Weg met plastic!

plastic1Vanochtend was het vloed op het strand en mij viel weer de enorme hoeveelheid aangespoeld plastic op. Het maakt mij altijd een beetje moedeloos, want al raap je dagelijks wat op en gooit het in de prullenbak, er is altijd meer. Er schijnen in bepaalde golfstromingen in onze oceanen zelfs gigantische hoeveelheden rond te draaien. En dat vergaat niet… Het gaat niet alleen om grote dingen zoals plastic tassen en andere verpakkingsmaterialen, maar ook om micro-plastic dat bijvoorbeeld in allerlei schoonheidsproducten gebruikt wordt. Vissen, vogels en andere zeedieren raken verstrikt in de grote tassen, of zien de kleine plasticdeeltjes voor eten aan en gaan er dood van. Ook wij krijgen het ongemerkt binnen, als we vis eten. Ik hoef denk ik niet uit te leggen hoe ongezond dat is.

plastic4

Plastic verpakkingen: het is iets van de laatste veertig jaar en zo onnodig. In mijn gemeente wordt plastic nog niet gescheiden, maar ik ben er een tijdje geleden wel mee begonnen. Wat dan meteen opvalt is dat de hoeveelheid plastic afval zoveel groter is dan de hoeveelheid ‘gewoon’ afval. Alles maar dan ook alles zit in plastic verpakt, zelfs plastic vuilniszakken! Soms zelfs twee, of drie lagen. Bedrijven verzenden de kleinste spullen in gigantische kartonnen dozen en vullen die dan op met bubbelplastic. De verpakkingsindustrie viert hoogtij… Hierbij dus de dringende oproep aan ‘mijn’ kustgemeenten: Egmond, Bergen, Schoorl: voer vooral die ban op plastic tasjes in! Blijven de stranden en onze mooie zee schoner!

plastic3

Ondertussen is het natuurlijk zaak om je vooral zelf bewust te worden van je gedrag omtrent plastic. Ga je boodschappen doen, neem dan bijvoorbeeld altijd zelf je herbruikbare tassen, dozen of kratten mee. Breng zelf je plastic afval weg. En wil de visboer een tweede plastic zakje om je meeneem-vis doen, zeg dan nee! Nog een manier om de berg plastic afval te verminderen ligt wat mij betreft bij winkels en supermarkten. In Hawaii is men sinds kort begonnen met het bannen van de verkoop en het gratis geven van plastic tasjes. Retailers hebben drie jaar tijd (lang!) om van hun voorraad af te komen en met alternatieven te komen. De meeste klanten blijken die noodzaak gelukkig in te zien, en van harte mee te werken.

plastic2

Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat we massaal overstappen op papieren tassen. Daarvoor worden tenslotte bomen gekapt en dat willen we ook niet. Er ligt dus een uitdaging voor de verpakkingsindustrie om met een milieuvriendelijk alternatief te komen.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.