Alles over Valentijnsdag

cupido1Draait het allemaal om commercie of zit er toch een diepere betekenis achter Valentijnsdag? En welke cadeaus moet je vooral niet aan je (stille) geliefde geven? Hier wat antwoorden op brandende liefdesvragen. Plus: de tips voor de beste cadeau’s.

Vanuit de etalages richt Cupido zijn pijlen op je. Ze puilen uit van de rode harten en knuffels, de wenskaartindustrie en de post maken overuren en rode rozen zijn compleet uitverkocht. Sinds de jaren negentig is Valentijnsdag ook bij ons helemaal ingeburgerd en staat het voor de dag waarop je je – eventueel geheime – liefde verwent met lekkers en kleine cadeautjes.

Paringsdrang
Waar Valentijnsdag precies vandaan komt, is niet duidelijk; er bestaan diverse mythes over. Zo zou er in de derde eeuw een Romeinse bisschop Valentijn hebben geleefd die koppels van tegengestelde geloofsovertuigingen in het geheim met elkaar trouwde. Toen dit uitkwam, werd hij op 14 februari onthoofd. Volgens een ander verhaal ontstond Valentijnsdag in de achttiende eeuw om het oude Romeinse vruchtbaarheidsfeest ‘Lupercalia’ te vervangen. Tijdens dit feest werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten om de beurt een naam trekken, waarna ze tijdens het feest elkaars partner waren. Toen in Europa het Christendom opkwam, werd dit ‘heidense’ feest door de kerk verboden en vervangen door Sint-Valentijnsdag. En uitleg nummer drie luidt dat omstreeks 14 februari de vogels beginnen te paren. Ook bij mensen zou de paringsdrang op die dag de kop op steken en dat moet natuurlijk gevierd worden!
Hoe het ook zij, Valentijnsdag werd door de eeuwen heen met name in Engeland groots gevierd. Het was in die tijd nog niet gebruikelijk om je liefde openlijk aan iemand te uiten, maar op 14 februari mocht het wel en kon iedereen zijn geliefde ongestraft verrassen met een cadeautje of brief.

cupido4

Ook voor vrijgezellen!
Overigens wordt Valentijnsdag overal ter wereld een tikkeltje anders gevierd: in Korea en Japan zelfs op twee dagen! Op 14 februari geven vrouwen hun lovers iets lekkers en op 14 maart is het tijdens White Day de beurt aan de mannen die hun geliefde met bonbons verwennen. Ook 14 april is in deze landen een bijzondere dag: Black Day. Het is de dag voor vrijgezellen die balen dat ze geen vriend of vriendin hebben. Zij eten die dag speciale zwarte noedels. Nog meer weetjes uit den vreemde: in Mexico is een Valentijnsdiner altijd zelf bereid en gaat het gepaard met zachte gezangen. In Schotland worden tijdens vrijgezellenfeesten naambriefjes uit een urne getrokken en mannen en vrouwen gekoppeld, en in Italië heerst het bijgeloof dat de eerste man die ongetrouwde vrouwen op Valentijnsdag zien, de ware is.
Hoewel Valentijnsdag anno 2014 uitnodigt tot het geven van originele en creatieve cadeaus, staat ‘samen gaan eten’ nog steeds hoog op de scorelijstjes van zowel mannen als vrouwen. In contact blijven blijkt belangrijk, want de nieuwste smartphones zoals de iPhone of BlackBerry zijn vandaag de dag gewilde presentjes. Ook reizen en uitjes scoren goed als Valentijnscadeautje. Vooral citytrips naar romantische steden zoals Rome of Parijs doen het goed, net zoals actieve of luie dagjes uit – samen skiles nemen of naar de privésauna.

cupido2
Nee, dat meen je niet!
Geef dit soort cadeaus aan je lief en je scoort geen punten.
Foute cadeaus voor mannen: ondergoed, drank, tweedehands items, tickets voor een voetbalwedstrijd (als jij er niet van houdt), bouwmaterialen of gereedschap.
Foute cadeaus voor vrouwen: huishoudelijke apparatuur, cadeaubonnen of geld, anti-aging crèmes, dieetkuren of een weegschaal, sokken, pannen.
TIP: Je ‘foute’ cadeaus kun je altijd nog op Marktplaats of eBay verkopen of ruilen.

 

cupido3
Top 10: Low-budget cadeaus
Het gaat om het spel, niet om de knikkers. Hier wat tips voor portemonneeveilige verwennerij op de dag van de liefde:
1. Lijst een foto van jullie samen in of geef een sleutelhanger met jullie foto erin.
2. Kook haar lievelingsgerecht of bak voor hem/haar! Maak een cake in hartvorm. Te moeilijk? Haal een taartje bij de bakker en versier ze zelf.
3. Haal romantische films in huis en zet de woonkamer vol met brandende kaarsen.
4. Schrijf een romantisch gedicht en draag het op. Geef je geliefde vervolgens het gedicht geschreven op een Valentijnskaart.
5. Maak het hele huis schoon en strooi rozenblaadjes in de badkamer en op het bed.
6. Zeg hoe graag je hem/haar ziet, merk kleine, leuke, lieve dingen aan hem/haar op. Wees complimenteus, geef aandacht, maar zorg dat het wel gemeend is.
7. Stel je in dienst van haar ontspanning en geef haar een heerlijke lichaamsmassage. Zorg voor een warme kamer, kaarslicht en een heerlijk geurende olie.
8. Neem de tijd voor het betere kuswerk: zoen, knabbel, lik en bijt (zachtjes) zonder meteen verder te gaan met seks.
9. Zet met briefjes een speurtocht uit, (leidt hem/haar van briefje naar briefje) pak een picknickmand in en wacht hem/haar – met een heerlijke warme deken – op het strand of in het bos op.
10.Voor stille aanbidders: Stuur hem/haar een chocotelegram, teken ’s nachts een groot hart voor zijn/haar deur met stoepkrijt, schrijf zijn/haar een ouderwetse liefdesbrief op mooi papier.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.