Edelstenen: (deel 5) Maansteen

(Half)edelstenen hebben een bijzondere werking op ons systeem. In een aantal afleveringen bespreek ik de meest bijzondere, in dit vijfde deel is het de Maansteen.

Herkomst: Je raadde het al: de maansteen dankt zijn naam aan de maan, vanwege de zijdeachtige glans en de zachte uitstraling. Een andere naam voor deze mooie, mysterieuze steen is adulaar, naar de vindplaats Adula-Alpen in Zwitserland. Hij komt voor in allerlei kleuren waarvan grijs de meest voorkomende is, maar ook wit, geel, roze, crème, bruin en zwart zijn mogelijk. Blauw is de meest geliefde kleur voor het maken van sieraden.

Toepassing:
Op de huid gedragen (voor fysieke werking):

Maansteen stond al bij de oude Grieken en Romeinen bekend als een van de belangrijkste heel- en beschermstenen tegen ernstige ziekten en onvruchtbaarheid. Op de huid gedragen heeft de maansteen een positieve invloed op alle klachten van de organen die bij het heiligbeenchakra horen, zoals blaasontstekingen, aandoeningen van het lymfesysteem en oedeem.

Maansteen-ring

Draag je hem op je lichaam, dan harmoniseert de Maansteen alle circulaties; bloed, lymfe, nieren/blaas. Ook het kortetermijngeheugen vaart er wel bij en de steen stimuleert bovendien de activiteit van de epifyse (pijnappelklier) en harmoniseert deze met het dag-en-nachtritme en de wisseling van seizoenen. Maansteen helpt daarom ook bij herstellen van een verstoord slaap- en waakritme, bijvoorbeeld na lange reizen of nachtdiensten. De Maansteen werkt duidelijk in op de hypofyse en de voortplantingsorganen in de buik en heeft een uitgesproken werking op de maandstonde van de vrouw. Menstruatieklachten zoals onregelmatige bloedingen, pijn, krampen, PMS worden geharmoniseerd en vruchtbaarheid wordt gestimuleerd. Draag hem tijdens zwangerschappen en in de periodes tijdens en na de overgang.

Maansteen helpt ook heel goed bij astmatische klachten. Draag de steen dan om de hals. Maansteen ondersteunt een goede spijsvertering. En last but not least vermindert maansteen allergische reacties op insectenbeten.

Als losse steen (voor spirituele werking):

In het algemeen staat de maansteen voor hoop die staat voor intuïtie, gevoel, liefde en vruchtbaarheid. Het is een echte vrouwensteen, hij versterkt de vrouwelijke eigenschappen – ook bij mannen. In India en op Sri Lanka wordt de maansteen beschouwd als steen van het derde oog; het dragen van maansteen (bij voorkeur op het voorhoofd) verheldert het inzicht en vergroot de spiritualiteit. Maansteen wordt vaak gegeven als huwelijksgeschenk, om het bruidspaar liefde, geluk, kinderen en voorspoed te bezorgen. Maansteen geeft een jeugdige uitstraling omdat hij levensvreugde en tevredenheid stimuleert.

De Maansteen vergroot het hartchakra, en dus empathie en spirituele groei vanuit compassie. Ook het voorhoofdchakra wordt positief gestimuleerd waardoor intuïtie en mensenkennis groeien. Ten slotte vergroot maansteen het kruinchakra, wat leidt tot spirituele groei vanuit verbondenheid.

Maansteen maakt mediamiek. De steen is verbonden met de maan, de maancycli, de zee met haar getijden eb en vloed. Een meditatie met maansteen tijdens volle maan vergroot de intuïtie en helderziendheid.
Het dragen van een sieraad met maansteen zuivert de emotionele laag van de aura en helpt emotionele uitbarstingen af te remmen. Maansteen maakt tevreden en blij, en kalmeert en troost verharde en verbitterde mensen.

Om de Maansteen energetisch te reinigen, leg je hem liefst een nachtje in manenschijn, liefst die van de volle maan.
In de astrologie hoort de Maansteen bij het sterrenbeeld Kreeft, Steenbok en Vissen. Energetisch hoort de steen bij het hart- voorhoofds en kruinchakra.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

3 Responses to “Edelstenen: (deel 5) Maansteen”

 1. Claudia5 november 2015 at 15:31 #

  Beetje jammer dat je eerste foto met halsketting geen Maansteen betreft. Dit is Opaliet. Opaliet is glas met een blauwige gloed.

  • Viola5 november 2015 at 16:28 #

   Hi Claudia, je hebt gelijk, ik heb er overheen gekeken. Het is nu aangepast. Dank voor je reactie! Grtz, Viola

 2. Maria6 november 2015 at 19:57 #

  En wat ik mis, is het gegeven dat de Maansteen bij vrouwen de vruchtbaarheid kan vergroten. Dus niet alleen als wens bij het huwelijk, maar het daadwerkelijke bevorderen ervan. Daar staat de steen al duizenden jaren om bekend. Reuze fijn als men een kind wil, maar een waarschuwing voor wie dit niet wil, is ook beslist nodig!
  Juist tijdens en in de overgang, als vrouwen een onregelmatige cyclus hebben.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.