Het vierde inzicht: ‘Doe altijd je best’

Het vierde inzicht: ‘Doe altijd je best’. Het vierde – en laatste – inzicht uit het boekje ‘De Vier Inzichten’ door Don Miquel Ruiz luidt: ‘Doe altijd je best’. Dat lijkt een open deur, maar het blijkt meer te omvatten dan we denken. Ruiz schrijft: ‘Doe altijd je best, niet meer en niet minder.” Wees ook zacht voor jezelf en besef dat je beste best niet elke dag en onder dezelfde omstandigheden altijd hetzelfde is. Alles is voortdurend in beweging en dus zal ook je beste best de ene keer van betere kwaliteit zijn dan de andere keer. Je uiterste best is afhankelijk van hoe je je voelt: gelukkig en tevreden, of ziek, van streek, boos of jaloers. En dus is je beste best geen moment hetzelfde. Ook zal het met de tijd veranderen. Raak je meer geworteld in de Vier Inzichten, dan wordt je beste best beter dan het was.

best1

Een mooi inzicht is ook dat je nooit meer moet doen je best. Je verspilt daarmee kostbare energie en gaat denken dat je beste best niet goed genoeg is. Als je overdrijft put je je lichaam uit en dat keert zich tegen jezelf. Je bereikt je doel dan niet. Minder dan je beste best doen is ook geen aanrader. Dan krijg je vroeg of laat last van frustraties, schuldgevoelens en spijt. Doe dus, in welke levenssituatie dan ook, gewoon je best. Moe, ziek of juist happy: doe altijd gewoon je best, dan hoef je je niet schuldig te voelen en jezelf ook niet te straffen.

best2

Door je best te doen, ga je intensiever leven. Je wordt productiever en zorgt beter voor jezelf, en voor je naasten en de gemeenschap. En dat maakt dat je je gelukkig zult voelen. Je doet de dingen waarin je plezier hebt, niet omdat je er een beloning voor verwacht of omdat andere mensen van alles van je willen. Daar word je alleen maar ongelukkig van. Doe de dingen dus gewoon omdat je ze wilt doen, dan zul je ook merken dat je alles wat je doet met plezier doet. Je zult waarschijnlijk ook worden beloond, maar je bent er niet op gefixeerd. Verwacht je helemaal geen beloning, dan krijg je vaak meer dan je had durven dromen. Je geniet bovendien van het leven zonder verveeld, of gefrustreerd te raken.

best3

Door je best te doen, leer je jezelf ook aanvaarden. Je moet je dan wel van alles bewust zijn en van je fouten leren. Alleen door oefening leer je van je fouten. Leren betekent dat je in alle eerlijkheid de gevolgen van een daad beziet, en blijft oefenen waardoor je bewustzijn toeneemt. Uiteindelijk voelt je best doen helemaal niet als werken, omdat je wat je doet leuk vindt. Dingen met plezier doen is ten volle leven. Met ledigheid ontkennen we het leven. Ledigheid is jaren achtereen voor de televisie hangen omdat je bang bent om risico te nemen, bang om uitdrukking te geven aan wie je bent. Handelen, dingen doen is uitdrukking geven aan wie je bent. Je hebt misschien allerlei briljante ideeen in je hoofd, maar als je er niets mee doet, heeft niemand daar wat aan, ook jijzelf niet.

best4

Het eerste, tweede en derde inzicht zullen alleen werken als je altijd je best doet. Verwacht niet dat je altijd onberispelijk zult zijn in je woorden, verwacht niet dat je nooit meer iets persoonlijk zult opvatten en verwacht niet dat je nooit meer van een veronderstelling zult uitgaan. Maar je kunt in ieder geval proberen en je best doen om dat wel te zijn en te doen. En dan gebeurt er iets ‘geks’, want ook als je weer eens ‘faalt’, zul je je goed voelen. Want je weet dat je ‘slechts’ aan het oefenen bent. En dat je altijd je best doet.

Tags: , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.