3. Ze geven zichzelf allereerst aandacht
Het meest pijnlijke is wanneer je jezelf verliest in het proces van (teveel) van iemand anders houden. Je vergeet dan dat jijzelf ook mag ontvangen, dat jezelf ook speciaal bent. Ja, je geeft om je belangrijke mensen in je leven, maar gelukkige mensen weten dat houden van jezelf niet egoistisch is. Ze zetten hun eigen behoeftes op nummer een, want ze zien dat je er alleen dan volledig kunt zijn voor anderen. Als je jezelf constant wegcijfert om anderen te helpen, ben je slechts een lege huls van je ware zelf. Denk maar aan wat er in het vliegtuig wordt gezegd over dat je –in geval van het wegvallen van de luchtdruk in de cabine – eerst jezelf moet helpen. En dan pas anderen. Anders ben je al gestikt voordat je anderen kunt helpen.

4. Ze focussen op effectiviteit boven populariteit
Verwar populariteit vooral niet met effectiviteit. Populair zijn betekent dat mensen je een tijdje leuk vinden. Effectief zijn betekent dat je een verschil hebt gemaakt. Gelukkig zijn is het verschil tussen de twee aanvoelen, en steeds weer voor het laatste kiezen.

happy3

5. Ze zeggen ‘nee’ als dat moet

Ja zeggen op alles en met iedereen vriendjes willen zijn, zet je op de rails voor je ongelukkig voelen. Het ‘te druk’ hebben is vaak een gevolg van te vaak ‘ja’ zeggen. We hebben allemaal verplichtingen, maar drukte waarbij je je comfortabel voelt, is het resultaat van een goed ‘ja-management’. Neem dus even de tijd om na te voelen voordat je meteen spontaan ‘ja’ roept op iets! En zeg ook ‘nee’ als iets niet goed voelt of je geen zin ehbt. Je kunt niet altijd plooibaar zijn, dat geeft mensen enkel een ingang om misbruik van je te maken. Soms moet je gewoon heldere grenzen stellen.

6. Ze praktiseren dankbaarheid
Dankbaarheid is de koning van geluk. Hoe meer je je bewust bent van de mooie dingen die in je leven gebeuren, hoe meer dankbaarheid je kunt voelen. En des te minder kans dat je je depressief, onrustig, eenzaam, jaloers of neurotisch zult voelen. Sta dus elke dag stil bij hoe goed je het hebt. Elke dag! Hoe vaker je je bewust bent van de dingen die goed gaan in je leven, hoe meer het er zullen zijn en hoe gelukkiger je bent.

happy5

7. Ze zitten niet vast aan ieder success of iedere mislukking
Gelukkige mensen zijn vaak op lange termijn succesvol om een simpele reden: ze denken anders over succes en mislukking. Ze vatten niet alles wat er mis gaat persoonlijk op en ze krijgen geen kapsones als iets lekker loopt. Volg vooral in hun voetstappen en wees een nederige, levenslange leerling. Laat succes nooit naar je hoofd stijgen en laat mislukking niet toe in je hart.

8. Ze weten om te gaan met moeilijke tijden
Een gelukkig leven en een betekenisvol leven zijn niet per se hetzelfde. Ja, het is moeilijk om gelukkig te zijn als er nare dingen gebeuren. Maar mensen die zelfs in lastige tijden de voordelen zien van hun worstelingen, zijn uiteindelijk het gelukkigst. Hoe je omgaat met moeilijke tijden is wat je karakter vormt. Je wordt wat je gelooft. Kijk dus objectief naar dingen. Zoek overal lessen in en beweeg voorwaarts. En laat een moeilijke les je hart niet verharden. Nog een goede: zie afwijzing niet als een teken dat je niet goed genoeg bent, maar als een teken dat het gewoon niet zo moest zijn. En dat er iets beters voor je in het verschiet ligt.

(Volgende keer deel 2, want gelukkige mensen hebben nog meer kenmerken.)

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.