Pijntjes? 4 x de voordelen van yoga

yoga1Vaak krijg ik mensen op mijn massagetafel die stijf zijn doordat ze niet genoeg – en niet op de juiste manier – bewegen. Mijn advies is dan: ga op yoga. Door regelmatige yoga beoefening bereiken veel mensen wat ze met keihard trainen in de sportschool of het rennen van marathons niet bereiken. Je lijf krijgt een betere vorm, je spiertonus wordt mooier en je de extra kilo’s verdwijnen moeiteloos.

Uiteraard is yoga veel meer dan het doen van wat oefeningen (de asana’s).  Yoga bestaat uit het achtvoudig pad dat bestaat uit de  Yamas (zaken die je moet nalaten zoals stelen, oneerlijkheid en hebzucht),  de Nyamas  (dingen die je moet nastreven, zoals tevredenheid, zelfstudie, tevredenheid), de Asanas (de fysieke yogahoudingen), Pranayama (verbonden ademen), Concentratie en Contemplatie, Meditatie en Verlichting. Goed les krijgen betekent dat er aan al die onderdelen aandacht wordt besteed. Hier vier voordelen van yoga – mits het goed wordt gegeven:

ICP

1. Je voelt je minder onrustig en hebt meer energie.
Er gaat niets boven yoga als het gaat om het leegmaken van je volle hoofd zodat je kunt ontspannen. Het geeft je die noodzakelijke ‘ik-tijd’ om je te concentreren op je lichaam en je gevoelens. Ook helpt het om je stemming te verbeteren. Een Japanse studie uit 2011 wees uit dat vrouwen die twee jaar lang regelmatig yoga beoefenden veel minder gespannen, boos en moe waren dan vrouwen die niet aan yoga deden. Ze scoorden ook hoger als het gaat om mentale fitness en emotionele balans.

yoga4

2. Je slaapt beter.
Of je nu problemen hebt met inslapen of met doorslapen: yoga helpt je sneller naar dromenland en maakt dat je er langer blijft. Uit een studie onder ‘slapelozen’ die werd gepubliceerd in het medische tijdschrift ‘Applied Psychophysiology and Biofeedback’ bleek dat mensen die dagelijks aan yoga deden veel en veel beter sliepen. Ze vielen een kwartier sneller in slaap en sliepen ruim een half uur langer. Daarbij werden ze ’s nachts tot drie keer minder wakker dan daarvoor.

Yoga (Bow Pose)

3. Je seksleven verbetert.
Yoga kan je helpen om opwinding en verlangen te vergroten. Bij vrouwen maakt het de vagina ontvankelijker en vochtiger en orgasmen worden intenser. Uit een Amerikaanse studie bleek dat yoga het seksleven van veel vrouwen dramatisch ten goede had gekeerd. De verbetering was zelfs nog intenser bij vrouwen boven de 45 jaar. Voor mannen geldt onder meer dat ze hun orgasme beter kunnen leren uitstellen door yoga.

yoga6

4. Je hebt minder last van pijntjes en kwaaltjes
Mensen roepen wel eens dat yoga juist pijn doet. Maar dat wordt waarschijnlijk geroepen door mensen die niet op de juiste manier yogales krijgen. Door ‘sportschool-yoga’ waarbij er een competitieve sfeer hangt en er wordt gezegd dat je je pijngrens over moet, komen veel mensen met blessures bij de dokter en fysiotherapeut terecht. Wordt het goed gegeven, dan ben je met jezelf bezig en niet met de persoon op het matje naast je. Uiteraard zoek je je grenzen op, maar je gaat steeds maar zo ver dat het geen pijn doet. Ja, sommige houdingen zullen hoogst onaangenaam voelen. Dat komt omdat je lijf gewoon niet gewend is aan bepaalde oefeningen. Maar pijn mag het nooit doen. Beoefen je regelmatig yoga dan zul je merken dat je in het dagelijkse leven juist minder pijn en ongemak ervaart. Het helpt tegen rugpijn, gewrichtspijn en spierpijn. Je wordt er flexibeler van en beweegt daardoor soepeler. Uit een studie bleek dat vooral mensen met lage rugpijn die aan yoga gingen doen, veel baat hadden bij deze vorm van bewegen.

yoga7Het vinden van de juiste leraar was voor mij nogal een zoektocht. Uiteindelijk vond ik Mariette Brand die Iyengar Yoga geeft. Woon je in – of in de buurt van Alkmaar dan is haar studio een aanrader.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.