Dure hardloopschoenen blijken weggegooid geld

In het AD las ik vanochtend iets wat ik – als verslaafde hardloopster – al langer vermoedde: dure hardloopschoenen zijn weggegooid geld. Ik koop de mijne altijd bij outlet-winkels, waar zelfs de ‘overjarige’ hardloopgympies van grote merken als Nike, Adidas en Asics voor een schijntje (vaak niet meer dan ongeveer 35 euro) weggaan. Daar doe ik met 3x rennen in de week heus een jaar mee, zo niet langer. Hieronder het artikel, waaraan ik nog zou willen toevoegen: kies voor lekker zittende, lichte schoenen. En: zorg dat je op gewicht bent. Als je te zwaar bent, vinden je gewrichten het niet fijn om hard te lopen.

Net dure hardloopschoenen gekocht? Alle mooie verhalen over steunzolen, pasvorm, stabiliteit en afwikkeling van de voet zijn onzin en geldklopperij. Dit beweert sportarts Steef Bredeweg van het Universitair Medisch Centrum Groningen, die volgende week op dit onderwerp promoveert.

Woman Running on Beach

Een goede sportschoen voorkomt toch blessures? Daar is iedereen zich toch terdege van bewust?
“Nee dus. Als je de wetenschappelijke literatuur op een rijtje zet, blijkt dat hier bedroevend weinig onderzoek naar is gedaan. Er wordt van alles geroepen, maar een goede onderbouwing ontbreekt. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat steunzolen, dempers, of video-analyses een gunstig effect op het lichaam hebben.”

Wat moeten we dan dragen? “Simpel. Een schoen die lekker zit.”

Zijn alle hardlooppijntjes dan verleden tijd? “Nee, een blessure ligt altijd op de loer. 95 procent van de blessures wordt namelijk veroorzaakt door overbelasting. Bij de training willen we te snel en te veel. De buurman loopt de marathon, dus dat moeten wij ook kunnen. Om blessures te voorkomen, moet een hardloper vooral letten op de reactie van zijn lichaam, zoals pijn en stijfheid, en niet op zijn schema of de kwaliteit van zijn schoenen.”

rennen2

Is dit nieuwe informatie voor al die schoenenfabrikanten? “Nee, zij weten dit allang. Ik durf zelfs te stellen dat zij de hardlopers hebben misleid. Door hen is bij veel hardlopers de angst ontstaan: als ik geen goede schoenen koop, loop ik kans op een blessure. Die boodschap heeft tot een enorm marketingsucces geleid. Fabrikanten zoeken wel steeds meer toenadering tot de wetenschap. Er is bijvoorbeeld al een aantal minimalistische schoenen op de markt, een soort nabootsing van blote voeten. De komende jaren volgen er zeker nieuwe technologieën die de schoenverkoop op peil houden.”

En op blote voeten rennen? “Raad ik af, met al die steentjes en stukjes glas op de weg. Dat zijn onze voeten niet meer gewend. En onze spieren zijn lui geworden, sinds we op schoenen lopen. Rennen op blote voeten kan, maar je moet het langzaam opbouwen.”

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.