Relatie-bouwers

Relatie-bouwers. Het is ‘aan’ of het is ‘uit’. Zo denken de meeste mensen over een relatie. Een andere – en betere – manier is om een relatie niet als een statisch ding te zien, maar als een proces. Het proces van relateren, het is dus een werkwoord en geen zelfstandig naamwoord. Het proces van relateren verandert voortdurend en dat is niet per se goed of slecht. Het is gewoon zo. Om nu op een gezonde manier te relateren, is het goed om eens te kijken naar de interactie met je partner of andere geliefde personen in je leven. Dit zijn vijf simpele relatie-opbouwende gesprekken die je met iedereen in je leven kunt voeren:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Benoem elkaars sterke kanten

De meeste van ons hebben niet zo helder voor ogen waar we precies goed in zijn, beter dan anderen. Maar we nemen wel van elkaar aan dat we dat wel over onszelf weten. De een is goed met schrijven of schilderen, de ander heeft een komisch talent of kan goed met dieren omgaan. Er is altijd wel iets dat eruit springt. Geef de mensen in je leven dus eens applaus voor wat jij ziet als hun sterke kanten. Onderschat nooit de kracht van een welgemeend compliment: het kan levens veranderen.

flow1

2. Spreek waardering uit

We voelen ons allemaal wel eens niet gezien. Soms doen we moeite en de ander neemt het niet waar, of ziet het als vanzelfsprekend. We zijn simpelweg vaak bezig met andere dingen. Je weet echter hoe het voelt om wel gewaardeerd te worden, dus waarom geef je dat kado niet vaker aan mensen om wie je geeft. Dankbaarheid tonen zal een lach op iemands gezicht toveren. En op dat van jezelf als je het positieve effect ziet van je woorden.

flow2

3. Leer van elkaar

Als je tegenover iemand zit die getalenteerder is dan jijzelf, dan heb je twee keuzes. Je stooft weg in je jaloezie of je kiest ervoor om te leren. Kies je jaloezie, dan leer je niet. Kies je om te leren, dan zul je niet jaloers zijn. Een leerling worden van de mensen om je heen is ook een vorm van respect: voor jezelf en voor de ander. Jij eert en erkent de manier waarop zij iets doen en je herkent het potentieel in jezelf dat tot ontwikkeling wil komen.

flow3

4. Uit je, ook over wat je anders zou willen

Communicatie is cruciaal in relaties. Meestal vragen we niet om feedback over ons eigen gedrag, en dat doen we meestal ook niet op dat van de ander, totdat er sprake is van een conflict. Dan worden we defensief en onze communicatie wordt aanvallend en onaangenaam. Als we er echter voor kiezen om te communiceren als er pais en vree heerst dan is dat heel postief voor de relatie. Daarnaast is het zaak om onze emoties zien voor wat opkomt in ons. Het heeft niets met de ander te maken, die drukt slechts op je knoppen. Zien we deze twee dingen helder, dan geven we de ander ruimte om de keuze te maken om te veranderen. Of niet.
Door feedback te vragen, zijn we ruzies in feite een stap voor. Feedback kan helpen om de ander beter te behandelen waardoor die ander ook weer beter naar je kan luisteren. Heb je nog nooit om feedback over je eigen gedrag gevraagd, dan kan dat onnatuurlijk aanvoelen en je zelfs bang maken. Je denkt misschien dat het beter is om ‘moeilijke’ gesprekken of kritiek te vermijden. Maar er is altijd wel iets dat je aan de ander stoort en je niet uiten is ongezond. Als je je uit in periodes dat je relatie kalm is, is dat handig om dat je dan allebei open staat en receptief en respectvol kunt zijn. Doe je het als je toch al ruzie hebt, dan is er veel meer kans dat je elkaar pijn doet.

flow5

5. Waarover schep je op?

We weten allemaal hoe het voelt als je in een groepje staat en positief praat over iemand die er niet is. We doen of dat heel gewoon is en je voelt vaak geen aandrang om dit ook te delen met degene die werd besproken. In feite scheppen we over elkaar op. We delen leuke, grappige en inspirerende verhalen over mensen die we kennen. En die persoon heeft misschien helemaal geen weet van! Dat kan anders! Vertel de ander er dus over, ook dat heeft positieve invloed op je relatie met elkaar.

Tags: , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.