Lekkere trek? Houd je bloedsuikerspiegel in check!
Je hebt er misschien wel eens van gehoord: de bloedsuikerspiegel. En nee, die is niet alleen belangrijk voor diabetici, maar ook voor mensen die diabetes willen voorkomen. Iedereen dus! Na het eten van iets zoets – koek, snoep, gebak, alles met suiker – of een grote hoeveelheid snelle koolhydraten zoals een bord pasta of een aantal boterhammen bijvoorbeeld, maakt je lichaam insuline aan om de snel gestegen bloedsuikerspiegel weer omlaag te krijgen. Bij een hoge piek komt er veel insuline vrij waarna een enorme dip volgt als je bloedsuikerspiegel weer omlaag gaat. Je kunt dit herkennen aan lekkere trek of een sterk hongergevoel tussen de maaltijden door. Het lichaam is een prachtig systeem, want om deze pieken te compenseren, maakt het adrenaline aan om die bloedsuikerspiegel weer omhoog te stuwen. Je ziet: het is een soort jojo-effect. De adrenaline in je bloed – hetzelfde stofje dat vrij komt als je zou worden aangevallen door een leeuw – geeft je vervolgens een opgejaagd en trillerig gevoel. Je kunt zweterig en duizelig worden of hartkloppingen krijgen. Je denkt dan: ik heb honger. Terwijl je in feite gewoon last hebt van bloedsuikerspiegel-schommelingen.
Je begrijpt: al die pieken en dalen zijn niet gezond! Dit zijn de do’s en don’ts om je bloedsuikerspiegel in balans te houden:
1. Schrap zoveel mogelijk suiker uit je dieet! Neem alleen heel af en toe een koekje of snoep; maak er geen gewoonte van. Dagelijks suiker is echt funest voor je lichaam en dan ligt diabetes op de loer. Schrap daarnaast alle producten die op je lichaam het zelfde effect hebben als suiker zoals brood, aardappelen, pasta en witte rijst uit je menu. Het is misschien even wennen, maar na een paar weken zonder weet je niet meer beter en vind je – vooral in natuurvoedingswinkels – veel alternatieven die milder zijn voor je bloedsuikerspiegel. (Vermijd tarwe).
2. Eet drie maaltijden per dag en maximaal 1 tussendoortje zoals bijvoorbeeld een handje noten, wat cherrytomaatjes of plakjes komkommer.
3. Toch een keertje zoet? Combineer het dan altijd met eiwitten en/of gezonde vetten. Je neemt dan bijvoorbeeld een handje noten bij een appel.
4. Zorg voor voldoende beweging, maar pas op voor teveel en te intensieve beweging. Ideaal is iedere dag een half uur matig intensief bewegen zoals bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Daarnaast kun je maximaal drie keer per week een uur intensiever trainen. Het beste is dan een combinatie van krachttraining (ongeveer 2/3 van je training) en cardio training (ongeveer 1/3 van je training).
5. Vermijd stress zoveel mogelijk en als je er echt niet aan kunt ontkomen: zet er iets tegenover zodat je in ieder geval voldoende rustmomenten creëert voor je lichaam om weer te herstellen! Ga dus na een intensieve werkdag niet meteen voor de tv hangen (meer stress, echt waar), maar maak een wandelingetje, mediteer of luister naar rustige muziek.
De Top 3 voordelen van een gebalanceerde bloedsuikerspiegel zijn:
1. Meer aanmaak van melatonine
Dit slaaphormoon wordt aangemaakt uit serotonine en zorgt er in de avond voor dat je lichaam zich klaar gaat maken voor de nacht. Een te hoge bloedsuikerspiegel remt de aanmaak van melatonine. Daarom is het belangrijk om na 20.00 uur niets meer te eten en geen oppeppende dranken zoals koffie, frisdrank of alcohol te drinken.
2. Je lichaam maakt meer DHEA aan
Het hormoon DHEA wordt ook wel het verjongingshormoon genoemd. Het wordt ’s morgens vroeg als je het meest ontspannen bent aangemaakt en helpt het lichaam om slank te blijven en verbeterd de weerstand waardoor je beschermt wordt tegen een hele rits ziektes. Ook heeft het verjongende effecten op het lichaam zoals geheugenverbetering. Heb je een chronische hoge bloedsuikerspiegel dan wordt de aanmaak van DHEA geblokkeerd door stresshormonen. Dit verklaart ook waarom mensen die veel zoetigheid eten er minder jeugdig uitzien.
3. Meer aanmaak groeihormoon
HGH ofwel groeihormoon is het menselijk groeihormoon dat helpt bij de opbouw en herstel van het lichaam, bijvoorbeeld spieropbouw en herstel, stressbestrijding, energie en een gezonde vetverbranding . Het wordt geproduceerd bij lichaamsbeweging, in geval van stress en in de eerste uren van je slaap. Een verhoogde bloedsuiker remt de aanmaak van HGH.
Bron: vrij naar het boek ‘100% suikervrij in 30 dagen’ door Carola van Bemmelen
No comments yet.