Tong Talk

We doen van alles om onze tanden en kiezen gezond te houden; poetsen, ragen, stokeren, flossen. Maar wat mij altijd weer verbaasd, is dat wij – en ook tandartsen en mondhygienisten – het nooit hebben over de tong. Het is dan misschien geen lekker praatje, maar het lijkt mij erg nuttig om het belang van een schone mond – en tong – te begrijpen. De tonghuid is bekleed met papillen die voortdurend afslijten maar ook continu regenereren. Maak je je tong nooit schoon, dan is de kans groot dat etensresten, vuil en bacterieen zich tussen de tongpapillen gaan nestelen. Er ontstaat dan een vieze laag van etensresten, chemische stoffen en micro-organismen. Je herkent het meteen als je tong bedekt is met witte, gele of zelfs grijzige aanslag.

mond2

Overdag is dat meestal niet meteen een probleem, omdat de continue speekselvloed de tong reinigt. Maar ’s nachts, terwijl we slapen, maken we geen speeksel aan en ligt de achterkant van onze tongrug tegen ons verhemelte geplooid. Dat warme, vochtige holletje is een ideale broeikas voor bacteriën die tussen de papillen achterblijven. Deze bacteriën scheiden nitrieten af, en die geven de kenmerkende geur van rotte eieren bij het opstaan.

mond1

Veel mensen denken dan: ik poets ’s ochtends mijn tanden en spoel eventueel even met (agressieve goedje) Listerine of neem een kauwgumpje en klaar is kees. Maar zo werkt het helaas niet. Soms liggen aan een onaangename mondgeur kwaaltjes ten grondslag: tandvleesontsteking, cariës, tandsteen, vuilophoping in de ruimtes tussen de tanden. Laat je gebit dus regelmatig controleren door een tandarts en mondhygienist. Maar verwijder dus ook vooral dagelijks het beslag op je tong; dat is net zo belangrijk als het poetsen en flossen van je tanden.

mond3

Nu zijn hier speciale tongschrapers voor in de handel, maar je kunt de aanslag ook wegpoetsen met een zachte tandenborstel die je speciaal apart houdt voor deze taak en regelmatig vervangt. Je kunt een beetje tandpasta (zonder fluoride) op de borstel doen om je tong mee te reinigen, maar heel ideaal is het gebruik van natrium bicarbonaat  Het is niet alleen goed om bacterieen in de mond op een natuurlijke manier om zeep te helpen, maar ook goed tegen tal van andere kwaaltjes. Het smaakt zout en je haalt er die vieze laag mee weg, waardoor op je tong mooi roze is en er veel minder schadelijke bacteriën aanwezig blijven. De hoeveelheid zwavelverbindingen daalt hiermee met 73 % wat een slechte adem bestrijdt. Nog een voordeel: je smaakpapillen komen weer vrij, zodat je beter proeft!

Succes!

Tags: , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.