Boekbespreking: ‘Wie domme dingen doet wordt wijs’ – Lisette Thooft

Lisette Thooft1Al jaren ben ik een fan en ook nu weer weet ze me te amuseren met haar laatste boek. Lisette Thoofts nieuwste heet ‘Wie domme dingen doet wordt wijs’. Het staat bol van haar eigen ervaringen;  ‘stommiteiten’ waarvan ze een wijzer mens werd en onderwerpen waarover ze vele artikelen schreef, onder andere voor Happinez. Daarnaast haalt Lisette ook veel andere boeken, schrijvers, sprekers en spirituele figuren aan waarvan ze dingen leerde. Herkenbaar, want veel van hun boeken staan ook in mijn kast omdat ik er zo graag uit leer.

Eckhart Tolle’s ‘De kracht van het Nu’ bijvoorbeeld, Brene Brown’s ‘De kracht van kwetsbaarheid’, Byron Katies ‘Vier vragen die je leven veranderen’, David Deida’s ‘De kracht van echte mannen’, Jan Geurtz’ bestseller ‘Verslaafd aan Denken’, Sue Johnsons ‘Houd me Vast’ en Lisette’s eigen en een na laatste boek: ‘De onverzadigbare vrouw’.

wie domme dingen doet

Een boek dat ik meteen na het lezen hoofdschuddend weer ongenadig doorverkocht, is ‘Wij zijn ons Brein’, van chirurg Dick Swaab. Grappig dat Lisette er in haar boek ook naar verwijst. Ze schrijft: “We zitten in ons hoofd omdat onze hersens zo hoog gewaardeerd worden in onze cultuur. Langzaam maar zeker worden we wijzer. ‘Wij zijn ons brein’ lijkt mij niet erg te kloppen met onze dagelijkse ervaring. Als je op jezelf wijst, zo van: ‘Hier ben ik’ dan wijs je toch  nooit naar je hoofd? Op je eigen voorhoofd wijzen is eerder het teken voor ‘gek’. Om jezelf aan te duiden wijs je naar je borst, naar je hart.’

hart

Ze gaat verder: “Ons hart is een soort tweede brein: er zitten zenuwcellen in die vergelijkbaar zijn met die in de hersens en het schijnt ook intensief met de hersens te communiceren. Het hart is echt geen simpele pomp zoals we op school leerden. Het bloed spiraalt voornamelijk zelf door ons lichaam, geholpen door de druk van spieren en organen. Maar het hart houdt wel alle processen in de gaten en reguleert de boel.”

hart-coherentie

En: “Het hart is een  spiritueel orgaan dat de levensstroom doseert die vanuit de kosmos de ziel binnen stroomt. Als die goddelijke stroom in een klap het lijf binnen zou komen, zou het lichaam dat niet overleven. Door het ritme zorgt het hart ervoor dat er telkens kleine beetjes kosmische vitaliteit in stroomt. Baboem, baboem, met elke hartenklop een beetje leven.”

In Lisette’s boek komen eigenlijk alle levensonderwerpen die ons boeien aan bod. Aangrijpend is haar verhaal over haar abortus en de impact die dat later in haar leven had. Maar ook relaties & liefde, het overwinnen van je innerlijke ‘heks’, authenticiteit en meditatie komen bijvoorbeeld voorbij. Je leest het zomaar – genietend van Lisette’s eigen luchtige, grappige en toegankelijke stijl waarin je jezelf direct herkent – op een regenachtige zondag uit. Het leverde mij in ieder geval heel wat glimlachjes en hier en daar een schaterlach op.

Het boek ‘Wie domme dingen doet wordt wijs’ wordt uitgegeven door De Boekerij, is o.a. hier te koop en het kost 16,95 euro. 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.