12 x Inspirerende Levenslessen

Leergierig als ik ben, ben ik vaak hongerig naar wijze woorden die over het leven gaan. Hier twaalf Inspirerende Levenslessen die me aardig vullen. Hoe zit dat bij jou?

1.Adem de toekomst in, blaas het verleden uit.
Het maakt niet uit waar je op dit moment staat in je leven. Of je je goed voelt, of juist heel slecht. Maar het is wel belangrijk dat je inziet dat alles constant verandert en dat er, mocht je in de put zitten, er altijd licht is aan het eind van de tunnel. Verwacht hierbij niets van anderen, trek geen voorbarige conclusies en eis niets. Doe gewoon je best om de dingen te veranderen die je kunt veranderen en laat de rest lekker zitten. Als iets in de sterren staat geschreven zal het gebeuren. En zo niet, dan openbaren de omstandigheden jou de volgende stap die je kunt nemen.

Levenslessen1

2.Laat het leven simpel zijn.
Concentreer je op een ding tegelijk. Je hoeft niet alles te doen. En je hoeft niet alles tegelijk te doen. Multitasken is zoooo passe… Adem. Wees aanwezig. En doe je best bij wat je nu aan het doen bent. Wat je aan het leven geeft, dat zal het leven je teruggeven. In duizendvoud.

3.Laat anderen je nemen zoals je bent. Of niet.
Spreek jouw waarheid, ook als je stem overslaat of bibbert. Door jezelf te zijn, geef je de wereld iets moois dat er voorheen nog niet was. Bewandel jouw weg dus met zelfvertrouwen en verwacht niet dat anderen jouw reis zullen begrijpen. Vooral niet als zij niet exact op dezelfde plek zijn geweest als jij.

levenslessen2

4. Je bent niet wie je ooit was. En dat is oke.
Door de jaren heen ben je gewond geraakt. Je hebt vele ups en downs gekend en al die ervaringen hebben jou gemaakt tot wie jij vandaag bent. Veel dingen hebben jou perspectief veranderd, je lessen geleerd en je geest uitgedaagd tot groei. De tijd gaat aan niemand ongemerkt voorbij, niemand blijft hetzelfde. Maar sommige mensen zullen je vertellen dat je bent veranderd, en bedoelen dat niet positief. Die opmerking kun je pareren met: ‘Natuurlijk ben ik veranderd. Dat is waar het leven over gaat. Ik ben nog steeds dezelfde persoon, alleen ben ik nu veel sterker dan ooit.’

5. Alles helpt je te groeien, zelfs als je dat nu niet zo ziet.
Omstandigheden zullen je doen buigen, je corrigeren en perfectioneren naarmate de tijd verstrijkt. Wat je ook doet, houd je vast aan hoop. Want het dunste draadje hoop zal veranderen in een onbreekbaar koord. Laat hoop je ankeren en weet dat dit niet het einde van jouw verhaal is. De getijden zullen jou uiteindelijk naar vredige stranden brengen.

levenslessen3

6. Ontwikkel jezelf niet om rijk te worden, ontwikkel je om gelukkig te zijn.
Zorg ervoor dat je – naarmate je ouder wordt – de waarde van iets kent. Niet de prijs. Uiteindelijk zul je je realiseren dat de beste dagen de dagen zijn waarop je niets extreems, uitbundigs of specials nodig hebt om je te doen glimlachen. Waardeer simpelweg de momenten die zich voordoen en wees dankbaar. Niets anders. Dat is waar ‘gelukkig zijn’ over gaat.

7. Wees vastberaden om positief te zijn.
Besef dat het grootste deel van je problemen of ongelukkigheid wordt bepaald door de manier waarop je ermee omgaat. Dus: glimlach naar degenen die je schofferen of pijn doen. Laat hen zien wat hun leven mist en wat ze jou niet af kunnen nemen.

levenslessen4

8. Houd degenen om wie je geeft nabij.
Soms zegt iemand van wie je houdt: ‘Het gaat goed’ en als je ze in de ogen kijkt, weet je dat ze iemand nodig hebben die hen een lange knuffel geeft en zegt: ‘Ik weet dat het niet zo goed met je gaat. Het is oke, alles komt goed’. Wees ook niet beledigd als vrienden je alleen maar bellen of bij je langs komen als ze je nodig hebben. Voel je gevleit dat jij hun lichtpuntje in donkere dagen mag zijn.

9. Soms moet je iemand laten gaan zodat degene kan groeien.
Want, in de loop van hun leven, gaat het niet om wat je voor hen gedaan hebt. Maar om wat je hen geleerd hebt om voor zichzelf te doen opdat degene een ‘succesvol’ mens kan zijn.

levenslessen5

10. Afscheid is soms onafwendbaar.
Hoewel het lastig is, kan het zijn dat je sommige mensen helemaal uit je leven moet schrappen omdat ze gewoon niet het beste in je naar boven brengen, of (bedoeld of onbedoeld) niet het beste met je voor hebben. Door wat mensen uit je balboekje te schrappen, maak je ruimte voor mensen die je groei ondersteunen zodat je de beste versie van jezelf kunt worden. Op een gegeven moment realiseer je je wie je bent en wat je wilt. En vervolgens realiseer je je dat sommige mensen die je al een eeuwigheid kent de dingen gewoon niet zo zien als jij. Houd de mooie momenten met hen dus in je hart, maar stap lekker verder zonder hen.

11. Spijt is wat de geit schijt.
Het is beter om op je leven terug te kijken en te zeggen: ‘Ongelofelijk dat ik dat ooit heb gedaan’. Dan om te zeggen: ‘Ik wou dat ik dat had gedaan.’ Mensen zullen je uieindelijk altijd be- of veroordelen. Leef je leven dus niet om indruk op anderen te maken, maar leef je leven om jezelf versteld te doen staan. Hou genoeg van jezelf om nooit je normen voor iemand te verlagen.

levenslessen6

12. En als je geen happy end kunt vinden…
Dan moet je misschien omkijken naar een nieuw begin. Sla het stof van je kleren en accepteer dat het nu eenmaal voorkomt dat je faalt of valt. Dat is de manier waarop je leert. De sterkste mensen – de mensen die het hartelijkst lachen – zijn degenen die de heftigste gevechten met zichzelf hebben uitgevochten. Ze lachen omdat ze hebben besloten dat ze niets of niemand toestaan om hen te ontmoedigen. Ze maken gewoon een nieuw begin.

*Deze tekst is vrij naar een artikel op deze mooie site.

Tags: , , , , , , , , , ,

One Response to “12 x Inspirerende Levenslessen”

  1. nathalie29 juli 2014 at 16:01 #

    Erg mooi!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.