Vijf keer ‘nee’ tegen De Pil

Toen ik na vijftien jaar aan de Pil te zijn geweest, stopte, was het alsof ik uit een coma ontwaakte. Mijn seksdrive keerde terug, ik voelde weer ups en downs en ik viel moeiteloos kilo’s af. Ik ben niet de enige die inmiddels iets tegen hormonale anticonceptie heeft. Veel vrouwen zijn ontevreden over de Pil. Er zijn bijverschijnselen, bijvoorbeeld een verhoogd risico op borstkanker, je moet dagelijks slikken en sommige soorten kennen een stopweek wat het risico van vergeten vergroot. Nog een enorm nadeel: bij Pil-sliksters wordt vaker een verminderde zin in seks en depressiviteit gerapporteerd.

Uit enquetes blijkt dan ook dat veel vrouwen graag over willen stappen op een andere methode van zwangerschapspreventie. Niet alleen hebben al die potente synthetische hormonen die meer dan tien miljoen vrouwen dagelijks slikken een grote impact op onze romantische relaties, ze komen ook terecht in ons drinkwater waardoor mannen – en de natuur – ze ook binnen krijgt. Hier vijf nare Pil-weetjes op een rij, het geeft te denken….

1. De Pil verandert wat vrouwen zoeken in een man.

Vrouwen die aan de Pil waren toen ze hun levenspartner ontmoetten, bleven langer in een onbevredigende relatie dan vrouwen die niet aan de Pil zijn. Vrouwen die niet aan de Pil zijn, beginnen eerder relaties met partners die er beter uitzien en beter zijn in bed, maar deze relaties eindigden wel sneller. In contrast: vrouwen die aan de Pil zijn, zoeken partners die fysiek minder aantrekkelijk zijn, maar die er financieel beter voor staan.

2. De Pil zorgt voor een afgenomen seksdrive en seks-frequentie.

Uit een ander onderzoek onder 1100 vrouwen bleek dat hormonale anticonceptie ervoor zorgt dat men minder vaak seks heeft, minder zin heeft in seks en er minder plezier aan beleeft. “Er is veel gedaan om condooms aangenamer te maken voor mannen, ” zegt Nicole Smith, project coordinator bij IU’s Center for Sexual Health Promotion. “Maar je hoort nooit dat eenzelfde poging wordt ondernomen om de negatieve effecten van de Pil te onderzoeken. Het is niet eens een discussie.” Maak je dus geen zorgen over zwanger raken als je aan de Pil bent, je hebt er toch geen zin in.

3. De Pil kan de signalen die vrouwen naar mannen genereren veranderen.

Tijdens een normale menstruele cyclus verandert – onder invloed van hormonen – onze geur, gezichtsuitdrukking en stemhoogte. Deze veranderingen tijdens de ovulatie geven een indicatie over onze vruchtbaarheid. Mannen nemen deze veranderingen onbewust waar en hebben een voorkeur voor vruchtbare vrouwen. Omdat de Pil ovulatie voorkomt, genereren vrouwen aan de Pil niet deze ‘kom hier en maak me zwanger’ signalen. Vrouwen aan de Pil zullen zich – vooral rond de ovulatietijd – ook niet verleidelijk gaan kleden, zoals vrouwen die niet aan de Pil zijn wel doen rondom de ovulatie.

4. Feromonen veranderen onder invloed van de Pil.

Geur is belangrijk. We leren of we bij elkaar passen door elkaars geur op te snuiven. Je ruikt letterlijk of iemands genen bij de jouwe passen. Vrouwen die aan de Pil zijn, vallen juist wel voor mannen die qua dna erg op ze lijken. Diaardoor kan het gebeuren dat je een ‘ongeschikte’ partner kiest waaruit bijvoorbeeld eerder gehandicapte kinderen geboren worden. Onder invloed van de Pil zou je eerder een relatie met een (ver) familielid kunnen beginnen en dan ligt inteelt op de loer.

5. De hormonen die Pil-sliksters uitplassen komen in ons drinkwater terecht.

Begin jaren negentig verschenen wereldwijd alarmerende berichten over hermafrodiete vissen, slakken en kikkers. Vrouwelijke dieren hadden mannelijke eigenschappen en omgekeerd. Nederland blijkt geen uitzondering. In de Brabantse Dommel heeft bijna de helft van de mannelijke brasems eicellen in het testisweefsel. De boosdoeners? Oestrogenen. De grote vraag is of ook de menselijke vruchtbaarheid wordt bedreigd door de hormoonverstoorders.

Hier een artikel dat ik voor deze tekst heb gebruikt.

Tags: , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.