Boekbespreking: ‘De Kracht van Echte Vrouwen’

Na het giga succes van ‘De Kracht van Echte Mannen’ van David Deida, lag het uiteraard in de lijn der (marketing) verwachtingen dat er ook een vrouwen-variant op het thema zou komen. Omdat ik tamelijk lyrisch was over het boek over mannen, dacht ik ook ‘De Kracht van Echte Vrouwen’ wel te verslinden. Toch viel dat enigszins tegen en dat komt niet zozeer door de inhoud, als wel door de vorm en vaak ook de woordkeuze.

Vrouwenkracht1-cover

Waar de mannenvariant lekker helder is met korte hoofdstukken en duidelijke ‘lessen’, is deze versie voor en over vrouwen wolliger. Niet alleen van taal, maar ook van opbouw; er zijn geen duidelijke ‘lessen’. Wellicht hebben wij vrouwen die gewoon niet nodig 😉 Misschien ligt het mede aan de vertaling? Ik krijg in ieder geval de indruk dat er een goede eindredacteur op gezet had moeten worden om te schrappen en te herschrijven. Tot alleen de parels overblijven. Want die staan wel degelijk in ‘De kracht van echte vrouwen’. Er waren in ieder geval genoeg pagina’s die bij mij zeer herkenbare belletjes deden rinkelen. Hier een aantal daarvan:

vrouwenkracht3

‘Misschien heb je als jonge vrouw gedroomd van mannelijke redders: hengsten, popsterren, de ridder op het witte paard die jou mee zouden kunnen nemen naar een nieuwe magische plek. Maar op enig moment stopte je met het vertrouwen van je eigen verlangende vrouwelijke hart. Misschien heb je de antivrouwelijke houding van je cultuur overgenomen. Of werden in je familie de mannelijke waarden sterk benadrukt. Je ging geloven dat het richting geven aan je leven belangrijker was dan het volgen van de peilloze liefdeswijsheid die met je diepste hartstraling mee stroomt.’

vrouwenkracht10

‘Mogelijk dat je in de jaren dat je van jong kind tiener werd nog een ander schild hebt ontwikkeld. Je wilt dat jongens belangstelling voor je hebben, maar de aantrekkelijke helderheid van je vrouwelijke straling bleef verborgen achter je schild van op angst gebaseerde mannelijke sturing. Je besteedde uren aan het kopen en uitproberen van kleding en van sieraden, parfum en make-up – niet als liefdevolle versiering van je overvloedige straling, maar omdat je liefde tekort komt. Je voelde je niet gezien en onwaardig omdat het mannelijke schild dat je als kind verwierf de ware straling van je hart tegenhoudt. Je ware vrouwelijke hart van kwetsbare liefdesstraling – dat in je jeugd gebroken of genegeerd is – wordt afgeschermd door een mannelijk schild van angst. ‘Omdat mijn liefdeslicht niet voldoet, richt ik mij in het leven op succes zodat ik het waard zal zijn om liefde te ontvangen’. In je tienerjaren krijg je er nog een vrouwelijk schild bij: ‘Alleen als ik aan de buitenkant schitter, zullen mannen mij opmerken.’

vrouwenkracht2

‘Misschien droom je er al sinds je een jonge vrouw bent van om liefdevol genomen te worden door een goede man. Een man die jou werkelijk zou kennen en je hart zou koesteren, een heel eerlijke man, een man die je helemaal kon vertrouwen. Zelfs nu verlang je er misschien naar om genomen te worden door een man die de stralende liefde van het diepste van je hart werkelijk ziet, die je lichaam werkelijk kent en contact houdt met je unieke energie, ook als die stroomt en veranderd.’

vrouwenkracht4

‘Soms kan je geliefde zo bij je aanwezig zijn dat je angsten kleiner worden en je lichaam zich opent. Op dergelijke grootse momenten verbinden jij en je geliefde zich zo diep met elkaar dat jullie harten versmelten. Muren verdwijnen. Dergelijke momenten zijn bijzonder en zeldzaam. Mogelijk dat je man je uiteindelijk bedriegt, omdat hij krachtiger naar een andere vrouw verlangt dan naar jou. Of omdat zijn liefde oppervlakkig wordt en zijn seksuele behoeften weerzinwekkend. Zelfs op momenten van grote intimiteit raakt hij het diepst van je hart niet, of doet hij niet eens een poging daartoe. Jij weet dat hij je open kan liefhebben, maar na verloop van tijd neemt zijn interesse in contact met het diepste van jouw hart af. Hij verdwijnt in zijn carrière, richt zich op zijn projecten, zit voor de tv en bevredigt zijn behoefte aan oppervlakkige, seksuele ontlading.’

vrouwenkracht5

‘En dus begin je te leren met je pijn te leven en voor jezelf te zorgen. Als je niet op de liefde van een man kunt vertrouwen, dan kun je alleen op jezelf vertrouwen. Je leert om de touwtjes van je leven in eigen handen te nemen en jezelf naar je eigen bestemming te leiden. Maar er blijft iets ontbreken, hoe succesvol je carrière of hoe prettig je leven je ook is. Je verlangt er nog steeds naar om door de ware liefde van een man te worden genomen. Om echt te worden gezien en te worden geopend door de indringende blik, de aanraking en diepe hartsverlangen van je geliefde. Maar je hebt hem nog niet ontmoet en erger nog, je hebt geleerd dat als je je overgeeft aan een man en je helemaal aan hem geeft, je gekwetst wordt. Op de zeldzame momenten waarop je diepte uitgenodigd wordt, komt dan eerst je pijn boven, en vaak schrik je je man af met je pijn.’

vrouwenkracht6

‘En dus ga je twijfelen aan de liefde. Je raakt je vertrouwen in mannen kwijt. Je omhult je gekwetste hart met een schild van emotionele bescherming, opdat je niet meer gekwetst zult worden. Je lichaam bouwt spanning op en ontwikkelt ziektes als je je jarenlang vergeet je over te geven, geen diepe liefde ontvangt, je niet helemaal geeft – de dingen waar elke cel van je lichaam naar verlangt.’

vrouwenkracht7

‘Er zijn maar weinig mannen die het hart van een vrouw binnen kunnen gaan en haar lichaam kunnen openen voor de vreugde. En er zijn maar weinig vrouwen die in staat zijn hun hart en hun lichaam te bieden om op die manier open opgeëist te worden. Angst is het gevoel van weigering. Angst is het gevoel van wantrouwen. Angst is de verkramping van het hart die openheid terugtrekt achter beschermende muren. Als je dieper vertrouwen zou stellen in liefde en ook meer liefde had ontvangen, dan zou je je natuurlijk open overgeven. Mannen zijn doodsbang voor de diepte van vrouwelijke liefde en de energie van vrouwelijke seksualiteit en gevoelens. En tegelijk willen mannen in dit leven niets liever dan helemaal versmelten met de toegewijde liefde en de wilde energie van een vrouw. Alleen als een man zijn angst te boven komt kan hij met de liefdesenergie van de vrouw omgaan.’

vrouwenkracht8

‘De meeste mannen kunnen je helemaal niet tegemoet komen. En dus, hoewel je hart en lichaam ernaar verlangen om betoverd te worden door ware liefde, begraaf je het verlangen van je hart onder een leven van drukte, familie, vrienden en afleiding. Je leert om door te ploeteren om je werk af te krijgen. Je leert je af te sluiten van je echte verlangens. Je richt je op financiële doelen, of misschien wijdt je je aan een sociale taak of het spirituele pad. En toch blijft het verlangen in je hart hangen, of je nu alleen bent of met een man die je hart niet diep opeist.’

vrouwenkracht9

‘Als je ervoor kiest om je hart af te schermen omdat je bang bent gekwetst te worden, zal ook je man het leven oppervlakkiger opeisen dan hij ten diepste wil. Jouw man zwalkt maar wat rond omdat hij niet verbonden is van de totale liefde, en hij bang is dat wat zijn vrijheid lijkt te verliezen. Je relatie zal niet werken omdat zijn vrijheid maar schijn is en jouw liefde verborgen. Jullie zijn allebei bang. Je wilt je zelf helemaal niet onbeschermd aanbieden en dus trek je een man aan die jou niet helemaal wil of kan opeisen. Om je met liefde te kunnen verbinden, moet je jezelf voorbij die angsten kunnen openen. Ook al weet je dat je eens gekwetst en verraden zult worden.’

vrouwenkracht11

Al met al vind ik ook dit boek van Deida een aanrader. Jammer dat hij geen interviews meer geeft, ik had hem graag bevraagd over de praktische kant van de liefde. En hoewel er nu eenmaal geen handleiding bestaat voor zaken van het hart, had ik graag wat meer invulling van het ‘hoe’ – of hoe hij dat ziet – gelezen.

De Kracht van Echte Vrouwen is hier te koop voor 14,95 euro.

Tags: , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.