Echt contact, in stilte

Ogen zeggen meer dan woorden. Dit fragment is gemaakt in 2010 tijdens een tentoonstelling van het werk van de Servische video-, en performance-kunstenares Marina Abramović in het New Yorkse Museum of Modern Art. Bij deze gelegenheid voerde Abramović een nieuwe performance uit onder de titel ‘The Artist is Present.’ Voor dit ‘optreden’, dat net als de tentoonstelling ongeveer drie maanden duurde, zat de kunstenares gedurende de openingstijden van het MoMA in stilte op een stoel in het atrium van het museum. Bezoekers konden op een stoel tegenover Abramović plaatsnemen om haar in stilte recht in de ogen te kijken zolang als zij zelf wilden. Op de eerste dag van de performance schoof kunstenaar Ulay, die jarenlang met haar samenwerkte en ook haar geliefde was, onverwacht aan bij Abramović, wat resulteerde in een emotioneel moment gevolgd door applaus. In totaal zat Abramović 736 uur en 30 minuten op de stoel, en maakte zij oogcontact met ruim 1500 mensen.

Tags: , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.