5 x Voedingsmythes ontkracht

Na een maaltijd van witte pasta, kaassaus uit een potje, zalm en broccoli zei een vriendin van me laatst: ‘Zo dat was heel gezond en lekker’. Met dat laatste was ik het eens, met het eerste niet helemaal. Saus uit een potje is sowieso discutabel vanwege het aantal e-nummers en het hoge zoutgehalte. En witte pasta is gemaakt van tarwe wat bol staat van de gluten. De broccoli was gelukkig van biologische herkomst en de zalm ook, al kun je je natuurlijk afvragen of kweekzalm nou wel zo gezond is. Het punt is: we weten vaak niet meer wat gezond is en wat niet. En dus ging ik op zoek naar meer mythes op gezondheidsgebied en vond er vele die voor ontkrachting in aanmerking komen. Lees je mee?

Mythe 1. Eieren zijn ongezond
Dietisten zijn heel erg goed in het demoniseren van voedingsmiddelen die eigenlijk behoorlijk gezond zijn. Een voorbeeld daarvan zijn eieren waarvan wordt gezegd dat het hoge aandeel cholesterol slecht is voor hart en bloedvaten. Onlangs is echter aangetoond dat het cholesterol in eieren juist het ‘goede’ cholesterol verhoogt, dat wat niet geassocieerd wordt met hart- en vaatziekten.

Eieren zijn juist een van de voedzaamste voedingsmiddelen op aarde, ze zitten bijvoorbeeld tjokvol met unieke antioxidanten die onze ogen beschermen. Ja, er zitten dus wel veel vetten in, maar (zie Mythe 5) eieren als ontbijt eten kan juist zorgen voor gewichtsverlies, in vergelijking tot een stel witte boterhammen.

Mythe 2. Brood is gezond
Ik weet nog dat een dietiste me ooit zei dat ik – met mijn twee sneetjes voor lunch – veel te weinig brood at. Inmiddels weet ik dat ik helemaal geen tarwe moet eten! Tarwe is een relatief jong gewas dat vol zit met een proteine genaamd gluten en er is bewijs dat een behoorlijk groot deel van de wereldbevolking daar zeer gevoelig op reageert.

Brood kan een opgezet gevoel geven, borrelende darmen, verstopping en diarree, je kunt er moeheidsklachten van krijgen en de consumptie van veel gluten wordt zelfs in verband gebracht met ernstige hersenziekten. Veel mensen weten niet wat het alternatief is voor brood. Wat denk je in deze tijd van het jaar van crackers op basis van kastanjemeel? Mjam!

Mythe 3. Magere yoghurt is goed voor je
Weet jij hoe eten smaakt als het zo is bewerkt dat alle vet eruit is gehaald? Yup, als karton. Niemand zou dat willen eten. Daarom stoppen de makers er van alles in om de boel maar smaak te geven. Vooral zoetstoffen als aspartaam zijn favoriet en er zijn veel studies die bewijzen dat je daar niet gezonder van wordt. Aspartaam wordt bijvoorbeeld in direct verband gebracht met depressie.

Mythe 4. Je moet meerdere kleine maaltijden per dag eten
Het idee dat je dit moet doen om je stofwisseling op gang te houden is een mythe die maar aanhoudt. Het is waar dat eten je metabolisme doet stijgen terwijl je lichaam de boel verteert. Maar het is uiteindelijk de totale hoeveelheid voedsel die je tot je neemt die telt, niet het aantal maaltijden.

Dit gegeven is meerdere keren getest en het blijkt dat het niet natuurlijk is voor ons lichaam als het constant in de eet-modus staat. Ons DNA is juist nog afgestemd op korte periodes van vasten en vaak werd er maar een maaltijd per dag gegeten. Als we een tijdlang niet eten, komt er zelfs een proces op gang waardoor onze cellen de afvalstoffen lozen en dat is juist zeer gezond. Er zijn zelfs studies die uitwijzen dat er een verhoogd risico is op darmkanker als je dagelijks vier grotere maaltijden eet, in plaats van twee.

Mythe 5: Vette voeding maakt dik
Het lijkt logisch, maar het is niet zo simpel. Tuurlijk heeft vet meer calorieen per gram dan koolhydraten of proteine, maar dieten met een hoog vetgehalte maken nog nit dik. Het ligt helemaal aan de context. Een dieet dat een hoog vetgehalte EN een hoog koolhydraatgehalte heeft, maakt dik. Maar dat komt niet door het vet!

Het schijnt dat dieten die hoog in het vet en laag in de koolhydraten zitten, meer gewichtsverlies opleveren dan die met weinig vet. Nu ligt het er natuurlijk maar aan wat voor soort vet je eet. Ik houd een simpele regel op na bij het gebruik van vet in de keuken. Vette vis is oke, net als die heerlijke vette avocado in de sla. Bij mij gaat er olijfolie over salades en in shakes (alleen in koude maaltijden dus omdat olijfolie tijdens verhitting vervormt) en ik bak en braad in kokosvet.

***

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.