Is dik zijn je eigen schuld?

Is het je eigen schuld als je te dik/ ongezond bent? Die vraag kwam vorige week ergens bij me binnen. Ik bedacht daarbij dat het antwoord tweeledig is: ja en nee. Om met die laatste te beginnen haal ik er even een cijfertje bij. Volgens onderzoek lopen er anno 2014 inmiddels maarliefst 6.5 miljoen Nederlanders rond met overgewicht. Zijn die mensen dan allemaal dom als het over eten gaat? Niet echt. Ik zou het eerder onbewust willen noemen. En is het dan je eigen schuld dat je onbewust bent? Ja. Want betere informatie is anno nu ook overal verkrijgbaar. Voordat je nu een giga schuldcomplex ontwikkelt, het volgende:

eten1

In feite zijn we allemaal gebrainwashed door de voedselindustrie. We hebben ons massaal en vanzelfsprekend het ‘gemakseten’ laten aanpraten, het is de norm geworden. Aldus zijn we massaal gezwicht voor de voorgekookte, luchtdicht verpakte en ingeblikte maaltijden. Hop in de magnetron en klaar is Kees. Als je op de lopende banden bij de kassa’s van de supermarkten kijkt, dan bestaat het merendeel van wat erop staat eerder uit ‘voedselachtige producten’ dan uit ‘echte voeding zoals vers fruit en verse groenten. Het wemelt van de pakjes, zakjes, potjes en flessen in alle soorten en maten. En laat het duidelijk zijn: de inhoud ervan IS NIET GEZOND. Het mag dan gemakkelijk zijn om even iets op te warmen of om een zak of pak open te trekken, maar je lijf is er NIET BIJ GEBAAT. Op den duur WORD JE ER ZIEK VAN! Dit gegeven zijn veel mensen vergeten, gewoon omdat ze niet met met de juiste denkbeelden zijn opgevoed en er niet genoeg mee in aanraking komen.

eten2

We zijn niet meer gewend om zelf een half uurtje in de keuken te staan om ons lekkere, gezonde & voedzame potje te koken. We kijken liever tv, zijn bezig met onze smartphones, gamen wat of lezen de krant. En laten de bereiding van voedsel graag over aan de grote fabrikanten die echter bepaald niet onze gezondheid in gedachten hebben bij het maken van deze producten, maar hun omzet. Als dit gegeven eenmaal goed tot je doordringt, ben je niet meer onbewust. En als je dan NOG niets doet aan de manier waarop je met voeding omgaat, dan is het – wat mij betreft – inderdaad je eigen schuld als je te dik bent.

eten3

We hebben kennelijk massaal een wake-up call nodig om voeding die niet gezond is te herkennen, en het ook NIET MEER TE KOPEN. Niet lullen maar poetsen, de daad bij het woord! En dat laatste is kennelijk het moeilijkst, want het is tenslotte veel gemakkelijker om in je oude gewoontes te blijven hangen dan om dingen om te gooien. Wat mij daarbij heel erg heeft geholpen is het effect ‘aan den eigen lijve’. Toen ik bijvoorbeeld alle melkproducten (behalve geitenkaas) van mijn menu schrapte, moest ik wel even slikken. Ik was gek op yoghurt en kwark en maakte mijn sauzen en taarten bijvoorbeeld graag op met slagroom. Toen ik dat liet staan en er vervangers voor vond, merkte ik al na een paar weken dat mijn vaak verstopte neus opklaarde en dat allerlei allergieën mijn lichaam verlieten. Huisstofmijt, kattenharen en de pollen van diverse grassen en bomen doen me – in tegenstelling tot vroeger – niets meer. Ik ben niet meer ‘verslijmd’, heb meer lucht en omdat mijn weerstand nu kennelijk veel beter werkt dan voorheen, ziet mijn lijf onschuldige stofjes niet meer aan voor ongewenste indringers. Heerlijk!

eten4

De grootste gezondheidsklapper maakte ik echter toen ik – naar aanleiding van het lezen van de Voedselzandloper van de Belg Kris Verburgh – niet alleen de geraffineerde suikers, maar ook de gluten zoveel mogelijk van mijn menu schrapte. Waar ik voorheen ondanks veel sporten toch altijd nog een paar kilootjes extra rond mijn buik en op de billen meedroeg, daar zijn die nu ook verdwenen. Moeiteloos! En ik eet er echt niet minder om! Integendeel. Vooral het aandeel groente in mijn dieet is wel minimaal verdrievoudigd, vooral door het maken van groenteshakes. En alle (tarwe) brood, pasta, witte rijst en aardappelen zijn zo goed als uit mijn dieet verdwenen. Ook dat was gigantisch wennen, want ik was bijvoorbeeld dol op dat verse, donkere meergranenbrood dat ik altijd al bij de biowinkel kocht. Dagelijks at ik daar zeker drie sneetjes van en dan at ik ’s avonds graag nog een lekkere pasta (met saus uit potjes). Het enige wat er nu nog in komt aan ‘broodachtigs’ zijn glutenvrije kastanjecrackers: heerlijk met bijvoorbeeld houmous.

eten6

De ommekeer in mijn manier van eten was dan misschien wel lastig, maar het went snel en ik krijg er gigantisch veel voor terug. Meer energie bijvoorbeeld. In plaats van sloom te worden na het eten en de neiging te krijgen om vooral lang uit te buiken, heb ik nu weer zin om iets te gaan doen. Het komt omdat mijn bloedsuikerspiegel veel minder pieken en dalen vertoont. De energie komt – zonder suikers en met heel weinig koolhydraten – veel geleidelijker vrij. Het maakt ook dat ik niet aldoor tussendoor trek heb in zoetigheid, iets dat me voorheen wel eens nekte. Nu ben ik helemaal niet heilig hoor, ik ben namelijk ook van mening dat je je niet alles moet ontzeggen. Af en toe geniet ik dus extra van een grote zak friet met veel mayo. En van een dikke punt worteltaart. Of van een paar chocolaatjes. Toch voel ik nu ook veel beter wat dat ‘zondigen’ met mijn lijf doet: ik voel me de volgende dag toch minder lekker dan als ik geen rommel eet.

Ik kan dus iedereen die nog te vaak kiest voor ‘gemak’ en het eigen lijf dus feitelijk in de steek laat om de Voedselzandloper te lezen. En om de wijsheden die daarin staan ook echt TOE TE PASSEN. Ja, het zal even wennen zijn. Maar voor je het weet ben je een heel ander, gezonder en energieker mens. En nog slanker ook!

eten5

Voor de mensen die meteen willen beginnen hier mijn ontbijttip die ook in de Voedselzandloper voorkomt. Dit is niet alleen supergezond, maar vult je ook zeker tot aan je lunch:
Havermoutpap (2 personen)
*Kook 2 kopjes (biologische) havermout met twee kopjes water en twee kopjes amandelmelk tot pap.
*Meng er behalve een eetlepel kaneel ook wat superfoods (gebroken lijnzaad, hennepzaad, chiazaad) doorheen en maak het naar je eigen smaak af met bijvoorbeeld een lepeltje honing, wat druppels Stevia (natuurlijke zoetstof) bosbessen, pompoenpitten, noten en ander vers fruit. Nog een tip: mijn biologische superfoods bestel ik altijd HIER.
Succes en Eet smakelijk!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.